ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα η συνεδρίαση του Δ.Σ. Βόλου για την καύση απορριμμάτων

σήμερα-η-συνεδρίαση-του-δ-σ-βόλου-για-τ-93424

Για τις έξι σήμερα το απόγευμα έχει οριστεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από έγγραφο αίτημα που κατέθεσαν 17 δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών για το θέμα της καύσης απορριμμάτων.

Με αίτημα των 17 συμβούλων το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής SRF εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, αλλά και να λάβει απόφαση για την καύση ή μη απορριμμάτων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συνεδρίαση έχει ήδη απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης. Απευθύνει μάλιστα κάλεσμα σε προσυγκέντρωση, στις 5:30 το απόγευμα, στην πλατεία του Δημαρχείου για ενημέρωση.

Το ΠΑΜΕ

Σε μαζική συμμετοχή καλούν τους πολίτες, σύλλογοι και σωματεία που πρόσκεινται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Μαγνησίας.

«Η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν σοβαρές ευθύνες για αυτές τις τραγικές εξελίξεις. Αντί να πρωτοστατήσουν στην κινητοποίηση του λαού για να σταματήσουν τα σχέδια της LAFARGE, προχωρούν στην παραγωγή SRF/RDF για καύση, σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους σκουπιδότοπους (ΧΥΤΑ) της Θεσσαλίας, και στον Βόλο. Απαιτείται γενικός ξεσηκωμός», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που υπογράφουν το Συνδικάτο Μετάλλου, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας, το Συνδικάτο Τύπου Χάρτου, το Σωματείο Καθαριστριών, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΑΕ, ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων, ο Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονίας, ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων.

Ο Νίκος Κανελλής

Ως ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το θέμα της καύσης απορριμμάτων, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε «η καύση σκουπιδιών, ειδικά στην τσιμεντοβιομηχανία, έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση εξαιρετικά επικίνδυνων ρύπων».

Ο ίδιος μιλά για «σοβαρότατες επιπτώσεις σε πολύ σημαντικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας από τους οποίους ζούνε χιλιάδες άνθρωποι όπως ο αγροτικός τομέας, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός».

Ο κ. Κανελλής θέμα επίσης ζήτημα επιλογής στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και ψέγει τη δημοτική αρχή ότι «θέλει να φτιάξει εργοστάσιο με σκοπό την παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (solid recovered fuel, SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου. Δηλαδή ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να γίνει ο προμηθευτής της ΑΓΕΤ σε καύσιμα σκουπίδια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου