ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινά περιστατικά εκφοβισμού στα σχολικά προαύλια

καθημερινά-περιστατικά-εκφοβισμού-σ-93901

Πολλά είναι τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που διαδραματίζονται καθημερινά στα σχολικά προαύλια, σύμφωνα με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ.κ. Γ. Πολύζο και Σ. Σαβελίδη αντίστοιχα. Πρόκειται κυρίως για περιστατικά με πρωταγωνιστές μαθητές τόσο του δημοτικού όσο και του γυμνασίου, που είτε ασκούν λεκτική είτε σωματική βία εναντίον συμμαθητών τους. Δυστυχώς τα περισσότερα δεν φθάνουν ποτέ στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ελάχιστα είναι τα περιστατικά που καταλήγουν στη δικαιοσύνη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω σημειώθηκαν στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και την «Πρόταση Ζωής».

Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, «τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού είναι καθημερινά. Ενα μεγάλο ποσοστό μαθητών έχουν συμμετέχει είτε ως θύτες είτε ως θύματα σε κάποια μορφής σχολικού εκφοβισμού, που στην περιοχή μας έχει κυρίως τη μορφή της λεκτικής και σωματικής βίας. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ ο κάθε μαθητής θα πρέπει να νιώθει ασφαλής και πλήρως αποδεκτός στον χώρο του σχολείου», είπε ο κ. Πολύζος.

Από την πλευρά του ο κ. Σαβελίδης μίλησε για ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση και που οι πραγματικές του διαστάσεις δεν φαίνονται. «Οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα περιστατικά που δεν φθάνουν ποτέ στις υπηρεσίες, ούτε καν στον στενό κύκλο των μαθητών-θυμάτων, είναι πολλά περισσότερα», είπε ο κ. Σαβελίδης και υποστήριξε ότι πολλές φορές και οι μαθητές-θύτες δεν γνωρίζουν ότι ασκούν σχολικό εκφοβισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε παράδειγμα μαθητών του προ τριετίας. «Γονείς μαθητή παραπονέθηκαν ότι το παιδί τους δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, γιατί δύο συμμαθητές του το κορόιδευαν συνέχεια και του ασκούσαν ελαφρά σωματική βία. Τους κάλεσα στο γραφείο. Εκείνοι αρνούνταν. Εδειχναν να μην καταλαβαίνουν ότι ασκούσαν σχολικό εκφοβισμό. Όταν το αντιλήφθηκαν τους είδα να αγκαλιάζονται και να κλαίνε, ενώ λίγο καιρό αργότερα έγιναν φίλοι με τον συμμαθητή-θύμα τους», περιέγραψε.

Μολονότι, όμως, όπως λένε οι δύο διευθυντές, τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού είναι καθημερινά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του συμβουλευτικού σταθμού νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνη Πλαγερά, ελάχιστα είναι τα καταγεγραμμένα πραγματικά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Μίλησε για περιστατικά άσκησης λεκτικής βίας ή συναισθηματικής πίεσης, που συμβαίνουν κυρίως στις ηλικίες του δημοτικού και του γυμνασίου, και που μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τους γονείς αν δουν ότι τα παιδιά τους αλλάζουν συνήθειες, τρόπο συμπεριφοράς ακόμη και διατροφή.

Για φαινόμενο σε έξαρση μίλησε εξάλλου και ο αντιπρόεδρος της «Πρότασης Ζωής», Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, υποστηρίζοντας ότι η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι πλέον οι νέοι έχουν το θάρρος να μιλήσουν και να καταγγείλουν.

Φαινόμενο με τα χαρακτηριστικά παγόβουνου χαρακτήρισε εξάλλου τον σχολικό εκφοβισμό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιστατικά που έχουν απτή νομική διάσταση και εμφανίζονται στα δικαστήρια είναι ελάχιστα, αυτό όμως δεν είναι ενδεικτικό της διάστασης του προβλήματος. «Πρόκειται για σύνθετο και πολυεπίπεδο πρόβλημα με αυξητική τάση στον χώρο του σχολείου. Ο σχολικός εκφοβισμός ανθίζει στο χώρο του σχολείου, αλλά έχει αφετηρία σε άλλα πεδία, και δυστυχώς ένα από αυτά είναι και η οικογένεια», είπε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι για τον σχολικό εκφοβισμό υπάρχει πλέον, σύμφωνα με τον δικηγόρο Νίκο Παπαπέτρο, νομικό πλαίσιο που τον διέπει. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το τοπίο είναι νομικά ξεκάθαρο, η προσφυγή όμως στη δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου