ΤΟΠΙΚΑ

Συχνές οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

συχνές-οι-υποθέσεις-ενδοοικογενειακ-480433

Η καθημερινότητά τους θυμίζει εφιάλτη. Πέφτουν θύματα κακοποίησης και άγριου ξυλοδαρμού μέσα στο σπίτι τους από πρόσωπο της οικογένειάς τους. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν εξελιχθεί, δυστυχώς, σε υποθέσεις ρουτίνας για τα δικαστήρια του Βόλου.

Υποθέσεις με θλίψη, πόνο και απόγνωση των θυμάτων ξεδιπλώνονται σχεδόν καθημερινά μπροστά σε δικαστές, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Πόσο μάλλον όταν θύμα είναι ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία πάσχει από άνοια και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και θύτης ο 74χρονος αλκοολικός σύζυγός της.

«Δεν καταλάβαινα τι έκανα, δεν θυμάμαι…», απολογήθηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου ο 74χρονος, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, ανέφερε στο δικαστήριο, και δεν είχε αίσθηση των πράξεών του, όπως είπε. Ο ηλικιωμένος ξέσπασε με οργή στην ηλικιωμένη σύζυγό του, γρονθοκοπώντας την στο πρόσωπο.

Η 73χρονη σύζυγός του, αλλά και γείτονές τους, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι πολύ συχνά δέχεται την αναίτια επίθεση του συζύγου της λόγω αλκοολισμού. Όπως το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, που μετά το βραδινό φαγητό ο σύζυγός της τη χτύπησε και στη συνέχεια την κλείδωσε έξω από το σπίτι.

Η τραυματισμένη γυναίκα φιλοξενήθηκε τη νύχτα του επεισοδίου στο σπίτι γειτόνων της, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί και έσπευσαν να τη βοηθήσουν.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε τις πράξεις του. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 18 μηνών εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Τα αυτόφωρα για περιστατικά βίας μέσα στην οικογένεια είναι πλέον πολύ συχνά. Ίσως διότι τα θύματα δεν κρατούν κρυμμένο στους τέσσερις τοίχους το δράμα τους και καταγγέλλουν ό,τι έχει συμβεί στην αστυνομία. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολύ σύντομα δεν θα επιστρέψουν στην ίδια δυσάρεστη θέση.

Προ ημερών δύο παρόμοιες υποθέσεις εκδικάστηκαν την ίδια ημέρα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι «καμπάνες» που έριξε το δικαστήριο ήταν και σε αυτές τις περιπτώσεις βαριές.

Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 μηνών με τριετή αναστολή σε 45χρονο ο οποίος ξυλοκόπησε τον πατέρα του.

Ο κατηγορούμενος επιτέθηκε με γροθιές και κλωτσιές στον πατέρα του, όταν τον συνάντησε στο δρόμο, χτυπώντας τον στο κεφάλι και την κοιλιακή χώρα, παρά το ότι είχε πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, κάτι για το οποίο αδιαφόρησε παντελώς.

Στην αστυνομία ο 45χρονος απέδωσε τις πράξεις του στην οργή, όπως είπε, που ένιωσε όταν ο πατέρας του του ζήτησε μια προσωπική τους υπόθεση να τη συζητήσουν σε άλλη στιγμή και όχι μπροστά σε κόσμο.

Στη δεύτερη περίπτωση το δικαστήριο έκρινε ένοχο και επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή σε δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου