ΤΟΠΙΚΑ

Διάσημοι πολεμικοί ανταποκριτές στο Βόλο

διάσημοι-πολεμικοί-ανταποκριτές-στο-480456
Ημερίδα με θέμα «Κάρολος Ογλ 150 χρόνια. Η πολεμική ανταπόκριση χθες και σήμερα» διοργανώνεται την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις 18.00 – 21.00 στο «Ξενία» του Βόλου από την εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και τη συνεργασία των «ΤΙMES» του Λονδίνου. Η παραπάνω ημερίδα πραγματοποιείται με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου της Αγγελικής Μέρου, συνεργάτιδος του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», με τίτλο «Βρετανοί πολεμικοί ανταποκριτές στη Θεσσαλία (1875-1883) – Η δολοφονία του Καρόλου Ογλ» το οποίο αναφέρεται στη δράση των Βρετανών πολεμικών ανταποκριτών κατά τη θεσσαλική επανάσταση του 1878, στη δολοφονία του Καρόλου Ογλ, ανταποκριτή των «ΤIMES» και στη βρετανική εξωτερική πολιτική. Ομιλητές θα είναι Έλληνες και Βρετανοί δημοσιογράφοι και ιστορικοί.
Η συγγραφέας του βιβλίου που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της ημερίδας είναι εκπαιδευτικός, πρώην σχολική σύμβουλος, Δρ. Ιστορίας, έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και έχει ασχοληθεί με τη διδακτική της Ιστορίας στη Β/θμια εκπαίδευση, μέσα από δημοσιεύσεις του ΥΠΕΠΘ και άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Είναι επίσης η συγγραφέας του ελεύθερου σχολικού βοηθήματος για την Α΄ Γυμνασίου «Ιστορία του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου» από τις εκδόσεις Κωστόγιαννος και συνεργάτης της εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» κατά την τελευταία τριετία.
Το βιβλίο εξετάζει τον Κάρολο Ογλ ως μια περίπτωση που εμπίπτει στο γενικότερο πλαίσιο της πολεμικής ανταπόκρισης του 19ου αι. και αποτελεί μέρος της ευρύτερης ιστορίας του ευρωπαϊκού Τύπου. Εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ογλ ήρθε στην Ελλάδα, τη συνεργασία του με τους «Τάιμς», την πορεία του στη πολεμική ανταπόκριση, τις σχέσεις, το περιβάλλον και τον κύκλο του στην Ελλάδα, τις απόψεις του, εκφρασμένες μέσα από τις επιστολές του και τα άρθρα του στους «Τάιμς» για την κατάσταση στα Βαλκάνια, την πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, την επαναστατημένη Ελλάδα και τέλος τη Θεσσαλική Επανάσταση και κυρίως την εξέγερση του Πηλίου.
Στην ημερίδα, που διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο Michael Binyon γνωστός δημοσιογράφος των «TIMES» του Λονδίνου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου David Killingray, ο ανταποκριτής των «ΤIMES» στην Ελλάδα John Carr καθώς και Γιώργος Γεωργιάδης πολεμικός ανταποκριτής της ΕΡΤ. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν στην ελληνική και βρετανική Ιστορία, την πολεμική ανταπόκριση κατά το 19ο αι. και την πολεμική ανταπόκριση σήμερα. Ολοι οι εισηγητές είναι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, με πολύ αξιόλογο βιογραφικό, σημαντικές περγαμηνές και διακρίσεις στο ενεργητικό τους.
Διακεκριμένοι εισηγητές
Ο Michael Binyon, ειδικότερα, είναι σημαίνον πρόσωπο της Βρετανικής δημοσιογραφίας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ και μιλά πολλές ξένες γλώσσες. Από το 1971 υπήρξε ανταποκριτής των «TIMES» από την Μόσχα, την Ουάσιγκτον, την Βόννη και τις Βρυξέλες και από το 1992 είναι υπεύθυνος των «TIMES» εξωτερικού.
Ο David Killingray είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στον «Κing’s College». Ειδικεύεται στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, πάνω σε θέματα της αποικιοκρατίας και της δουλείας, καθώς επίσης και της τοπικής ιστορίας. Είναι πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας του Σέβεν Οκς στο Κέντ, γενέτειρα του Ογλ, και συγγραφέας πολλών βιβλίων ιστορίας.
Ο John Carr είναι ανταποκριτής των «TIMES» στην Αθήνα από το 1992 και ανταποκριτής του ραδιοφωνικού σταθμού του Βατικανού από το 2002, αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης επίσης της εφημερίδας «Wall Street Journal» και άλλων εφημερίδων και περιοδικών, μουσικός και συνθέτης μουσικής ροκ.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης είναι συνεργάτης των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», του Αθηναϊκού Πρακτορείου αλλά και της ΕΡΤ από το 1980. Ως πολεμικός ανταποκριτής δίνει το στίγμα όλων των πολεμικών συρράξεων που σημειώνονται από το 1982, στο Λίβανο, το Ιράκ, τη Βοσνία και αλλού. Κάλυψε ως ανταποκριτής φαινόμενα φυσικών καταστροφών ανά τον κόσμο, για το Mega, το Alter, το Star και άλλα ΜΜΕ και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του χώρου όπου δραστηριοποιείται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου