ΤΟΠΙΚΑ

Οδύσσεια για Βολιώτη συνταξιούχο

οδύσσεια-για-βολιώτη-συνταξιούχο-94597

Ταμπλάς για Βολιώτη συνταξιούχο. Οκτώ χρόνια μετά, έρχεται το πρώην ΙΚΑ -νυν ΕΦΚΑ- και απαιτεί από τον ίδιο επιστροφή χρημάτων, για επίδομα που έλαβε επειδή ήταν σοβαρά άρρωστος και δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί.

Το «ραβασάκι» του ΕΦΚΑ ταχυδρομήθηκε στον ίδιο πριν από λίγες μέρες. Ο συνταξιούχος καλείται να παραστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου τον ερχόμενο Νοέμβριο, στη συζήτηση της προσφυγής που έχει υποβληθεί εναντίον του, για τα χρήματα που έλαβε ως επίδομα αναπηρίας.

Η «οδύσσεια» για τον συνταξιούχο ξεκίνησε το 2009, όταν κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος απόλυτης αναπηρίας. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΙΚΑ Βόλου στην οποία παραπέμφθηκε για εξέταση, με γνωμάτευσή της αποφάνθηκε ότι πράγματι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, τον έκρινε ανάπηρο και ενέκρινε ότι χρήζει για δύο χρόνια βοηθήματος ετέρου προσώπου.

Το ΙΚΑ όμως προσέφυγε κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης, έτσι έξι μήνες μετά με νέα γνωμάτευση η Δευτεροβάθμια Επιτροπή έρχεται και αναιρεί την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής, και αφού μειώνει το ποσοστό αναπηρίας, αποφαίνεται ότι ο ίδιος ασθενής με την ίδια ακριβώς πάθηση, δεν δικαιούται βοηθήματος ετέρου προσώπου!

Ο ασφαλισμένος προσέφυγε κατά της δευτεροβάθμιας απόφασης, εξηγώντας ότι αδυνατεί λόγω της πάθησής του να αυτοεξυπηρετηθεί και ότι χρειάζεται να του χορηγηθεί το επίδομα. Το θέμα παραπέμφθηκε εκ νέου στη Διοικητική Επιτροπή του ΙΚΑ πλέον, απ’ όπου τελικά δικαιώθηκε το 2010 και συνέχιζε να λαμβάνει το επίδομα μέχρι το 2011.

Η Διεύθυνση του ΙΚΑ όμως επανήλθε, προσέφυγε και κατά αυτής της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι «εσφαλμένα στον ασφαλισμένο χορηγήθηκε το επίδομα».

Η συνέχεια θα δοθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείου Βόλου, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το πρόβλημα ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι διττό. Αφενός, ότι δύο υγειονομικές επιτροπές, ενταγμένες και οι δύο στο ΙΚΑ, για τον ίδιο ασθενή εκδίδουν εκ διαμέτρου διαφορετικές γνωματεύσεις, και αφετέρου ότι το ΙΚΑ θεωρεί «ένοχο» τον ίδιο τον ασφαλισμένο που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, και όχι τις υπηρεσίες που ενέκριναν την παροχή αυτή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου