ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικό δικαστικό όχι στους συμβασιούχους

οριστικό-δικαστικό-όχι-στους-συμβασι-851206

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό τον πρόεδρό της Ρ.Κεδίκογλου έκλεισε οριστικά την πόρτα της μονιμοποίησης στις δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δήμαρχοι που θα διορίζουν ή θα ανανεώνουν συμβάσεις απειλούνται με ποινικές διώξεις.
Έντονη ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία έκανε λόγο για σκανδαλώδη απόφαση και για κυβερνητικές πιέσεις με αποδέκτες ορισμένους αρεοπαγίτες, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους ο Γ.Σανιδάς προτίθεται να παραγγέλνει την άσκηση ποινικών διώξεων όταν δήμαρχοι, διοικητές δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ. προσλαμβάνουν συμβασιούχους και ανανεώνουν τις συμβάσεις τους.
Η Oλομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία, 28 έναντι 23, την αίτηση του κ. Σανιδά που ζητούσε να αναιρεθούν αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσαν συμβασιούχους του ΕΛΓΑ.
Ουσιαστικά η Ολομέλεια άλλαξε τη θετική νομολογία της και έκρινε ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, στον δημόσιο τομέα απαγορεύεται ρητά η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων ακόμη και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Oργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δημοτικών επιχειρήσεων κλπ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου