ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες περιστατικά σωματεμπορίας στον Βόλο

δεκάδες-περιστατικά-σωματεμπορίας-σ-100631

Δεκάδες περιστατικά σωματεμπορίας στον Βόλο έχουν αναφερθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Α21 Greece, που ασχολείται με την καταπολέμηση της σωματεμπορίας. Πρόκειται για περιστατικά ανδρών, γυναικών ακόμη και παιδιών που γίνονται σύγχρονοι δούλοι στα χέρια επιτηδείων. Μάλιστα η Α21 έχει κληθεί να φιλοξενήσει γυναίκες-θύματα trafficking στους ξενώνες της και να τις βοηθήσει να ανεξαρτητοποιηθούν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περιστατικά σωματεμπορίας από τον Βόλο καταγγέλλονται στην Α21 από το 2010. Ανδρες θύματα εργασιακής δουλείας, γυναίκες και παιδιά θύματα επαιτείας, εκπόρνευσης. «Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η σωματεμπορία υπάρχει και συμβαίνει και στον Βόλο», το καμπανάκι που χτύπησε η ψυχολόγος και υπεύθυνη των προγραμμάτων ενημέρωσης της Α21, Λητώ Καραγκούνη, σε χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση των κοινωνικών λειτουργών, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου.

Στην εκδήλωση, η διευθύντρια της Α21, Μαρίνα Ντονοπούλου αναφέρθηκε στις τρεις βασικές δράσεις της ΜΚΟ που είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για το έγκλημα της σωματεμπορίας (λειτουργεί και 24ωρη γραμμή ενημέρωσης στην οποία μπορούν να γίνουν και καταγγελίες, η 1109), η εκπαίδευση επαγγελματιών που μπορούν να σχετιστούν με πιθανά θύματα, αλλά και η αποκατάσταση των θυμάτων με πρόγραμμα για την ανεξαρτητοποίηση ή τον επαναπατρισμό τους.

Όπως τόνισε η κ. Ντονοπούλου, το trafficking είναι αφανές έγκλημα, πολύ χαμηλού ρίσκου και πολύ υψηλών κερδών. Σύμφωνα με έρευνες που επικαλέστηκε η κ. Ντονοπούλου υπάρχουν 20.000 περιστατικά ανθρώπων που ζουν υπό καθεστώς σκλαβιάς στην Ελλάδα. «Είναι γύρω μας και είναι παντού. Πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε», τόνισε και μίλησε για περιστατικά ανδρών θύματα εργασιακής δουλείας, για γυναίκες που εξωθούνται στην επαιτεία ή εκπορνεύονται, παιδιά που εκπορνεύονται, που γίνονται επαίτες ή αποτελούν θύματα εμπορίας οργάνων. «Πρόκειται για το πρώτο ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα και το τρίτο επικερδές μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα», υπογράμμισε η κ. Ντονοπούλου.

Από την πλευρά της η κ. Καραγκούνη, εστίασε στο μείζον ζήτημα της συνειδητοποίησης της ύπαρξης του εγκλήματος.

«Η σωματεμπορία υπάρχει και συμβαίνει και στον Βόλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος είναι ότι ο κόσμος δεν το αναγνωρίζει, δεν πιστεύει ότι μπορεί να συμβαίνει, δεν πιστεύει ότι μπορεί να τον αφορά, δεν πιστεύει ότι είναι στη διπλανή γειτονιά, ότι η γυναίκα που βλέπει στον δρόμο μπορεί να είναι θύμα. Είναι πολύ καλά κρυμμένο δεν φαίνεται με το μάτι. Αρχικός στόχος είναι να το συνειδητοποιήσουν και να ενεργοποιηθούν και κινητοποιηθούν κυρίως οι νέοι», επεσήμανε και αναφέρθηκε σε αναφορές που υπάρχουν από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας από το 2010 ακόμη.

Η ίδια εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς. «Σημαντικές ενδείξεις είναι αν βλέπουμε ένα άτομο που συνεχώς συνοδεύεται, είναι σε επιτήρηση, έχει σημάδια σωματικής κακοποίησης ή δεν έχει στην κατοχή του έγγραφα ή εργάζεται και δεν λαμβάνει τον μισθό του», εξήγησε.

Για το θέμα της σωματεμπορίας θα γίνει ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στον Βόλο, στις 19 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο Ξενία Βόλου και θα απευθύνεται σε φοιτητές, νέους, εργαζόμενους σε κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίας αλλά και σε στελέχη των διωκτικών αρχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου