ΤΟΠΙΚΑ

Σαλπάρουν για τα ναυτικά μουσεία οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

σαλπάρουν-για-τα-ναυτικά-μουσεία-οι-μα-100741

Ρότα για να ανακαλύψουν τον κόσμο των ναυτικών μουσείων χάραξαν οι μελλοντικοί ναυτικοί του Ναυτικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, που στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στο Ναύπλιο και τις Σπέτσες. Συνολικά 35 μαθητές συμμετείχαν στην επίσκεψη, στην οποία τους συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Στέφανος Μαντώλας, Δημήτρης Παρίσης και Γεωργία Μποντού.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των ναυτικών μουσείων, που σχεδίασαν και υλοποιούν οι καθηγητές του ναυτιλιακού τομέα Στ. Μπαντώλας, Δ. Παρίσης και Αν. Ρήγας, με την υποστήριξη του διευθυντή του σχολείου Γιάννη Οικονομίδη και της Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σοφίας Κανταράκη.

Το πρόγραμμα συνδέεται με τα αναλυτικά προγράμματα του Ναυτιλιακού Τομέα, και κύριο στόχο έχει το άνοιγμα των σχολείων προς την κοινωνία και τον πολιτισμό, και την ώθηση των μαθητών στην ανακάλυψη και κατάκτηση της γνώσης, μέσα από την έρευνα, την ανάλυση-σύνθεση των δεδομένων, τη βιωματική προσέγγιση.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας στον Πειραιά, όπου στεγάζεται η ναυτική πινακοθήκη, αλλά και μία μεγάλη συλλογή χαρτών καθώς και η μοναδική ναυτική βιβλιοθήκη.

Επόμενη στάση έγινε στον Ισθμό της Κορίνθου κι από εκεί στο Τολό.

Την επόμενη μέρα αναχώρησαν για την Κόστα και από κει με θαλάσσια ταξί έφθασαν στις Σπέτσες, στο παλιό λιμάνι. Στον λόφο υπήρχε το ισχυρότερο κανονιοστάσιο των Σπετσών στη θέση «Προμαχώνας». Εκεί είναι και ο φάρος των Σπετσών, από τους παλαιότερους της Ελλάδος.

Πηγαίνοντας προς το παλιό λιμάνι περάσαμε από την εκκλησία της Παναγίας Αρμάτας, που κτίστηκε την περίοδο 1826-1830 από την ιστορική οικογένεια των Σπετσών Ιωάννη Κούτση προς τιμήν της Παναγίας για τη βοήθεια προς τους Σπετσιώτες, για τη νίκη τους με τον Οθωμανικό στόλο την 8η Σεπτεμβρίου 1822 και τη σωτηρία του νησιού από την καταστροφή.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο κατασκευής των σκαριών, τα ξύλα που χρησιμοποιούσαν, τα εργαλεία των καραβομαραγκών, μέχρι πόσα μέτρα πλοίο θα μπορούσε να κατασκευάσει το καρνάγιο, αν υπάρχουν ακόμη και σήμερα παραγγελίες για νέα σκαριά, αν ενδιαφέρονται οι νέοι σήμερα γι’ αυτή την τέχνη.

Στη συνέχεια επισκεφτήκανε το Μουσείο Σπετσών το οποίο στεγάζεται στο Αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών στα χρόνια του Αγώνα για την Εθνική μας Ανεξαρτησία. Ο Ναυτιλιακός Τομέας ευχαρίστησε τον κ. Μανώλη Λούζη για την ξενάγηση και του απένειμε ένα αναμνηστικό του Τομέα.

Την επόμενη ημέρα έγινε επίσκεψη στο Παλαμήδι, ένα φρούριο που κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς.

Επιστρέφοντας στον Βόλο περάσανε και από την Ελευσίνα, όπου είδανε τα ναυπηγεία της αλλά και τον αρχαίο πλούτο που έχει.

Με τις δραστηριότητες αυτές επιδιώκεται η συνεχής βελτίωση των προσόντων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων των μαθητών του Ναυτιλιακού Τομέα του ΕΠΑΛ, που αποτελούν εφόδια απαραίτητα για την ομαλότερη ένταξή τους τόσο στο εργασιακό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου