ΤΟΠΙΚΑ

Ζημιές σε τουλάχιστον 40 σπίτια στο Πήλιο

ζημιές-σε-τουλάχιστον-40-σπίτια-στο-πήλι-101230

Τουλάχιστον σαράντα σπίτια που έχουν ρωγμές και «κόβονται» στη μέση, ή που οι αυλές τους έχουν καταρρεύσει και οι εξώπορτες οδηγούν στον… γκρεμό, λόγω των εκτεταμένων κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου μετά την πολυήμερη νεροποντή που έπληξε την περιοχή, έχουν καταγραφεί σε πρώτη φάση από κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών. Ηταν μια πρώτη καταγραφή ενώ θα ακολουθήσει νέος κύκλος ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα από αυτά είναι κατοικήσιμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, Απ. Κοντογιώργο, αυτή είναι μόνο μία πρώτη εικόνα για τις ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια. Με πρόσκληση που ανάρτησε ο δήμος, οι κάτοικοι καλούνται να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια και οικόπεδα εντός δέκα ημερών, στο δημαρχείο Ζαγοράς και στο πρώην δημαρχείο στην Τσαγκαράδα.

Παράλληλα με την ολοκληρωμένη καταγραφή σε σπίτια και οικόπεδα, ξεκινά από τον δήμο καταγραφή και των ζημιών στα κτήματα. Οι παραγωγοί καλούνται να απευθύνονται άμεσα στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιώργος εκτιμάται ότι το 50% των κτημάτων έχει υποστεί τεράστια καταστροφή. «Ο Γολγοθάς βεβαίως ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα. Υποτίθεται ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν ραντίσματα. Όμως αγροτική οδοποιία δεν υπάρχει. Σε ορισμένα κτήματα δεν έχεις πρόσβαση ούτε με… ελικόπτερο», είπε παρουσιάζοντας τη δραματική κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων.

Καταγραφή ζημιών υποδομών

Χθες κλιμάκιο του ΥΠΟΜΕΔΙ προχώρησε σε καταγραφή των ζημιών σε υποδομές στον δήμο. Ο κ. Κοντογιώργος ανέφερε ότι οι προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου είναι τεράστιες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ίδια ώρα τη δική του μάχη δίνει ο δήμος στα εσωτερικά δίκτυα των χωριών. Προβλήματα προσβασιμότητας εξακολουθούν να υπάρχουν στο Πουρί, στο Χορευτό, στο Μούρεσι που είναι κομμένο στα δύο. Χθες σημειώθηκαν και νέες μεγάλες κατολισθήσεις στην περιοχή Ανάληψη στη Ζαγορά.

Πνίγηκαν αλλά δεν έχουν νερό!

Και χθες συνεργεία του δήμου συνέχιζαν την τιτάνια προσπάθεια για την αποκατάσταση του προβλήματος υδροδότησης στον δήμο που «πνίγηκε» από τη νεροποντή. «Σε όλα τα χωριά υπάρχει πρόβλημα. Δίνουμε μάχη για τη σταδιακή αποκατάσταση της υδροδότησης», σχολίασε.

Μικρότερης έκτασης προβλήματα υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση των χωριών, καθώς συνεργεία της ΔΕΗ προχώρησαν σε πρόχειρες αποκαταστάσεις. «Υπάρχουν πλέον μόνο μεμονωμένα σπίτια ή συνοικίες χωρίς ρεύμα», ανέφερε ο κ. Κοντογιώργος.

Κλειστά τα σχολεία

Τα σχολεία που δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, για την ασφάλεια των μετακινήσεων των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σε κυκλοφορία ο δρόμος Χάνια – Καράβωμα – Ζαγορά

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ανακοίνωσε χθες ότι «μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα Χάνια – Καράβωμα – Ζαγορά, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο τους επαγγελματίες και τους οδηγούς βαρέων οχημάτων, όπως τα «ΖΑΓΟΡΙΝ», να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους, αλλά και τους οδηγούς Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων που θέλουν να μετακινηθούν».

Από σήμερα Πέμπτη 1 Μαρτίου θα εκτελούνται κανονικά και τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων. Τα δρομολόγια αφορούν στη γραμμή από Βόλο, Πορταριά, Χάνια, Μακρυράχη, Ζαγορά.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη συνιστά πολύ μεγάλη προσοχή σε όσους οδηγούς κινούνται στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα και να συμμορφώνονται πλήρως με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Δεν γίνονται όμως τα δρομολόγια από Ξουρίχτι – Τσαγκαράδα – Μούρεσι – Κισσό – Αϊ Γιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου