ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος αποχαιρέτησε τον Κώστα Πρίντζο

ο-βόλος-αποχαιρέτησε-τον-κώστα-πρίντζ-101998

Στη γενέθλια γη, το Αερινό που τόσο αγάπησε, αναπαύεται από σήμερα ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Πρίντζος, που έφυγε την Τρίτη προδομένος από την καρδιά του σε ηλικία 77 χρόνων.

Η εξόδιος ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Βόλο, μέσα σε κλίμα πένθους και συγκίνησης.

Η σορός του εκλιπόντα έφτασε στο Ναό τυλιγμένη με την ελληνική σημαία στις 11.00 π.μ. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος του Βόλου καθώς επίσης και εκατοντάδες πολίτες, προσήλθαν για να αποχαιρετήσουν τον Κώστα Πρίντζο και να συλλυπηθούν την οικογένειά του.

Συγκλόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος στον επικήδειο που εκφώνησε κατά την εξόδιο ακολουθία.

«Σου αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής. Η ενασχόληση σου με τα κοινά είχε καθόλα βιωματικό χαρακτήρα» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Σε ηλικία μόλις επτά ετών πληρώνεις ένα εξαιρετικά βαρύ τίμημα, με τον άδικο χαμό του πατέρα σου, Δημητρίου, στον εμφύλιο.

Από πολύ νεαρή ηλικία, εξάλλου, ανέλαβες σημαντικές ευθύνες στο χώρο της δημοσίας ζωής. Πρόεδρος της ΕΡΕΝ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια Μέλος της Δ.Ε. ΕΡΕΝ. Αμέσως μετά την αποφοίτηση σου, σε νεότατη ηλικία, διετέλεσες διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Μαγνησίας Στρατηγού Φροντιστή. Στη συνέχεια, η θητεία σου στο Νοσοκομείο Βόλου ως Ιατρός Ακτινολόγος. Τα περιορισμένα όρια της Ιατρικής Επιστήμης όμως αποδεικνύονται πολύ στενά για εσένα». «Το 1977 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρά το νεαρό της ηλικίας σου για την εποχή εκείνη, μόλις 37 ετών, σου εμπιστεύεται μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας και οι πολίτες πανηγυρικά επικυρώνουν την είσοδό σου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο .Στη συνέχεια, εκλέγεσαι πρώτος βουλευτής Μαγνησίας το 1981 και το 1985.

Με την πολιτική σου διαδρομή Κώστα κατόρθωσες να ενσαρκώσεις τις διαχρονικές αξίες της παράταξης και να παλέψεις με τρόπο ασυμβίβαστο για αυτές. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με πολιτικό μέντορά σου τον σύγχρονο φιλόσοφο της πολιτικής, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας παραλλήλως την εμπιστοσύνη του εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, και τη στενή, πολύχρονη συνεργασία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Ανδρώθηκες πολιτικά δίπλα σε πολιτικές προσωπικότητες μυθικών διαστάσεων της σύγχρονης Ελλάδος. Είχες την ευκαιρία να συνομιλήσεις με τη ζώσα ιστορία και την ικανότητα να ενσωματώσεις το απόσταγμά της στην πολιτική σου δράση» σημείωσε επίσης ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πολιτική παρακαταθήκη του πρώην βουλευτή και συνεχίζοντας τόνισε:«Αν κάτι οφείλουμε σήμερα προκειμένου να τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη σου Κώστα, εμείς οι νεότεροι πολιτικοί αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, είναι η επαναφορά του μέτρου και της λογικής στη δημόσια σφαίρα, η ασυμβίβαστη μαχητικότητά σου για τα συμφέροντα της Ελλάδος, ο γνήσιος πατριωτισμός μακριά από λαϊκισμούς, η οραματική προσέγγιση της πολιτικής με παράλληλη αδιαφορία για το πολιτικό κόστος που μπορεί να συνεπάγεται, η δωρική παρουσία στα πολιτικά πράγματα. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της πολιτικής σου ιδιοσυγκρασίας. Η μεταλαμπάδευση τέτοιων στοιχείων, ιδιαιτέρως σήμερα, στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι ο καλύτερος τρόπος να σε τιμούμε διαχρονικά.

Η κοινοβουλευτική σου πορεία υπήρξε λαμπρή, παρά το γεγονός ότι στο σύνολο της δωδεκαετούς σου θητείας, τα οκτώ χρόνια θήτευσες ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. Δεινός ρήτορας, με στιβαρό πολιτικό λόγο και αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένες προτάσεις για τα σύγχρονα προβλήματα της Ελλάδος. Ο λόγος σου υπήρξε καθηλωτικός και «γέμιζες» την αίθουσα της Ολομέλειας ως νεαρός ακόμη βουλευτής Μαγνησίας, όταν ανέβαινες στο βήμα της Βουλής».

Μεταφέροντας εξάλλου, την προσωπική του εμπειρία από τη μακρόχρονη γνωριμία και τους δεσμούς φιλίας που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ τους, ο κ. Χρ. Μπουκώρος, υπογράμμισε :«Βρέθηκα στην ευτυχή συγκυρία να είμαι συνομιλητής σου πολλές φορές και μπορώ να βεβαιώσω, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι που είχαν την ίδια με μένα τύχη, για το βάθος και το εύρος της πολιτικής σου σκέψης. Τη γνώση σου για την ιστορία αλλά και για τα σύγχρονα προβλήματα της Ελλάδος και της Ευρώπης. Πιστεύω βαθύτατα ότι αν οι συγκυρίες ήταν διαφορετικές, και είχες υπηρετήσει τη δημόσια ζωή από ακόμα υψηλότερες θέσεις ευθύνης, ο τόπος μας θα είχε να κερδίσει πολλά περισσότερα ακόμη».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής Μαγνησίας μεταφέροντας τον τελευταίο χαιρετισμό εκ μέρους της Ενώσεως Πρώην Βουλευτών και Ευρωβουλευτών και του Προέδρου της Κωνσταντίνου Πηλαρινού, τα μέλη της οποίας διακρίνονταν για την αφειδώλευτη εκτίμηση στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Πρίντζου, επισήμανε: «Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνεις είναι τεράστιο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρώας γης που θα σε σκεπάσει σήμερα ασυμβίβαστε μαχητή, ανυποχώρητε ιδεαλιστή, φλογερέ πατριώτη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, θα σε θυμόμαστε πάντα».

Στην κοινοβουλευτική παρουσία του πρώην βουλευτή Κώστα Πρίντζου που συνέπεσε με τη δική του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στον επικήδειο που εκφώνησε, ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Βόλου Δημήτρης Πιτσιώρης.

«Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας», είπε για τον Κώστα Πρίντζο ο κ. Δημήτρης Πιτσιώρης, αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική πορεία του ανδρός αλλά και στην πολιτική φιλία που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους. «Συναντιόμασταν συχνά μετά το 1989, όταν και οι δύο είχαμε αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο και συζητούσαμε για την πορεία της χώρας. Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε τι πήγε στραβά τελικά στη χώρα» πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας: «Μας αφήνει παρακαταθήκη, να υπηρετήσουμε τις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής ιδέας»είπε.

Στην πολιτική του διαδρομή αναφέρθηκε και ο Χρήστος Καραβασίλης, Γραμματέας της ΝΟΔΕ Μαγνησίας, υπογραμμίζοντας: «Επρόκειτο για ένα κορυφαίο στέλεχος της φιλελεύθερης παράταξης. Πολιτικός που με την παρουσία του και το έργο του προσέφερε πολλά στον τόπο. Οξυδερκής, ανιδιοτελής και ευπατρίδης, διορατικός και με πολιτική τόλμη, σφράγισε μία ολόκληρη εποχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου