ΤΟΠΙΚΑ

Ενταση, φωνές διαπληκτισμοί, συνθήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο

ενταση-φωνές-διαπληκτισμοί-συνθήματ-102739

Σε αρένα μετατράπηκε χθες το μεσημέρι η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπου συνεχίστηκε η προχθεσινή συνεδρίαση που είχε διακοπεί λόγω της έντασης που είχε επικρατήσει. Δεκάδες πολίτες που έδωσαν το παρών απαιτούσαν με φωνές και συνθήματα να συζητηθεί το θέμα της καύσης σκουπιδιών. Συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα του προεδρείου, και παρά τη δέσμευση του προέδρου Γιώργου Μουλά ότι το θέμα θα συζητηθεί, αρνούνταν να αποχωρήσουν προς την πίσω πλευρά της αίθουσας προκειμένου να ξεκινήσει και να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κ. Μουλάς ζήτησε από τους δημότες να επιτρέψουν πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν σε έργα και προσλήψεις προσωπικού, για τα οποία υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες και κινδυνεύουν να χαθούν, και μετά να συζητηθεί το θέμα της καύσης. «Πρόκειται για επίμαχα θέματα που θα δώσουν οξυγόνο με θέσεις εργασίας», είπε ο κ. Μουλάς την ίδια ώρα που παραβρισκόμενοι αντιδρούσαν: «Εσείς μας αφαιρείτε το οξυγόνο με την καύση σκουπιδιών. Σκορπάτε δηλητήριο».

Οι πολίτες αρνούνταν να καθίσουν στις προβλεπόμενες θέσεις κοινού. Επί μία και πλέον ώρα, ψηφίζονταν θέματα εν μέσω οχλαγωγίας. Ο κ. Μουλάς, ανακοίνωνε τα θέματα που θεωρούσε ότι έπρεπε να προταχθούν για τις προσλήψεις και τα έργα, ρωτούσε τους δημοτικούς συμβούλους αν έχουν ερωτήσεις, αν θέλουν να κάνουν τοποθετήσεις και τι ψηφίζουν. Τα θέματα ενέκρινε η πλειοψηφία, ενώ οι μειοψηφίες απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα οι συγκεντρωμένοι μπροστά στην έδρα και στην πίσω πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου ζητούσαν τον λόγο. «Θέλουμε τον λόγο, Δώστε τον λόγο στους πολίτες», φώναζαν ρυθμικά και χτυπούσαν καρέκλες στο πάτωμα για να δημιουργείται φασαρία, ενώ κάθε φορά που περνούσε ένα θέμα φώναζαν «αίσχος». Γιουχαΐσματα, ύβρεις μέχρι και τους… Ζουλού παρίσταναν με χαρακτηριστικές κραυγές.

Αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων για τη διαδικασία

Παράλληλα με τις θυελλώδεις αντιδράσεις των δημοτών, εξεγέρθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών, που σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και ζητούσαν τον λόγο «επί της διαδικασίας». Χαρακτηριστικά, ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Θωμάς Κλημόπουλος, είχε πάρει θέση μπροστά στον κ. Μουλά και τον ρωτούσε: «Είσαι πρόεδρος εσύ τώρα; Τι διαδικασία είναι αυτή;». Τον λόγο ζητούσαν επίμονα για τη διαδικασία οι επικεφαλής παρατάξεων Μαργαρίτης Πατσιαντάς και Νατάσσα Οικονόμου, αλλά και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, Θεολόγος Διαμαντένιας και Κώστας Γαργάλας.

Η συνεδρίαση μάλιστα διακόπηκε για πέντε λεπτά, και όταν συνεχίστηκε το σκηνικό επαναλήφθηκε, παρά τις παροτρύνσεις του κ. Μουλά και του εκτελούντα χρέη Δημάρχου Θάνου Θεοδώρου, να επικρατήσει ψυχραιμία για να συζητηθεί και το θέμα της καύσης.

Όταν τα επείγοντα ζητήματα που προέταξε ο κ. Μουλάς ψηφίστηκαν, ξεκίνησε η ανάγνωση των εγγράφων που ήταν σχετικά με το θέμα της καύσης: της πρότασης των 17 δημοτικών συμβούλων για την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης, του αιτήματος της παράταξης Δύναμη Βόλου για το ίδιο θέμα και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Νίκου Κανελλή, που προτείνει τοπικό δημοψήφισμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν άρχισαν να διαβάζονται τα έγγραφα, οι πολίτες δεν άκουγαν και συνέχισαν τα συνθήματα.

Μόλις το αντιλήφθηκαν επικράτησε ηρεμία.

Εντός των ημερών ειδική συνεδρίαση για την καύση

Αναφερόμενος στο πρώτο αίτημα των πολιτών και δημοτικών συμβούλων του Βόλου για το θέμα της καύσης, ο κ. Μουλάς, ενημέρωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση (775/2017) σύμφωνα με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύγκληση λαϊκής συγκέντρωσης μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τη συμμετοχή επιστημόνων, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί διεξοδικά. Ενημέρωσε επίσης ότι βάσει Νόμου και μετά το νέο -δεύτερο- αίτημα των 17 δημοτικών συμβούλων για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την καύση, η συνεδρίαση είναι υποχρεωτική και η σύγκλησή της θα ανακοινωθεί είτε σήμερα είτε αύριο.

Ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Γιάννη Γερόπουλο, ο οποίος ζήτησε σαφή απάντηση επί της ουσίας του αιτήματος και να οριστεί ημέρα και ώρα της ειδικής συνεδρίασης. Τον λόγο έλαβε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, Αριστείδης Φραγκουδάκης, που έθεσε ζήτημα ανακύκλωσης και μείωσης των σκουπιδιών, κι όχι απλώς απόφαση για την απαγόρευση της καύσης.

«Δώστε μας χρόνο μία-δύο ημέρες και θα βγει η πρόσκληση της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όπου σας περιμένουμε», είπε ο κ. Μουλάς, και με αφορμή αίτημα για απόσυρση των μηνύσεων σε βάρος τριών πολιτών που συνελήφθησαν ξεκαθάρισε: «Δεν έχει υποβληθεί καμία μήνυση για να αποσυρθεί. Εμείς απλώς κάναμε αναφορά συμβάντος στην αστυνομία. Καμία μήνυση».

Αποχωρήσεις πολιτών αλλά και… δημοτικών συμβούλων

Μετά από τα παραπάνω, οι πολίτες αποχώρησαν. Δεν ήταν όμως οι μόνοι. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν και οι παρατάξεις Δρόμοι Συνεργασίας, Επιλογή Ευθύνης, ΛΑΣ και οι ανεξάρτητοι, καταγγέλλοντας τη συνεδρίαση ως παρωδία, και θέτοντας ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων που λήφθηκαν.

Η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου, χαρακτήρισε τη διαδικασία άκυρη, αναφερόμενη στον κανονισμό και μίλησε για απαράδεκτη αντιμετώπιση τόσο των δημοτικών συμβούλων όσο και των πολιτών.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι παρωδία. Οι αποφάσεις δεν είναι σύννομες δεν έγινε καν συζήτηση ούτε μας δώσατε τον λόγο επί της διαδικασίας», κατήγγειλε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς, επικαλέστηκε τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, βάσει του οποίου από τη στιγμή που προχθές η συνεδρίαση διακόπηκε τρεις φορές, θα έπρεπε να λυθεί και να οριστεί νέα με νέα ημερήσια διάταξη. Κάλεσε μάλιστα την Αποκεντρωμένη να ελέγξει αυτεπάγγελτα τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Λήψη αποφάσεων από την πλειοψηφία

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μετά τις αποχωρήσεις, με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Νίκο Χαυτούρα να επισημαίνει προς τη δημοτική αρχή ότι θα έπρεπε ήδη να είχε συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για το θέμα της καύσης, να αφήνει όμως αιχμές και κατά όσων αντιδρούν απέναντι στον Δήμο Βόλου, αντί να διαμαρτυρηθούν απέναντι στους υπουργούς που έλαβαν τις αποφάσεις. Μίλησε δε, για… «θέατρο σκιών».

Ευθύνες στη δημοτική αρχή για το μπάχαλο που επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο απέδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Βόλου Τέλης Δουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι έπρεπε εξαρχής να είχε δοθεί ο λόγος στους πολίτες. Αναγνώρισε περιβαλλοντικές ευαισθησίες στη δημοτική αρχή και προσωπικά στον κ. Μουλά, και ζήτησε να ανακληθούν οι μηνύσεις σε βάρος πολιτών με τους οποίους ο δήμος θα πρέπει να έχει κοινή γραμμή σε θέματα περιβάλλοντος.

«Καμία κοινή γραμμή με όσους κινούνται με πονηρούς πολιτικούς σκοπούς με πρόσχημα την υγεία των πολιτών», απάντησε ο κ. Μουλάς, διαψεύδοντας και πάλι ότι έχει γίνει μήνυση.

Τα εύσημα στον Γ. Μουλά για τον χειρισμό της κατάστασης απέδωσε ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Σταυρίδης, αφήνοντας αιχμές για τους αντιδρώντες. «Ο κ. Μουλάς στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Οι στιγμές που ζήσαμε ήταν απίστευτες. Δεχθήκαμε βρισιές, θα μπορούσαν να είχαν γίνει και χειρότερα. Εχουν ξαναγίνει επεισόδια και πάντα βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα», είπε ο κ. Σταυρίδης.

Στη συνέχεια εγκρίθηκαν τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με τον κ. Μουλά να αφήνει αιχμές κατά των μειοψηφιών που είχαν αποχωρήσει. «Αυτή είναι η κατάντια του Δημοτικού Συμβουλίου. Εχουμε τόσο σοβαρά θέματα για την πόλη και οι μειοψηφίες απουσιάζουν», είπε.

Ανακοινώσεις δημιούργησαν… κλίμα

Του σκηνικού έντασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, προηγήθηκε… βροχή πρωινών ανακοινώσεων.

Από τον Δήμο Βόλου εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία τέθηκαν προ των ευθυνών τους για τυχόν απώλεια έργων και προσλήψεων με καταληκτικές ημερομηνίες, «όσοι θα επιχειρήσουν και πάλι, με τις γνωστές τραμπούκικες μεθόδους, με αυταρχισμό και έλλειψη σεβασμού κάθε δημοκρατικής διαδικασίας, να ματαιώσουν και τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου»

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» κατηγορούσε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι φέρει αποκλειστικά την ευθύνη διακοπής της συνεδρίασης και διεμήνυε ότι « όλοι μαζί πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι θα παρέμβουμε ώστε αυτή η πολιτική τους να μη γίνει τραγική για εμάς και τα παιδιά μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου