ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνημα Βόλου: Η Δημοτική Αρχή Βόλου στην υπηρεσία της ΑΓΕΤ και απέναντι στους πολίτες

ξεκίνημα-βόλου-η-δημοτική-αρχή-βόλου-σ-103107

Σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στην χθεσινή και στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το θέμα της καύσης σκουπιδιών, από το “Ξεκίνημα Βόλου” εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες δυο μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, αλλά και η συνολική στάση της δημοτικής αρχής όλους τους προηγούμενους μήνες πάνω στο θέμα της καύσης σκουπιδιών, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η δημοτική αρχή Βόλου βρίσκεται στην υπηρεσία της ΑΓΕΤ (Holcim-Lafarge) και απέναντι στους πολίτες.

Και εξηγούμαστε. Η ΑΓΕΤ ήδη καίει χιλιάδες τόνους σκουπιδιών πολλοί εκ των οποίων εισάγονται από την Ιταλία.

Ο Βόλος ήδη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (προφανώς όχι από μια και μόνο πηγή) και η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη όταν η ΑΓΕΤ θα φτάσει να καίει ετησίως 200,000 τόνους σκουπιδιών. Ο καρκίνος και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ήδη κάνουν θραύση και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αυξηθούν λόγω της έκλυσης διοξινών και άλλων επικίνδυνων ουσιών από τη μαζική καύση σκουπιδιών.

Κλάδοι της τοπικής οικονομίας όπως η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός ήδη απειλούνται καθώς η περιοχή κινδυνεύει να γίνει ο αποτεφρωτήρας των σκουπιδιών της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Για αυτούς τους λόγους οι πολίτες οργανώνονται και αντιδρούν για να προστατέψουν την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους αφού οι επίσημοι φορείς αρνούνται να το κάνουν.

Ποια είναι η στάση της δημοτικής αρχής του Α. Μπέου, του Γ. Μουλά και του Θ. Θεοδώρου απέναντι σε όλα αυτά; Κάνουν ότι μπορούν για να μην γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση αντί να φέρουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο από την πρώτη στιγμή. Διαλύουν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Λοιδορούν τους πολίτες που έχουν κάθε δικαίωμα να παρευρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο, να καταθέτουν γραπτά αιτήματα και να ζητάνε το λόγο. Στοχοποιούν και κάνουν μηνύσεις εναντία σε μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια όλους τους πολίτες που αγωνιούν για την υγεία τους και απορρίπτουν την καύση.

Η αυταρχική κατρακύλα τους δεν είναι τυχαία. Δείχνει ότι η δημοτική αρχή όχι απλά συμφωνεί αλλά βάζει πλάτες στην καύση σκουπιδιών αφού η ίδια αποφάσισε να κατασκευάσει εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Μαγνησίας και θα τα στέλνει για καύση στην ΑΓΕΤ.

Ο υπόδικος και σε αργία Α. Μπέος κερδίζει βραβείο στην υποκρισία αφού από τη δήθεν απόρριψη της καύσης τώρα πλέον δηλώνει στα τοπικά ΜΜΕ «τι προτιμάτε για τα σκουπίδια να τα θάβουμε ή να τα καίμε;». Ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μουλάς έφτασε στο σημείο να πει στους πολίτες, που και σήμερα βρέθηκαν στο δημαρχείο, ότι «προέχει το συμφέρον της πόλης και μετά τα αιτήματα των πολιτών» λες και η υγεία μας δεν είναι το συμφέρον της πόλης.

Τα πράγματα πρέπει να είναι πλέον για όλους ξεκάθαρα. Οι μεγαλομέτοχοι της ΑΓΕΤ απαιτούν αύξηση των κερδών τους σε βάρος της υγείας μας και αυτή την απαίτηση υλοποιούν η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή με σοβαρές ευθύνες και από την Περιφέρεια.

Απέναντι σε αυτό το καλά οργανωμένο σύστημα οι πολίτες μπορούν να στηριχτούν μόνο στις δικές τους δυνάμεις. Μόνο ενωμένοι, με δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία μας, το περιβάλλον, το μέλλον μας”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου