ΤΟΠΙΚΑ

Νέος τουριστικός δικτυακός τόπος για την πόλη

νέος-τουριστικός-δικτυακός-τόπος-για-481357

Το νέο τουριστικό δικτυακό τόπο του Δήμου Βόλου www.volosinfo.gr παρουσίασαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Αλ. Βούλγαρης ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δημ. Δερβένης και στελέχη του Δήμου, τα οποία δημιούργησαν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα με κόστος μόλις 25 ευρώ που απαιτήθηκαν για την κατοχύρωση του ονόματός της, όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Το νέο τουριστικό site του Δήμου Βόλου λειτουργεί επίσημα από χθες και έχει μοναδικό προσανατολισμό την τουριστική πληροφόρηση, παρέχει όλες τις κατηγορίες πληροφόρησης που παρέχονται από αντίστοιχα sites τουριστικών προορισμών του εξωτερικού και έρχεται να καλύψει την διαπιστωμένη ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου κόμβου, που έχει προσδιοριστεί από στελέχη του Δήμου Βόλου που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Βούλγαρης, ο τουρισμός αποτελεί μια βασική επιλογή και στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που θα επιφέρει ένα προστιθέμενο εισόδημα.

Επίσης τόνισε ότι με το νέο Καλλικρατικό Δήμο η ιστοσελίδα δεν θα παρέχει μόνο πληροφορίες του αστικού περιβάλλοντος, αλλά συνάμα και του ορεινού και του θαλάσσιου και πρόσθεσε ότι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη στήριξη της συγκεκριμένης επιλογής.

Ο Δήμαρχος είπε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος δημιουργήθηκε με πολύ κόπο και ότι στο εξής κάθε πολίτης του κόσμου θα μπορεί να αντλεί πληροφορίες για την περιοχή, σημείωσε δε ότι την ιστοσελίδα θα μπορούν να την αξιοποιήσουν τουριστικά, γραφεία tour operators κ.ά.

Τέλος εξήγησε ότι παραδίδεται στη νέα δημοτική αρχή ένα εύχρηστο site ώστε να το χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Ο αντιδήμαρχος από την πλευρά του ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι στραμμένη στο μέλλον και αποτελεί τη βάση για μελλοντικές ενέργειες που θα βοηθήσουν τον τουρισμό.

Επίσης είπε ότι η πρωτοβουλία «Ταυτότητα Πόλης» που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Βόλου-Ηρακλείου και Καβάλας θα βασίζεται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο κατασκευής της είπε ότι είναι μια ανοιχτή δομή και όχι ένα στατικό site.

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Δήμου Μαρία Σπανού είπε μεταξύ άλλων ότι η ιστοσελίδα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό έλλειμμα στο συγκεκριμένο τομέα και πρόσθεσε ότι θα ενημερώνεται διαρκώς σε καθημερινό επίπεδο έγκαιρα και έγκυρα.

Στη συνέχεια τα στελέχη του Δήμου κ.κ. Παπαμακάριος και Μητρολιός αναφέρθηκαν στα στοιχεία της ιστοσελίδας, τα οποία παράλληλα παρουσιάστηκαν και σε οθόνη. Όπως ανέφεραν, όλοι οι γνωστοί αστικοί και μη τουριστικοί προορισμοί, κυρίως στο εξωτερικό, έχουν αναπτύξει και λειτουργούν εξειδικευμένα sites, που καλύπτουν με επικαιροποιημένη πληροφορία κάθε χρήστη και πιθανό επισκέπτη μιας περιοχής. Τα sites αυτά δεν περιέχουν γενικές και άρα αόριστες πληροφορίες της περιοχής, ούτε αποτελούν τμήμα ενός site γενικότερου περιεχομένου, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι δελεαστικό και αποπροσανατολίζει έναν εικονικό και πιθανά πραγματικό επισκέπτη.

Κατά συνέπεια, ακολουθώντας καλές πρακτικές άλλων τουριστικών sites και αξιοποιώντας την εμπειρία του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Βόλου από την πολυετή λειτουργία του, δημιουργήθηκε ένα απόλυτα τουριστικός δικτυακός τόπος. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι οι χρήστες του δικτυακού τόπου να μπορούν να οργανώσουν όλες τις λεπτομέρειες ενός επιτυχημένου ταξιδιού στο Βόλο.

Το www.volosinfo.gr περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες πληροφόρησης:

-Πληροφορίες διαμονής και πρόσβασης, όπου αναλυτικά περιλαμβάνονται: Διαμονή όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping’s, μετακινήσεις – δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς, τρένων, ΚΤΕΛ, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων, χώροι στάθμευσης, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, πρόγνωση καιρού.

-Πληροφορίες δραστηριοτήτων στην περιοχή όπως: Εκδηλώσεις, χώροι πολιτισμού, καταδυτικά κέντρα, χιονοδρομικό κέντρο, τρενάκι Πηλίου, πληροφορίες θρησκευτικού τουρισμού, περιγραφές περιοχών Πηλίου και Σποράδων, προτάσεις για διαδρομές με αυτοκίνητο, ποδήλατο και πεζοπορία στην πόλη και στο Πήλιο, τοπική κουζίνα.

-Άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως: Μεσιτικά γραφεία για εκείνους που θέλουν να μείνουν περισσότερο, χρήσιμα τηλέφωνα, γυναικείοι συνεταιρισμοί, συνεδριακοί χώροι, λαϊκές αγορές, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λιμάνι Βόλου.

Όλες οι πληροφορίες που έχουν ενσωματωθεί έχουν προκύψει από αξιολόγηση των ερωτήσεων των επισκεπτών στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης από τα 6 χρόνια λειτουργίας του. Σκοπός του ηλεκτρονικού αυτού μέσου είναι να παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μπορεί να οργανώνει τα βασικά στοιχεία του ταξιδιού του στην περιοχή ώστε αρχικά να έχει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πως έρχομαι, που μένω, πως μετακινούμαι, που παρκάρω, κτλ και κατόπιν ήρεμος και με άνεση να μπορεί να προγραμματίσει τις δραστηριότητες στην περιοχή μας, όπως ποιες περιοχές επισκέπτομαι, τι εμπειρίες ετοιμάζομαι να ζήσω (γαστρονομία, θάλασσα, βουνό, περιπέτεια), τι εικόνες με περιμένουν, τι μπορώ να φαντάζομαι μέχρι το ταξίδι να αρχίσει.

Όπως γίνεται φανερό από την ποιότητα της πληροφορίας, το κρίσιμο στοιχείο για την λειτουργία του site είναι η ανάγκη διαρκούς και έγκαιρης ενημέρωσης των στοιχείων του. Απάντηση σε αυτή την ανάγκη δίνει η λειτουργία του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης. Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, όπως είναι γνωστό, είναι υπηρεσία του Δήμου Βόλου η οποία λειτουργεί από το 2004 και παρέχει επικαιροποιημένη τουριστική πληροφόρηση στους επισκέπτες της περιοχής. Η σταθερή και καθημερινή αναζήτηση νέων πληροφοριών και η στελέχωση του Κέντρου με ικανά και έμπειρα στελέχη μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του δικτυακού τόπου και την επάρκειά του σε τουριστική πληροφορία.

Τα αμέσως επόμενα βήματα που προγραμματίζονται είναι το site να γίνει δίγλωσσο, κάτι άμεσα εφικτό καθώς το 85% της πληροφορίας είναι διαθέσιμο σε αγγλική γλώσσα, ενώ επίσης προγραμματίζεται η ενσωμάτωση ενός ημερολογίου με τα τρέχοντα πολιτιστικά δρώμενα. Ταυτόχρονα η ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας θα προωθηθεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε τοπικούς φορείς του τουρισμού καθώς και σε τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να συγκεντρωθούν απόψεις που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου