ΤΟΠΙΚΑ

Κλήση για απολογία στον ΟΑΕΔ για το κτίριο της Βαμβακουργίας

κλήση-για-απολογία-στον-οαεδ-για-το-κτί-104726

Σε δικαστικές περιπέτειες ο ΟΑΕΔ για το ακίνητο της πρώην Βαμβακουργίας. Δεν φτάνει που κληρονόμησε, ως μη όφειλε, την «καυτή πατάτα» από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, επί ένα εξάμηνο προσπαθεί να ξεμπλέξει από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία υπηρεσιών, όπως Πολεοδομία, Αρχαιολογία και ΟΣΕ, για να προχωρήσει στην περίφραξη του ακινήτου χιλιάδων στρεμμάτων, και έχει τώρα να αντιμετωπίσει και τη μηνυτήρια αναφορά κατοίκων της περιοχής, που διαμαρτύρονται για την πλήρη εγκατάλειψη της έκτασης.

Κληρονομιά… με προβλήματα

Το συγκεκριμένο ακίνητο με οικόπεδο χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της Βαμβακουργίας, από το 1996 που έκλεισαν οι πύλες της πάλαι πότε κραταιής ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, παραμένει αναξιοποίητο, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Πολιτείας. Πριν από λίγα χρόνια είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στον χώρο το Μεσογειακό χωριό, μετά την απώλεια των Αγώνων ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να το εντάξει σε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να γίνουν εργατικές κατοικίες, το πρόγραμμα όμως δεν προχώρησε, και από τότε μέχρι σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, το κουφάρι που έχει απομείνει «στοιχειώνει» ολόκληρη την περιοχή, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικά σημεία των Δυτικών Συνοικιών της Νέας Ιωνίας, και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το ακίνητο ανήκε στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τώρα στον ΟΑΕΔ.

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, η τοπική υπηρεσία, στις αρχές Ιουνίου προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί για ποσό 70.000 ευρώ η περίφραξη τουλάχιστον του ακινήτου και η σφράγιση των εισόδων επί της οδού Μυτιλήνης για να μην υπάρχει πρόσβαση.

Σημειώνεται, πως το ακίνητο έχει απομείνει πλέον ένα «κουφάρι», αφού μετά από πλιάτσικο χρόνων δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Κουφώματα και πόρτες, ήταν τα τελευταία που «φορτώθηκαν» πριν από μήνες από άγνωστους, που ανενόχλητοι μπήκαν μέσα στο οικόπεδο και άρπαξαν τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία της πρώην κλωστοϋφαντουργίας.

Κυκεώνας γραφειοκρατίας

Το έργο της περίφραξης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αφού εκτός από τον «συνωστισμό» υπηρεσιών από τις οποίες πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές εγκρίσεις, ο ανάδοχος εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο μαζί με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αδυνατεί να παλέψει με τις ασάφειες των νομικών διατάξεων, που διέπουν τη λειτουργία των φορέων που πρέπει να συνηγορήσουν.

Για παράδειγμα, εκτός από τις απλές εγκριτικές άδειες που πρέπει να εκδοθούν από την Πολεοδομία, ο ΟΣΕ πρέπει, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη, να καθορίσει πού βρίσκονται τα «σύνορά» του με το ακίνητο της πρώην βιομηχανίας, με την οποία γειτνιάζει. Επίσης, «λόγο» στην περίφραξη της έκτασης έχει και η Αρχαιολογία, από την οποία αναμένεται απάντηση.

Και ενόσω ο ΟΑΕΔ και ο εργολάβος παλεύουν να ξεμπλέξουν με όλα τα παραπάνω, οι κάτοικοι αποφάσισαν να δράσουν και κατέθεσαν μήνυση, με αποτέλεσμα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του τοπικού ΟΑΕΔ να «τρέχουν και δεν φτάνουν».

Εν μέσω πάντως της δικαστικής περιπέτειας, προσδοκίες ότι μπορεί μετά από τόσα χρόνια το συγκεκριμένο ακίνητο να αξιοποιηθεί, έχει δημιουργήσει το ενδεχόμενο αξιοποίησης της έκτασης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανέγερση φοιτητικής εστίας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει προτείνει στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός αξιοποίησης της έκτασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου