ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις νέες πλατείες και ανάπλαση της κεντρικής Ν. Αγχιάλου

τρεις-νέες-πλατείες-και-ανάπλαση-της-κ-104761

Αλλάζει όψη η Αγριά, στην περιοχή προς Σουτραλί, όπου ο Δήμος Βόλου, προγραμματίζει τη δημιουργία μιας νέας πλατείας που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου, ζώνες περιπάτου και ανάπαυσης αλλά και χωροθέτηση παιδικής χαράς.

Η νέα πλατεία θα δημιουργηθεί στον χώρο που περιβάλλεται από τις οδούς Σουτραλή – Ηρ. Πολυτεχνείου – Τσατάλου της Αγριάς Βόλου. Πρόκειται για μία περιοχή κυρίως κατοικίας με στενά έως ανύπαρκτα πεζοδρόμια (ιδιαίτερα από τη πλευρά της θάλασσας) με αποτέλεσμα οι πεζοί να αναγκάζονται να περπατούν στο οδόστρωμα με κίνδυνο της σωματικής τους ασφάλειας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αρκετοί πεζοί σταματούν επάνω στο δρόμο, για να βουτήξουν στη θάλασσα και να κάνουν το μπάνιο τους.

Στον κοινόχρηστο χώρο υπάρχουν τρία πέτρινα κτίρια τα οποία είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για μία παλιά ισόγεια πέτρινη αποθήκη (πιθανών ελιάς), επιφάνειας 316,75m2, της οποίας έχει πέσει η στέγη και δύο πέτρινες κατοικίες, εκ των οποίων η μία (στη διασταύρωση των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου και Σουτραλή) είναι διώροφη με κάλυψη 139,10m2 και η δεύτερη, που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου και Τσατάλου είναι κατεστραμμένη (έχουν απομείνει μόνο οι τοίχοι του υπερυψωμένου ισογείου) και καλύπτει επιφάνεια 149,80m2.

Οι υπόλοιπες κατασκευές θα απομακρυνθούν.

Σημειώνεται ότι θα ληφθούν όλα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα πέτρινα κτίρια όπως περιφράξεις, υποστηρίξεις, αποκομιδή και απομάκρυνση των άχρηστων υλικών και σκουπιδιών και οποιαδήποτε άλλη εργασία κρίνεται απαραίτητη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου για την ασφαλή διέλευση και παραμονή των ανθρώπων στην πλατεία, μέχρι την αποκατάστασή των κτιρίων από τον Δήμο Βόλου.

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Ν. Αγχιάλου

Στο μεταξύ, ο Δήμος Βόλου πρόκειται να προχωρήσει και σε ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Ν. Αγχιάλου. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται αφορούν στην ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων κατά μήκος της οδού Ελευθερίας από την οδό Αμυρά έως και την οδό Βασιλειάδη. Οι εργασίες ανάπλασης περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των πλακοστρώσεων των υφιστάμενων πεζοδρομίων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών πλάτους τουλάχιστον 1,50μ., οδηγός όδευσης τυφλών, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) κίνησης πεζών στις απολήξεις των πεζοδρομίων, αναβάθμιση της εγκατάστασης φωτισμού (τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων με LED, διασφάλιση της απαιτούμενης λαμπρότητας φωτισμού), αύξηση του πρασίνου όπου είναι δυνατόν.

Μελέτες

Οι μελέτες για τις δύο πλατείες έρχονται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν θα είναι όμως οι μοναδικές παρεμβάσεις. Προς έγκριση εισάγεται η διαμόρφωση πλατείας και στην περιοχή των Προσφυγικών στην Αγριά αλλά και στην περιοχή Αλωνάκι στη Ν. Αγχίαλο.

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να ανάψει πράσινο φως και για τη διαδρομή ΑμεΑ στο κέντρο του Βόλου, που θα εξασφαλίζει ανεμπόδιστη κίνηση στα άτομα με αναπηρίες από την πλατεία Ελευθερίας έως και την παραλία του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου