ΤΟΠΙΚΑ

Ορίστηκαν οι εκτιμητές για τη Μαγνησία

ορίστηκαν-οι-εκτιμητές-για-τη-μαγνησί-105855

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Αντίστροφη μέτρηση για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Στη Μαγνησία ορίστηκαν ήδη οι εκτιμητές που θα αναλάβουν να γνωμοδοτήσουν επί των νέων αντικειμενικών, και πιάνουν δουλειά αμέσως, καθώς ήδη άρχισε να «μετρά» το 20ήμερο που έχουν στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υποβάλουν το πόρισμά τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση που φέρει τις υπογραφές του Ε. Τσακαλώτου και της Κατερίνας Παπανάτσιου, επί της ουσίας δίνει έναρξη στο 20ήμερο, εντός του οποίου οι εισηγητές πρέπει να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους για τις Τιμές Ζώνης τις οποίες ανέλαβαν.

Οι εισηγήσεις των εκτιμητών δεν θα είναι δεσμευτικές αλλά ενδεικτικές, αφού θα γίνει ένα πρώτο φιλτράρισμα από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, προκειμένου να εντοπιστούν μεγάλες αποκλίσεις από τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται να συμπαρασύρει 21 φόρους, στους οποίους θα επέλθουν αλλαγές, μεταξύ των οποίων και στον ΕΝΦΙΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για μείωση συντελεστών, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ των αποκαλούμενων «λαϊκών» περιοχών, αν οι εισηγήσεις τείνουν σε αυξήσεις των Τιμών Ζώνης.

Οι εκτιμητές που ορίστηκαν για τον νομό Μαγνησίας είναι οι: Νικόλαος Γκουργκουλιάς, Ουρανία Δεληδήμου, Χρήστος Μυλωνάς, Ευστράτιος Παπαδόπουλος, Μάρκος Κωτούλας, Ηλέκτρα Θελούρα, Ευαγγελία Τσιρώνη, Σταύρος Γεωργέλης, Ευάγγελος Κράβαρης, Παναγιώτης Κράβαρης, Παναγιώτης Φράγκου, Ιωάννης Πρίγκος, Ζωή Παπαβασιλείου και Χρήστος Πετράνης.

Ντόμινο αλλαγών στους φόρους

Ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα προκαλέσει «ντόμινο» αλλαγών σε μια λίστα από 21 φόρους και τέλη, που σχεδιάζεται να ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οι φόροι που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών, είναι κύριος και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, ο ΤΑΠ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αποδίδεται στους δήμους, όπως επίσης ο ΦΠΑ στα νέα ακίνητα, που υπολογίζεται με συντελεστή 24% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Ακόμη αλλαγές θα επέλθουν στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές, ο φόρος χρησικτησίας, οφόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων, ο φόρος διανομής ακινήτων και ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ανατροπές ακόμη αναμένονται στο τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας, στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα, στα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια, στο πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων, στο φόρο κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτου, στο τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, στα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου, στον ειδικό φόρο ακινήτων 15% που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες και, τέλος, στην εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου