ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός στη Μαγνησία για την επιδημία ιλαράς

συναγερμός-στη-μαγνησία-για-την-επιδη-106646

Συναγερμός και στη Μαγνησία για την επιδημία της ιλαράς που βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, με 250 καταγεγραμμένα κρούσματα, εκ των οποίων τρία θανατηφόρα. Στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου έχουν ήδη καταγραφεί 9 περιστατικά ιλαράς, εκ των οποίων δύο σε ενήλικες και επτά σε παιδιά Ρομά. Η επιστημονική κοινότητα φοβάται για εξάπλωση της νόσου και συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό, και με τις δύο δόσεις, μαθητών, εκπαιδευτικών και ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον περιορισμό της επιδημίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα, τα κρούσματα ιλαράς αναμένεται να αυξηθούν. Εκτός από τα 250 καταγεγραμμένα περιστατικά σε όλη τη χώρα, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται εν αναμονή εργαστηριακών αναλύσεων, που ενδεχομένως να αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Βάσει των δελτίων δήλωσης λοιμωδών νοσημάτων που δεχόμαστε ως Διεύθυνση Υγείας από το Νοσοκομείο Βόλου, έχουν καταγραφεί 9 περιστατικά ιλαράς. Τα επτά αφορούν σε παιδιά Ρομά και δύο σε ενήλικες. Ο ένας ήταν άτομο που είχε συγγενή νοσηλευόμενο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τον επισκεπτόταν, κι ο άλλος άτομο που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου», ανέφερε η κ. Κολημήτρα, στο περιθώριο ενημερωτικής συνάντησης διευθυντών των γυμνασίων και λυκείων του νομού, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Όπως τόνισε η κ. Κολημήτρα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω του συγχρωτισμού τους στο σχολείο. «Επίσης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, και θεωρούνται επίνοσα άτομα, αφού πρώτα μιλήσουν με τον γιατρό τους», συμβούλευσε η κ. Κολημήτρα.

«Αυτή την περίοδο δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο. Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την ιλαρά που καλπάζει στη χώρα μας. Θα πρέπει να θωρακιστούν όλοι. Και κυρίως τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμβολιαστούν, διότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως επίσης και όσοι συγχρωτίζονται με πολύ κόσμο», χτύπησε καμπανάκι κινδύνου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσιάμης.

«Ο εμβολιασμός είναι το μόνο εργαλείο για την προάσπιση της υγείας μας και της δημόσιας υγείας, και μέσω της εκπαιδευτικής κοινότητας θα περάσουν σε όλες τις οικογένειες της Μαγνησίας τα απαραίτητα μηνύματα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κων. Ματσιόλης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι απόψεις των ειδικών. Με τα εμβόλια μπορεί να προστατεύεται δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο πολίτης. Θα πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Αντίθετες απόψεις για τα εμβόλια έχουν μόνο σκοπιμότητες», είπε.

Εγκύκλιος στα σχολεία

Χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου Μουρτζούκου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ενημέρωση 60 διευθυντών γυμνασίων και λυκείων του νομού για την επιδημία της ιλαράς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας, Σωκράτη Σαβελίδη, πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στη Διεύθυνση για την επιδημία της ιλαράς, η οποία κοινοποιήθηκε στο σύνολο των σχολικών μονάδων του νομού.

Πέραν τούτου, διοργανώθηκε η χθεσινή ενημερωτική συνάντηση με στόχο την επιμόρφωση των καθηγητών της ομάδας κρούσης των σχολείων και την ισχυροποίηση των σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, των επιδημιών και των προβλημάτων υγείας των μαθητών. «Στόχος μας είναι επίσης να περάσει στα σχολεία η άποψη ότι για λόγους υγείας πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστήμη. Υπάρχουν γραφικοί που λένε ότι τα εμβόλια κάνουν κακό. Αυτές οι απόψεις πρέπει εξαλειφθούν», σχολίασε ο κ. Σαβελίδης, ζητώντας από τους διευθυντές να αποτελέσουν τους πολλαπλασιαστές της επιστημονικής σκέψης στα σχολεία τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου