ΤΟΠΙΚΑ

Ορθοπεταλιές για την απορρύπανση

ορθοπεταλιές-για-την-απορρύπανση-108918

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ

Κύβος ερρίφθη: από τον Μάιο ξεκινούν στον Βόλο… ορθοπεταλιές για την καταγραφή του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ποδήλατο εξοπλισμένο με όργανα μέτρησης της αέριας ρύπανσης, κλιματικών, μετεωρολογικών και βιοκλιματικών δεδομένων, θα ξεκινήσει στα τέλη της άνοιξης βόλτες στην πόλη συλλέγοντας στοιχεία και θα συνεχίσει και κατά τη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα.

Το ποδήλατο όπως είναι γνωστό θα έρθει στον Βόλο με δωρεά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσωπική εργασία από τον υποψήφιο διδάκτορα των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλίας, Γιώργο Πρώια, καθώς αίτημα χρηματοδότησης της δράσης δεν εγκρίθηκε. Το ποδήλατο θα διατεθεί δωρεάν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα φίλτρα και ΟΙ αισθητήρες θα διατεθούν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ανώτατο Τεχνολογικό Ιδρυμα, και ο κ. Πρώιας θα αναλάβει τον χειρισμό του ποδηλάτου και τη συλλογή των δεδομένων, που στη συνέχεια θα αναλυθούν.

Μέσω του ειδικού εξοπλισμού που θα είναι ενσωματωμένος στο ποδήλατο, θα γίνονται μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων που απαντώνται κυρίως τη χειμερινή περίοδο, αλλά και των τιμών του όζοντος που το συναντάμε κυρίως το καλοκαίρι και οι τιμές του οποίου επηρεάζονται από τη φωτοχημική ρύπανση. Το σημαντικό είναι ότι πέρα από τις μετρήσεις των ρύπων και την ανάλυση της σύστασής τους, θα υπάρχει δυνατότητα συλλογής και βιοκλιματικών δεδομένων και καταγραφής, με στοιχεία για το κατά πόσο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τα πάρκα μέσα στην πόλη.

Εκτός από τη συλλογή και ανάλυση των στοιχείων που θα δώσει μία πλήρη εικόνα του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, θα διανεμηθούν και ερωτηματολόγια στους δημότες.

Παράλληλα, τα στοιχεία θα επιχειρηθεί να συνδεθούν και με εισαγωγές περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο της πόλης.

«Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για την επιστημονική αποτύπωση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πλήττει τον Βόλο», ανέφερε ο υποψήφιος διδάκτορας Γιώργος Πρώιας, που έχει προσκληθεί για να μιλήσει σε πανελλήνιο μετεωρολογικό συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη για τη διαχρονική εξέλιξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο από το 2001 έως και το 2017.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου