ΤΟΠΙΚΑ

Κτηνιατρικές πράξεις χωρίς άδεια στο Ν. Πήλιο

κτηνιατρικές-πράξεις-χωρίς-άδεια-στο-110811

«Πόλεμος» μεταξύ κτηνιάτρων και φιλόζωων, με φόντο πρόγραμμα στειρώσεων που επιχείρησε να εφαρμόσει την Κυριακή της Αποκριάς φιλοζωικό σωματείο, σε αποθήκη που του έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Το πρόγραμμα στειρώσεων όχι μόνο δεν ήταν σε γνώση της δημοτικής αρχής που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των αδέσποτων, αλλά επιπλέον προγραμματιζόταν, χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, από εθελοντές. «Φρένο» στις μη σύννομες στειρώσεις αδέσποτων έβαλε η διεύθυνση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά από καταγγελία του πανελληνίου κτηνιατρικού συλλόγου στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Αιχμές κατά των κτηνιάτρων αφήνει το φιλοζωικό σωματείο «Κόσμος και Φύση» για «δεξαμενή αδέσποτων που δεν κλείνει για να ανθεί ο κλάδος των κτηνιάτρων».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα πάντα ξεκίνησαν από την πρόθεση του φιλοζωικού σωματείου Paws South Pilion να προχωρήσει σε δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός του και τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Οι στειρώσεις θα γίνονταν από εθελοντές κτηνιάτρους από την Ευρώπη, με κατοχυρωμένη άδεια ασκήσεως. Το πρόγραμμα στειρώσεων μάλιστα θα γινόταν το τετραήμερο από 19 έως 22 Φεβρουαρίου.

Μόλις πληροφορήθηκε τη δράση, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος κατήγγειλε την απόπειρα «παράνομων στειρώσεων σε αποθήκες στον Λαύκο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου στο Φιλοζωικό Σωματείο».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Βαγγέλη Νασιόπουλο, «ο δήμος παραχώρησε στο φιλοζωικό σωματείο τη συγκεκριμένη αποθήκη για να εξυπηρετήσει τους φιλόζωους για τη φύλαξη εξοπλισμού τους κι όχι για να μετατραπεί σε κτηνιατρείο. Οι υποδομές δεν είναι κατάλληλες και επιπλέον δεν υπάρχει σχετική αδειοδότηση». Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος, ο δήμος έμαθε για τη δράση μέσα από την καταγγελία του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Το θέμα έφθασε μέχρι την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία «ουδέποτε υπήρξε αίτηση για αδειοδότηση του χώρου για τέλεση κτηνιατρικών πράξεων από εθελοντές κτηνιάτρους, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, που ορίζει τη διαδικασία παραχώρησης και τις απαιτούμενες προδιαγραφές των χώρων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παραχωρούνται σε εθελοντές κτηνιάτρους για την πραγματοποίηση στειρώσεων, σήμανσης και καταγραφής αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Με έγγραφό του ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Βαγγέλης Νασιόπουλος, απαγόρευσε στο φιλοζωικό σωματείο τη χρήση των εγκαταστάσεων του δήμου για στειρώσεις. «Επειδή μέχρι και σήμερα δεν έχει υποβληθεί εκ μέρους σας κανένα αίτημα στην υπηρεσία μας, για την παραχώρηση χώρου σε εθελοντές κτηνιάτρους για την πραγματοποίηση στειρώσεων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις του Δήμου Νοτίου Πηλίου για την προγραμματισμένη δράση σας».

Κτηνίατροι: «Νίκη»

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, γίνεται λόγος για… «νίκη»:

«Ενημερωθήκαμε για πρόγραμμα στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα σε εγκαταστάσεις του Δήμου Νότιου Πηλίου από φιλοζωικό σύλλογο. Στην αφίσα προώθησης του συγκεκριμένου προγράμματος αναφερόταν και κάλεσμα προς ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων. Η παρέμβαση του ΠΚΣ υπήρξε άμεση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στάλθηκε έγγραφο προς ΔΑΟΚ και Δήμο και ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία. Όπως είχαμε διαπιστώσει δεν είχε τηρηθεί σύννομη διαδικασία.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος θα συνεχίζει να προασπίζει τα εργασιακά δικαιώματα των κτηνιάτρων, την υγεία και ευζωία των ζώων και τη δημόσια υγεία».

«Δεξαμενή αδέσποτων»

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, το φιλοζωικό σωματείο «Κόσμος και Φύση», αφήνει αιχμές κατά του κτηνιατρικού συλλόγου και παρουσιάζει το πρόβλημα των αδέσποτων στο Νότιο Πήλιο με αριθμούς.

«Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος θριαμβολογεί… Βέβαια, προασπίζει τα δικαιώματα του κλάδου των αδικημένων κτηνιάτρων. Λογικό όσο υπάρχουν αδέσποτα όσο αυτή η δεξαμενή δεν κλείνει, ο κλάδος αυτός ανθεί. Στον Δήμο Βόλου υπάρχουν 38-40 κτηνίατροι και στην Περιφέρεια έξι. Θα είχαμε τόσους αν δεν χρειάζονταν; Θα μπορούσαν να επιζήσουν με ανοικτά κτηνιατρεία;

Συχνά κατηγορούμε τους φιλόζωους ότι θέλουν αδέσποτα για να γεμίζουν την άδεια ζωή τους αδειάζοντας τις τσέπες τους και πάνω απ’ όλα την ψυχή τους. Οχι κύριοι, μέχρι εδώ και μη παρέκει.. Οι φιλόζωοι μέχρι εδώ. Θέλετε αδέσποτα; Θα τα έχετε. Ακυρώσατε στειρώσεις 70 γατιών και 16 σκύλων. Θα έχετε λοιπόν σύντομα 70Χ5 κατ’ ελάχιστο γατοαπογόνους και 16Χ5 κατ ελάχιστο σκυλοαπογόνους έτοιμους για να πατηθούν από αυτοκίνητα, να αρρωστήσουν (αλήθεια πού είναι η δημόσια υγεία), να πεταχτούν στα σκουπίδια, να φολιαστούν.

Ακυρώσατε στείρωση δήθεν παράνομη. Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο παράνομος. Στειρώνεται δεσποζόμενα μας λέτε. Δεσποζόμενα που όμως κυκλοφορούν στους δρόμους και τις γειτονιές χωρίς ταυτότητα χωρίς τσιπάκι. Δεν θα έπρεπε να έχουν ταυτότητα; Πώς ξεχωρίζεις ένα αδέσποτο από ένα δεσποζόμενο; Μας κατηγορείτε ότι ζητάμε από τους δεσπότες να μας δηλώσουν τα ζώα τους! Το αυτονόητο, δεν θα χρειαζόταν αν είχαν ταυτότητα.

Μας λέτε στειρώνονται από κτηνίατρους της αλλοδαπής. Ναι, κτηνίατρους με κατοχυρωμένη την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος τους από χώρες της Ε.Ε. σήμερα το 2018. Εθελοντές -το τονίζουμε- που δεν έρχονται διακοπές, που στειρώνουν απίθανο αριθμό ζώων χωρίς ιατρικά λάθη μέσα σε λίγες μόνο μέρες, που πληρώνουν από την τσέπη τους τα αεροπορικά εισιτήριά τους, που φέρνουν τον προσωπικό εξοπλισμό τους. Γιατί άραγε; Για να δούνε τη μαγευτική χώρα μας; Προλαβαίνουν;

Στειρώνονται γιατί εμείς οι κουτοπόνηροι που θέλουμε να στειρώσουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας αυτή είναι η χαρά μας (!) τρέχουμε να βρούμε αυτά τα έρμα ζωντανά, να τα πιάσουμε πολλές φορές με μέγιστο κόπο, να φιλοξενήσουμε στα σπίτια μας κτηνίατρους και ζώα, και επειδή η φιλοξενία είναι στο DNA μας ως Έλληνες να βγούμε και από το κρεβάτι μας για να το προσφέρουμε στον ξένο που θα δουλέψει από το πρωί ως το βράδυ για το όφελος της δικής μας κοινωνίας εν τέλει.

Ποιος ο παράνομος; Ποιος δήμος στη Μαγνησία έχει στην κυριολεξία αναλάβει όσα ο Νόμος απαιτεί και του ζητά να κάνει;

Τρέχουμε εμείς οι παλαβοί και ζητάμε επισταμένως από τους άρχοντες του τόπου μας να αναλάβουν πρωτοβουλίες… Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Ας δούμε νούμερα: στο ανατολικό Πήλιο 20 στειρώσεις το 2017, καμία πριν. Στο Νότιο Πήλιο 10 στειρώσεις το 2017, καμία πριν. Στον δήμο Αλμυρού 20 στειρώσεις το 2017, καμία πριν.

Αντιθέτως, οι φιλόζωοι του Νοτίου Πηλίου στείρωσαν 1.000 γάτες μέσα σε έξι χρόνια και τσιπάρισαν 250 σκύλους προκειμένου να αναγνωρίζονται.

Ευχαριστούμε που μας απαλλάσσετε από ένα τόσο «ευχάριστο και εύκολο» έργο. Αναγνωρίζουμε πως έχετε δίκιο και προασπίζεστε τα δικαιώματα των ζώων που εμείς καταπατούμε.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε εσείς, ο δήμος, η κτηνιατριακή υπηρεσία, αν θα μπορέσετε να αλλάξετε τα δεδομένα και η δεξαμενή αδέσποτων, άρρωστων, πεινασμένων, απισχνασμένων ζώων ως δια μαγείας να κλείσει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου