ΤΟΠΙΚΑ

Λειτουργούν σε τεντωμένο σχοινί τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

λειτουργούν-σε-τεντωμένο-σχοινί-τα-κέ-110825

Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (παιδίατροι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οδοντίατροι), κλειστά μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια, παντελής έλλειψη μαιών και προσωπικό που εργάζεται «στα κόκκινα» χωρίς κανονική άδεια και ωφελούμενα ρεπό, διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των περισσοτέρων Κέντρων Υγείας στη Μαγνησία.

Η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και η αποκοπή των Κέντρων Υγείας από το Νοσοκομείο έχει πλέον δημιουργήσει μη διαχειρίσιμα προβλήματα στην πρωτοβάθμια νοσηλεία. Η 5η ΥΠΕ δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας που λειτουργούν σε 24ώρη βάση 365 ημέρες τον χρόνο με πετρέλαιο θέρμανσης, με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, με αναλώσιμο υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με φύλαξη, με τις απαραίτητες συντηρήσεις στον πάσης φύσεως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Γενικοί γιατροί μόνο

Σχεδόν όλα τα Κέντρα Υγείας στον νομό έχουν σχετικά καλή κάλυψη μόνο σε γενικούς γιατρούς. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο με τις άλλες ειδικότητες. Έτσι, ακόμη και για ένα απλό στραμπούληγμα ο κάτοικος του ανατολικού και νοτίου Πηλίου, αλλά και από το Βελεστίνο, θα πρέπει να διακομιστεί στον Βόλο για να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες και να λάβει τη θεραπεία του.

Το ίδιο ισχύει και για τους παιδίατρους και τους οδοντιάτρους. Τα μηχανήματα «σαπίζουν» μέσα στα Κέντρα Υγείας ανεκμετάλλευτα, ενώ οι ασφαλισμένοι διανύουν χιλιόμετρα προκειμένου να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε μία εξέταση ή θεραπεία, ενώ ούτε λόγος για εξετάσεις γυναικολογικής φύσεως. Ο γυναικείος πληθυσμός μεγάλων και μικρότερων περιφερειακών ΟΤΑ έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, αφού ακόμη και το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίας που πραγματοποιούνταν από Κινητή Μονάδα, έχει μπει σε «αχαρτογράφητα νερά».

Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο. Επίσης το σύστημα δεν είναι δομημένο έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ιδιαιτερότητες μιας νησιωτικής περιοχής όπως οι Βόρειες Σποράδες.

Οι γιατροί συνήθως προτιμούν άλλες θέσεις στα αστικά κέντρα. Ετσι πρέπει να γίνει νέα προκήρυξη. Επιπλέον κάθε γιατρός είναι αναγκασμένος να μείνει στη θέση του για τουλάχιστον πέντε χρόνια, κάτι που δυσκολεύει πολλούς να πειστούν να μετακομίσουν στα νησιά, ενώ ανασταλτικός παράγοντας επίσης είναι το κόστος ζωής που είναι υψηλό και τα οικονομικά -ή άλλου είδους κίνητρα για τον γιατρό- χαμηλά.

Έτσι για παράδειγμα, στην Αλόννησο παραμένει κενή η θέση μόνιμου γενικού γιατρού που προκηρύσσεται διαρκώς αλλά δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Στο Περιφερειακό Ιατρείο παρέχει μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες του οπλίτης-γιατρός, το πρόβλημα ωστόσο ολοκληρωμένης υγειονομικής κάλυψης παραμένει.

Στον Βόλο για μια εξέταση ούρων

Μεγάλο εξίσου πρόβλημα είναι η έλλειψη παρασκευαστή. Ολόκληρες περιοχές στερούνται μικροβιολογικών εργαστηρίων. Σε Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο ακόμη και για μία απλή αιματολογική εξέταση οι ασφαλισμένοι απευθύνονται στους ιδιώτες. Στα Κέντρα Υγείας Αλμυρού, Σκιάθου και Σκοπέλου αντίστοιχα, δίνεται η δυνατότητα να γίνουν βιοχημικές εξετάσεις. Τα Κέντρα Υγείας είναι χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια τα τελευταία 2 χρόνια. Η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν προχώρησε σε νέα σύμβαση με την αρμόδια εταιρεία, με αποτέλεσμα σε αρκετά ΚΥ να αφαιρεθούν και τα μηχανήματα.

Oριακές εφημερίες

«Οι εφημερίες βγαίνουν οριακά, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Τα κέντρα υγείας στον νομό μας είναι σε απελπιστική κατάσταση. Θα έπρεπε κυρίως στα νησιά, αλλά και σε όλο το Πήλιο, που είναι τουριστικές περιοχές να υπάρχουν από τέσσερις μέχρι πέντε εφημερεύοντες ανά Κέντρο Υγείας. Δυστυχώς τα περισσότερα Κέντρα Υγείας έχουν ξεμείνει με δύο, και κάποιες φορές μένουν με έναν, όταν χρειάζεται να μετακινηθεί παθολόγος», εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας. «Οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο δουλειάς, όμως η κατάσταση είναι απελπιστική και οι συνάδελφοι παλεύουν με τον εαυτό τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα και να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες», συμπληρώνει ο ίδιος.

Χωρίς διοικητική υποστήριξη

Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας στερούνται διοικητικής υποστήριξης. Όπου ειδικά έχουν συνταξιοδοτηθεί οι υπάλληλοι, το προσωπικό δεν αναπληρώθηκε. Έτσι στο Κέντρο Υγείας στην Αργαλαστή το αντικείμενο των διοικητικών υπηρεσιών έχει αναλάβει υπάλληλος που προσελήφθη μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ και η σύμβασή του λήγει τον Απρίλιο, ενώ σε Αλμυρό και Σκόπελο όλη τη διοικητική δουλειά έχει επιφορτισθεί ένας υπάλληλος αντίστοιχα. Επίσης λόγω συνταξιοδοτήσεων δεν υπάρχουν πλέον τεχνικοί που να ανήκουν στο δυναμικό των Κέντρων Υγείας. Οι συντηρήσεις κτιρίων και μηχανημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, γίνονται από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου