ΤΟΠΙΚΑ

Καθυστερούν οι αξιολογήσεις τεσσάρων προγραμμάτων ΕΣΠΑ

καθυστερούν-οι-αξιολογήσεις-τεσσάρω-112061

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία αξιολόγησης και έναρξης τεσσάρων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για νέους επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, “τα προγράμματα «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», «Νεοφυή επιχειρηματικότητα», «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» καθώς και το πρόγραμμα «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τα οποία έχουν προκηρυχθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, παραμένουν ανενεργά, διότι δεν έχουν ακόμη συνεδριάσει οι αρμόδιες επιτροπές για την έκδοση των αποτελεσμάτων και την προένταξη των δικαιούχων.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχείρησεων», αν και οι απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων έχουν εκδοθεί από το Σεπτέμβριο του 2016, εντούτοις δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης. Το μόνο πρόγραμμα για το οποίο ανακοινώθηκαν αποτελέσματα, και αυτά πάλι με μεγάλη καθυστέρηση, είναι το πρόγραμμα για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των αποφοίτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι οι νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση ατέρμονης γραφειοκρατίας, βλέποντας τα επιχειρηματικά σχέδια τους να παραμένουν αδικαιολογήτως στάσιμα. Η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων επιχειρηματικότητας φτάνει να γινόταν σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός”.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό για τους λόγους στους οποίους οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στις αξιολογήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και με ποιο τρόπο σκοπεύει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου