ΤΟΠΙΚΑ

Πίστωση 1,2 εκ. ευρώ για τον περιφερειακό

πίστωση-12-εκ-ευρώ-για-τον-περιφερειακό-851206

Υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά η έγκριση πίστωσης 1,182 εκατ. ευρώ για την ανάθεση της σύμβασης με αντικείμενο την κατασκευή του ενός κλάδου της αρτηρίας στο τμήμα από Ι.Κ. Αγίας Βαρβάρας έως Κραυσίδωνα, μήκους 700 μ. περίπου.
Το έργο, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασής της.
Επισημαίνεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα καταστεί δυνατή η άμεση απόδοση στη κυκλοφορία του τμήματος της παράκαμψης Βόλου από τον Ισόπεδο Κόμβο Αγίας Βαρβάρας έως τον Κραυσίδωνα, γεγονός που θα ανακουφίσει σημαντικά το οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου.
Ωστόσο η ανάδοχος εταιρία συνεχίζει να έχει «απαγορευτικό» από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία έχει απαγορεύσει τις εργασίες γύρω από τον θολωτό τάφο, εάν δεν προηγηθεί η στήριξη του ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας μνημείο, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει από κατάρρευση.
Η μελέτη στήριξης που συντάχθηκε από τις κεντρικές υπηρεσίες της Αρχαιολογικής κατατέθηκε προ διμήνου, ώστε να εισαχθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ωστόσο μέχρι και χθες δεν υπήρχε ενημέρωση για το εάν τελικά προωθήθηκε στο ΚΑΣ με προτεραιότητα, σύμφωνα με το αίτημα που έχει τεθεί από τη νομαρχιακή αρχή, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες για την κατασκευή του βόρειου κλάδου που θα δώσει σε κίνηση το σύνολο του έως σήμερα κατασκευασμένου περιφερειακού, από Λαρίσης έως Ν. Δημητριάδα.
Το ζήτημα συζητήθηκε στη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης που είχε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θαν. Νάκο.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ολοκληρώσει τις ανασκαφές της στον τάφο από τον Αύγουστο του 2004, όταν ζήτησε να μελετήσει και την περιοχή θεμελίωσης των δύο βάθρων στήριξης της γέφυρας πάνω από τον τάφο.
Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών μεταφέρθηκαν τα ευρήματα 36 τάφων που βρέθηκαν στη μία πλευρά και δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρεία να κατασκευάσει το σύνολο του έργου.
Δυστυχώς η αδιαφορία της προηγούμενης εργολήπτριας εταιρείας, όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι, άφησε για μεγάλο χρονικό διάστημα απροστάτευτο το θολωτό τάφο, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου.
Μετά τις καταστροφές οι αρχαιολόγοι προειδοποίησαν πως δεν θα γίνει καμία εργασία εάν δεν αποσοβηθεί ο κίνδυνος για τον θολωτό τάφο, καθώς οποιαδήποτε δόνηση απειλεί με κατάνευση και το υπόλοιπο τμήμα του χωμάτινου θόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου