ΤΟΠΙΚΑ

Επιδοκιμασία της κυβέρνησης, αποδοκιμασία της πολιτικής

επιδοκιμασία-της-κυβέρνησης-αποδοκι-482166

Του Μάκη Γ. Μπαλλή

Αυτή τη μετεκλογική Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει κανένα λόγο να επαναλάβει τη φράση του πατέρα του Ανδρέα την επομένη παλαιότερης αυτοδιοικητικής εκλογικής αναμέτρησης ότι «κέρδισε η Αυτοδιοίκηση» (αφού ο ίδιος και το κόμμα του είχαν χάσει). Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει και να σημειώνει ότι ο ίδιος και τις εκλογές κέρδισε και η πολιτική του έτυχε της επιδοκιμασίας του λαού, σύμφωνα πάντα με το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Έχοντας στο σακούλι του τις εννέα από τις 13 περιφέρειες της χώρας, κυρίως όμως κερδίζοντας την Αττική με τον Γ. Σγουρό και την Αθήνα με τον Γ. Καμίνη, είναι ο αδιαμφισβήτητος κερδισμένος της χθεσινής αναμέτρησης. Οι πολιτικές εντυπώσεις της ημέρας είναι δικές του, όσα και αν επικαλεσθούν για το αντίθετο οι αντίπαλοί του. Μία πολιτική νίκη απέναντι στη ΝΔ, αλλά και μία προσωπική επικράτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς του «βγήκαν» οι δικές του επιλογές. Αν μάλιστα το «θρίλερ» του Δήμου Θεσσαλονίκης, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ και για πολύ μετά από την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κατέληξε με νίκη του Γ. Μπουτάρη, τότε θα είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να «κράτησε» τις γραμμές του και να άντεξε στην τεράστια αποχή που χαρακτήρισε τις χθεσινές εκλογές. Δεν ξέρω ποιος τον συμβούλευσε, αλλά αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι λειτούργησαν συσπειρωτικά αφ΄ ενός για το κυβερνών κόμμα η αναφορά του Γ. Παπανδρέου πριν τον πρώτο γύρο ότι αν χάσει θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και αφ΄ ετέρου για το σύνολο των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο, η γρήγορη αναδίπλωση από την προηγούμενη θέση.

Από την άλλη, η ΝΔ έχει να επικαλείται ότι με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα αλλά και τη δημοσκόπηση της ALCO δείχνει να κλείνει την «ψαλίδα» της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ στις 4,5 μονάδες, όμως η χθεσινή κάλπη δεν έβγαλε αποτελέσματα που θα επέτρεπαν μία ανέφελη πορεία του προέδρου της Αντ. Σαμαρά. Οι επιλογές του σε πρόσωπα δεν δικαιώθηκαν, ενώ η διάσωση Μιχαλολιάκου στον Πειραιά, περισσότερο οφείλεται στον τρόπο που κινήθηκε ο Γ. Μίχας και στις έντονες αντιπαραθέσεις που προκάλεσε ακόμη και στο εσωτερικό του τοπικού ΠΑΣΟΚ, παρά στην ευρεία αποδοχή της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός των άλλων ο κ. Σαμαράς από την επόμενη βδομάδα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την όποια εσωκομματική γκρίνια ή κριτική, αλλά και την πίεση που θα του ασκήσει η κ. Μπακογιάννη με την ίδρυση του δικού της κόμματος.

Παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα όλο το προηγούμενο διάστημα η θρυλούμενη ως αποφασιστική επιρροή των ψηφοφόρων τη Αριστεράς, που έμειναν εκτός επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης, υπέρ κάποιων υποψηφίων, μάλλον έμεινε ως πολιτικό σενάριο. Αν υπήρξε τέτοια επιρροή, μάλλον ήταν ελάχιστη και πιθανότατα αμελητέα ως προς την πλευρά που έγειρε (ή δεν έγειρε) τελικά η κάλπη. Ίσως διότι δεν υπήρχε ουσιαστικό αντικείμενο για την Αριστερά, αφού ελέω «Καλλικράτη» δεν είχε κάτι να διεκδικήσει, να περιμένει, ή να ανταλλάξει. Στο δικό της χώρο, μάλλον, θα πρέπει να αναζητηθεί το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής αποχής, δεδομένου ότι οι χθεσινές εκλογές είχαν πάρει κατά τόπους χαρακτήρα «ντέρμπι» για τους αντιπάλους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων, επομένως είναι λογικό να υπάρχει η εκτίμηση ότι οι δικοί τους ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες.

Για αυτήν την αποχή, ουδόλως περιέργως, κανένας σχεδόν δεν μίλησε χθες. Μία αποχή που άγγιξε το εφιαλτικό ποσοστό του 70% σε πολλές περιοχές (ήταν κοντά στο 55-60% πανελλαδικά). Για να λέμε την αλήθεια, οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές που εκλέχθηκαν χθες, δεν εκπροσωπούν παρά ένα μικρό μέρος μόνο του εκλογικού σώματος. Όχι ότι κάποιος θα θέσει ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά καλό είναι θυμόμαστε ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα συνολικά. Ένα σοβαρό μήνυμα που απευθύνεται προς συγκεκριμένους παραλήπτες, άκρως επίκαιρο ειδικά από σήμερα που υποδεχόμαστε τους επισκέπτες της τρόικας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου