Πλήγμα για τους συνεταιρισμούς απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: 2018-02-17, 18:39:01
Πλήγμα για τους συνεταιρισμούς απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πόδι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου και άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις. Προειδοποιούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Υπό την «ομπρέλα» του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, στον οποίο αντιπρόεδρος είναι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, οι συνεταιριστικές οργανώσεις καταγγέλλουν αθρόα δημιουργία νέων πυλών ΟΣΔΕ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν «ημέτεροι».

Για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, η δημιουργία νέων πυλών ΟΣΔΕ αποτελεί casus belli καθώς δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση, για αυτό και καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει θέση, βάζοντας φρένο στους σχεδιασμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Ικανοποιώντας τα αιτήματα συγκεκριμένων προσώπων που έχουν ίδια συμφέροντα από το άνοιγμα νέων πυλών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε για μία ακόμη μία φορά την πολιτική του στόχευση, η οποία δεν είναι άλλη από τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, «βασικός στόχος της κίνησης αυτής είναι να συρρικνωθούν περαιτέρω τα έσοδα των συνεταιρισμών -καθώς η λειτουργία πολλών εξ αυτών βασίζεται εν πολλοίς στα έσοδα από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ-, δίνοντας τη δυνατότητα σε συγκεκριμένα, φιλικά προς το υπουργείο, συμφέροντα, να «καρπωθούν» σημαντικό μέρος των δηλώσεων, χωρίς να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης που ισχύουν σήμερα.

Για τους καταγγέλλοντες θα έπρεπε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε αξιολόγηση των σημερινών πυλών ΟΣΔΕ και να αναστείλει τη λειτουργία αρκετών από αυτών που πραγματοποιούν ελάχιστες δηλώσεις, αντί να επιλέγει να αυξήσει περαιτέρω -και ανεξέλεγκτα- τον αριθμό των πυλών, με τον κίνδυνο να χαθούν χρήματα από χιλιάδες αγρότες.

«Οι “παροικούντες την Ιερουσαλήμ” γνωρίζουν τις πιέσεις που ασκούν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.ΑΑΤ.) γνωστοί για τη διαδρομή τους σύμβουλοι -οι οποίοι στο παρελθόν επιχείρησαν και πάλι να ανοίξουν πύλη ΟΣΔΕ χωρίς επιτυχία- καθώς και… πάλαι ποτέ “προστάτες” του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι διέλυσαν το κύρος του συνεταιριστικού θεσμού στην Ελλάδα.

Τα περίπου 100 μέλη του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια στη συνεχιζόμενη πολιτική απαξίωσης εκ μέρους της σημερινής ηγεσίας του ΥΠ.ΑΑΤ. και θα προσβάλλουν με κάθε ένδικο μέσο τη συγκεκριμένη πρόσκληση», καταλήγει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εκδόθηκε.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
3
=