ΤΟΠΙΚΑ

Ενας χείμαρρος… τα Καλά Νερά

ενας-χείμαρρος-τα-καλά-νερά-113960

Κάτω από δεκάδες χιλιοστά βροχής που έπεφτε ασταμάτητα προχθές «πνίγηκε» το Πήλιο. Το ξημέρωμα της χθεσινής ημέρας βρήκε τα χωριά του Πηλίου να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους και να επανέλθουν στην κανονικότητα της καθημερινότητας. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου και κυρίως στα Καλά Νερά. Εκεί όλο το χωριό θύμιζε ορμητικό χείμαρρο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο Νότιο Πήλιο, από τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας έως και το Τρίκερι, δεκάδες τοιχία κατέρρευσαν στους δρόμους, τόσο στο κεντρικό όσο και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία. Ο αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Νασιόπουλος κάνει λόγο για τριψήφιο αριθμό τοιχίων που έχουν πέσει στο οδόστρωμα. Από το πρωί χθες συνεργεία του δήμου προσπαθούσαν να απομακρύνουν μπάζα από το οδόστρωμα.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή και στην αγροτική οδοποιία. Σύμφωνα με τον κ. Νασιόπουλο, οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους, όπου αυτή την περίοδο προχωρούν σε εργασίες καθαρισμού.

Διψήφιος ήταν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ο αριθμός των δέντρων που έπεσαν σε όλον τον δήμο.

Η καταρρακτώδης και διαρκείας βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν τα ρέματα, και χωριά του Νοτίου Πηλίου να «πνιγούν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Καλών Νερών, Κώστα Γραμμένο, τα Καλά Νερά μετατράπηκαν σε έναν απέραντο χείμαρρο. Αυλές και υπόγεια σπιτιών πλημμύρισαν, οι δρόμοι θύμισαν ορμητικά ποτάμια, ενώ η παραλία που είχε αποκατασταθεί μία ημέρα νωρίτερα από το χτύπημα της προηγούμενης κακοκαιρίας «εξαφανίστηκε» και πάλι.

Το χωριό «κόπηκε» στα δύο, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γραμμένος, ακόμη και οχήματα 4Χ4 δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν. Ο κ. Γραμμένος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί μελέτη διευθέτησης των χειμάρρων του χωριού, που σε κάθε βροχόπτωση δημιουργούν τεράστια προβλήματα.

Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφτηκαν σύμφωνα με τον κ. Νασιόπουλος και στην Κορώπη, αλλά και στη Γατζέα.

Χωρίς νερό η Βυζίτσα

Εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης το έδαφος «φούσκωσε» και «τίναξε» ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης στη Βυζίτσα, με αποτέλεσμα να σπάσει. Συνεργεία του δήμου επιχειρούσαν από το πρωί να αποκαταστήσουν τη ζημιά και την υδροδότηση του χωριού.

Ελαιοπερίβολα μέσα… στον δρόμο

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, όπου το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 220 χιλιοστά, σημειώθηκαν δεκάδες καταπτώσεις πρανών στη Νταμούχαρη, στην Πλάκα, στο Μούρεσι, στην Τσαγκαράδα, και δεκάδες δρόμοι έκλεισαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Νταμούχαρη «ελαιοπερίβολο» έφυγε μέσα στον δρόμο!

Ολοκληρωτική ήταν και στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου η καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Απ. Σουλδάτο, μία ημέρα νωρίτερα δεκάδες ήταν και οι πτώσεις δέντρων από το Πουρί έως την Τσαγκαράδα. Δέντρα έπεσαν πάνω σε καλώδια και στύλους της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τα χωριά να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Εξαιτίας της διακοπής ρεύματος, δεν υπήρχε θέρμανση ούτε στα σχολεία.

Η αποκατάσταση των βλαβών έγινε σταδιακά.

Εκπαιδευτικοί δεν μπόρεσαν να πάνε στα σχολειά τους

Ορμητικά νερά που έτρεχαν καταμεσής στο οδόστρωμα και μετέτρεψαν δρόμους σε χείμαρρους, ανέκοψαν την πορεία οκτώ εκπαιδευτικών προς τα σχολεία που διδάσκουν.

Χθες στις 6:30 το πρωί, δύο ΙΧ αυτοκίνητα με τα οποία μετακινούνταν οκτώ εκπαιδευτικοί, καθηγητές και δάσκαλοι που διδάσκουν στο Γυμνάσιο Τρικερίου, στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του χωριού, σταμάτησαν στη Μηλίνα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γυμνασίου Τρικερίου Απόστολο Ευαγγελιά, ο παραλιακός δρόμος της Μηλίνας ήταν απροσπέλαστος. «Δεν μπορούσαμε να παρακάμψουμε το σημείο με τα αυτοκίνητά μας. Τα νερά έτρεχαν ορμητικά στο οδόστρωμα», περιγράφει ο κ. Ευαγγελιάς.

Οι εκπαιδευτικοί απευθύνθηκαν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και οι διευθυντές με τη σειρά τους στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να επιστρέψουν στον Βόλο, και με απόφαση του δήμου τα σχολεία της περιοχής δεν λειτούργησαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου