ΤΟΠΙΚΑ

Σφοδρή χιονόπτωση μαζί με βροχή

σφοδρή-χιονόπτωση-μαζί-με-βροχή-116303

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στη Μαγνησία το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε χθες το πρωί, με το χιόνι να έχει καλύψει την κορυφογραμμή του ορεινού όγκου, φτάνοντας το 1 μέτρο στην Ανάβρα, ενώ σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην Τσαγκαράδα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνοδεύονται από συνεχόμενη βροχόπτωση, που δημιούργησε λίμνες στις καλλιέργειες των Καναλίων και άλλων περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του επαρχιακού δικτύου στο ύψος της Αγριάς, αλλά και των Καλών Νερών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας-εξπρές που ξέσπασε χθες και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και σήμερα, έθεσε σε αυξημένη επιφυλακή το έμψυχο δυναμικό και τα διαθέσιμα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αλλά και των δήμων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σωρεία των προβλημάτων που προκλήθηκαν.

Η χιονόπτωση ξεκίνησε στις 8 χθες το πρωί σε απόσταση αναπνοής από την Πορταριά, καλύπτοντας μεγάλη ακτίνα μέχρι το Καράβωμα, και επεκτάθηκε σε Ανάβρα, Κωφούς, Κοκκωτούς, Κεραμίδι και Βένετο. Παράλληλα το κύμα της χιονόπτωσης έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τη Δράκεια.

Το ύψος του χιονιού στην Ανάβρα ξεπέρασε το ένα μέτρο, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη. Τέσσερα μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούσαν χθες στην περιοχή της Ανάβρας, δύο αντίστοιχα σε Κεραμίδι και Βένετο, ενώ οκτώ μηχανήματα επιχειρούσαν από την Αλυκόπετρα μέχρι το Καράβωμα, προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το επαρχιακό δίκτυο.

Το ύψος του χιονιού στα Χάνια ξεπέρασε χθες τα 20 εκατοστά, και σε Κεραμίδι και Βένετο αντίστοιχα τα 30 εκατοστά.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον δρόμο προς Δράκεια και Μηλιές, με τα πλημμυρικά
φαινόμενα να επεκτείνονται στα Ανω Λεχώνια, στο ύψος του Βρεφονηπιακού και στον παραλιακό δρόμο των Καλών Νερών.

Ανησυχία για τη νεροποντή

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε εξάλλου η αντιπεριφερειάρχης για τη σφοδρότητα της βροχόπτωσης, που προκάλεσε υπερχείλιση στις τριγωνικές τάφρους στην Πορταριά, αλλά και σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δρόμου.

Συγκεκριμένα, λίμνες δημιουργήθηκαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης στον επαρχιακό δρόμο στο ύψος του σταθμού στην Αγριά και στο ύψος της εισόδου της Αγριάς. Για τη διευκόλυνση της διέλευσης των οχημάτων επιχειρούσαν χθες αντλίες, για να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος. Ανάλογα φαινόμενα σημειώθηκαν, εξάλλου, στο ύψος των Κάτω Λεχωνίων και της Γατζέας, λόγω της υπερχείλισης χειμάρρων.

Πλημμύρισαν χωράφια στα Κανάλια

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή έντονη βροχόπτωση στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, με το μέτωπο της δυνατής νεροποντής να εστιάζεται σε Κεραμίδι, Κανάλια, Βένετο και Μικρό Περοβολάκι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Παλληκάρη, πλημμύρισαν οι αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή των Καναλίων, σε μια καίρια στιγμή για τις αμυγδαλιές.

Παράλληλα, εκδόθηκε έγγραφο από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με την οδηγία να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις οι κάτοικοι των Καναλίων, του Κεραμιδίου και της Κερασιάς, μέχρις ότου εξασθενήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Χιονόπτωση σημειώθηκε εξάλλου και στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου επεκτάθηκε το κύμα κακοκαιρίας, ενώ δύο μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούσαν προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το επαρχιακό δίκτυο.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στα Χάνια, την Ανάβρα και το Κεραμίδι, ζητήθηκε η συνδρομή μηχανημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να μεταφερθούν με τα λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ στον προορισμό τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές.

Στον δρόμο της Δράκειας εγκλωβίστηκε όχημα με δύο επιβαίνοντες που προσπάθησαν να διέλθουν χωρίς αλυσίδες. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή μηχανήματος της Περιφέρειας.

Χαλαζόπτωση στην Τσαγκαράδα

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν προχθές στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου λόγω των θυελλωδών ανέμων που προκάλεσαν πτώσεις 20 περίπου δέντρων, ζημιές σε στύλους της ΔΕΗ σε Πουρί και Ανήλιο, και πολύωρη διακοπή ρεύματος που διήρκεσε από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα σε όλο το εύρος του δήμου. Χθες το πρωί εξάλλου σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην Τσαγκαράδα, διάρκειας είκοσι λεπτών.

Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Απόστολος Σουλδάτος, το χαλάζι είχε μέγεθος ρεβιθιού και σχημάτισε στρώμα πάνω στο έδαφος. Χιονόπτωση σημειώθηκε χθες σε Κισσό, Καράβωμα και Μούρεσι, με τα συνεργεία του δήμου να επιχειρούν σε φρεάτια και ρείθρα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Επίσης προχθές δέντρο λύγησε από τον δυνατό αέρα κι έπεσε πάνω στον επαρχιακό δρόμο, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, προκαλώντας ζημιές σε παρακείμενο αγωγό ύδρευσης. Συνεργείο του δήμου απομάκρυνε το δέντρο από το οδόστρωμα, για να μην παρακωλύεται

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου