ΤΟΠΙΚΑ

Εταιρία «από το χωράφι στο ράφι»

εταιρία-από-το-χωράφι-στο-ράφι-482551

Η γεωργία όπως την γνωρίζαμε μέχρι και πριν λίγα χρόνια αργοπεθαίνει… και τη θέση της παίρνουν εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών που αποδίδουν στον παραγωγό τα μέγιστα με ελάχιστο κόστος αλλά και χωρίς φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Ωστόσο μεγάλη μερίδα παραγωγών είτε εξαιτίας κόστους είτε εξαιτίας φόβου για το καινούργιο παραμένουν στις γνωστές, συμβατικές καλλιέργειες.
 
Παραμένοντας όμως οι παραγωγοί στις μέχρι τώρα γνωστές καλλιέργειες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ χαμηλές τιμές, με καρτέλ και μεσάζοντες που ξεκληρίζουν την αγροτική οικονομία, αλλά κυρίως με τον τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει πλέον με τις χώρες της Ευρώπης, την Κίνα και την Αυστραλία.
 
Μπροστά σε όλον αυτό τον κυκεώνα των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, την απάντηση έδωσαν η αλυσίδα καταστημάτων Ελληνική Διατροφή σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ και πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις με τη συμμετοχή και της ΕΑΣ Βόλου. Έτσι αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο προώθησης αγροτικών αγαθών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής πώλησης.
 
Το πρότζεκτ ονομάζεται «Από το χωράφι στο ράφι» και έχει ως στόχο να βρουν τη θέση στο ράφι τα ποιοτικά προϊόντα των αγροτικών συνεταιρισμών. «Πρόκειται για ένα καινούργιο εργαλείο το οποίο θα συνδράμει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι συνεταιρισμένοι αγρότες της χώρας», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος.
 
Το σχέδιο του project συζητήθηκε ήδη από το Σεπτέμβριο, ωστόσο πρόσφατα έγινε και η επίσημη ίδρυση της εταιρίας αλλά και υπεγράφη το καταστατικό, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι η ΕΑΣ Βόλου μετέχει με σημαντικό ποσοστό μετοχών στο αρχικό κεφάλαιο.
 
Όπως αναφέρει ο κ. Πρίντζος «το συγκεκριμένο εγχείρημα θ’ αποτελέσει ατμομηχανή για την περαιτέρω ανάπτυξή», ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συνόλου μικρών καταστημάτων λιανικής πώλησης, από 150 έως 300 τετραγωνικά μέτρα το καθένα, τα οποία θα στηριχθούν στο μοντέλο των soft discount καταστημάτων.
 
Ήδη μάλιστα είναι στην τελική ευθεία τα τρία πρώτα καταστήματα και θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι και το Μάρτιο θα ολοκληρωθούν τα επόμενα πέντε και μέχρι και τον Οκτώβριο θα λειτουργήσουν ακόμα επτά καταστήματα.
 
Τα πρώτα 15 καταστήματα θα λειτουργήσουν στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, ενώ στην συνέχεια, και εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, θα λειτουργήσουν και άλλα καταστήματα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
 
Μέσω του δικτύου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αρχικά θα βασιστεί στις ήδη υπάρχουσες υποδομές της Ελληνικής Διατροφής, θα γίνεται η προώθηση προϊόντων, ποιοτικών, που παράγουν Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και μικρές παραγωγικές μονάδες.
 
Ωστόσο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η αλυσίδα αυτή θα προμηθεύεται μόνο προϊόντα Αγροτικών Συνεταιρισμών ή ότι στα ράφια της θα υπάρχουν άκριτα προϊόντα, που σαν κοινό σημείο θα έχουν η παραγωγική τους μονάδα να είναι πρωτοβάθμιος ή δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός.
 
«Ουσιαστικά στα συγκεκριμένα καταστήματα θα πωλούνται όλα τα είδη, όχι μόνο τα συνεταιριστικά προϊόντα, αλλά και προϊόντα που μπορεί να βρει στο μάρκετ ο καθένας μας. Απλά θα έχουν χαμηλότερες τιμές γιατί στόχος μας δεν είναι το κέρδος αλλά να γίνουν γνωστά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τα τοπικά προϊόντα και να τα αγαπήσουν οι καταναλωτές», επισημαίνει ο κ. Πρίντζος.
 
Κεντρικός φορέας υλοποίησης, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι ένα πολυδιάστατο σχήμα το οποίο θ’ απαρτίζεται από την Ελληνική Διατροφή – COOP Α.Ε., την ΠΑΣΕΓΕΣ, πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Μάλιστα το αρχικό κεφάλαιο αγγίζει το 1,5 εκ. ευρώ και σε αυτό σημαντικό ποσοστό μετοχών έχει η ΕΑΣ Βόλου.
 
«Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα η ύπαρξη καταστημάτων που θα προωθούν τα προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα, τόσο για να γίνουν γνωστά τα προϊόντα μας, όσο και για να απολαμβάνουν πλέον οι αγρότες καλύτερες τιμές» επισημαίνει ο κ. Πρίντζος, ο οποίος ήδη τα προϊόντα της ΕΒΟΛ τα έχει τοποθετήσει σε πολλά καταστήματα των Αθηνών.
 
Ξεπούλησαν τα σιτάρια
Άδειασαν οι αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου από το σιτάρι καθώς πουλήθηκαν συνολικά και οι 10.000 τόνοι που υπήρχαν αποθηκευμένοι από τη φετινή αλλά και την περσινή παραγωγή με την τιμή να έχει διαμορφωθεί για φέτος στα 0,20 λεπτά το κιλό.
 
Αν και η χρονιά ξεκίνησε με ενδεχόμενη έκρηξη τιμών εξαιτίας του εμπάργκο που έβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές της, τελικά οι ελπίδες των σιτοπαραγωγών αποδείχτηκαν φρούδες για τιμές όπως το 2007 που έφτασαν να πουλούν 0,45 λεπτά ή το 2008 που πουλούσαν 0,22 και τελικά οι σιτοπαραγωγοί θα πουλήσουν στα 0,20 λεπτά, τιμή ικανοποιητική αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι πούλησαν από 0,12 έως και 0,14 λεπτά.
 
«Μπορεί η τιμή να μην άγγιξε κόκκινο, όπως και πιστεύαμε το πρώτο διάστημα μετά το θέμα με την Ρωσία, ωστόσο η τιμή των 0,20 λεπτών είναι ικανοποιητική και δεν είναι εξευτελιστική όπως πέρυσι», σημειώνει ο κ. Πρίντζος.
 
Να υπενθυμιστεί εδώ πως πέρυσι στον πρώτο διαγωνισμό που έκανε η ΕΑΣ για την πώληση των σιτηρών δεν προσήλθε ούτε ένας ενδιαφερόμενος, ενώ ακόμα και η μοναδική προσφορά που έγινε ήταν τηλεφωνική και άτυπη στον Πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζο και άγγιζε το ποσό των 0,14 ευρώ το κιλό!
 
Μάλιστα σημαντικό είναι ότι φέτος πουλήθηκαν όλα τα σιτάρια, όταν πέρυσι οι αποθήκες ήταν γεμάτες αφού οι παραγωγοί περίμεναν να πάρουν καλύτερες τιμές και δεν πουλούσαν, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετες ποσότητες.
 
Για χρήση της ΕΑΣ καλαμπόκι και δημητριακά
Την ίδια στιγμή οι καλαμποκοπαραγωγοί της Μαγνησίας φαίνεται πως απολαμβάνουν τις καλύτερες τιμές σε επίπεδο Θεσσαλίας, αφού η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 0,22 λεπτά, ενώ συνολικά 7.000 τόνοι διατέθηκαν και κρατήθηκαν για ιδία χρήση της ΕΑΣ Βόλου αντίστοιχα. Μάλιστα φέτος είναι χαρακτηριστικό της πολύ καλής τιμής το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού παραδόθηκαν στην ΕΑΣ Βόλου από παραγωγούς των Φαρσάλων!
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου