ΤΟΠΙΚΑ

Νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση «ομηρίας» των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

νομοθετική-πρωτοβουλία-για-την-άρση-119652

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον βουλευτή Λευκάδας Ν.Δ. Αθανάσιο Καββαδά, προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζητώντας τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την άρση της «ομηρίας» των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο.

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Κατά τα έτη 2005-2008 δεκάδες χιλιάδες πολίτες έλαβαν δανειοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες σε ελβετικό φράγκο, λόγω του χαμηλού επιτοκίου και της δελεαστικής σχέσης ισοτιμίας με το Ευρώ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η ισοτιμία Ευρώ-Ελβετικού φράγκου ήταν το 2008 περίπου 1 προς 1,6, ενώ το επιτόκιο libor της περιόδου αυτής κυμαίνονταν στο 2% – 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% – 5%, γεγονός που οδήγησε τις τράπεζες να προωθούν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, χωρίς όμως να ενημερώνουν για τους πιθανούς συναλλαγματικούς κινδύνους.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2015, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να απελευθερώσει την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος από το όριο του 1,20 ευρώ που ήταν κλειδωμένη. Η εξέλιξη αυτή επιδείνωσε δραματικά την θέση των δανειοληπτών, καθώς αύξησε το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, ακόμη και αν εξακολουθούσαν να πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους. Αυτό γιατί η ανατίμηση του φράγκου, τους υποχρεώνει ουσιαστικά ακόμα και σήμερα να καταβάλλουν αυξημένη δόση για την αποπληρωμή του δανείου τους σε σχέση με αυτή που πλήρωναν στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περίπου 70.000 νοικοκυριά έλαβαν την περίοδο 2005-2008 συνολικά δάνεια ύψους 7 δις ευρώ, τα οποία σήμερα -μετά την αλλαγή της ισοτιμίας- αποτιμώνται ως συνολικής αξίας περίπου 9 δις ευρώ.

Προκειμένου να υπάρξει επίλυση του ζητήματος και για την άρση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά, οι πολίτες έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και έχουν ληφθεί αρκετές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες και προβλέπουν τη ρύθμιση των δανείων τους σε μηνιαίες δόσεις στις οποίες οι ίδιοι μπορούν να ανταποκριθούν.

Στις πιο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνονται, τελεσίδικα, δανειολήπτες και υποχρεώνεται η τράπεζα από την οποία είχαν λάβει συγκεκριμένα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, να δεχτεί την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων με την ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων τους. Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για την αποπληρωμή των δανείων με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων.

Υπογραμμίζεται ότι προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί για τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ενώ ο κ. Σταθάκης, ως Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για την επίλυση του ζητήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένων των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων εφετείων της χώρας που δικαιώνουν τους δανειολήπτες στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο και να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις των υπουργών της;
    1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθορίσει ως δεσμευτική τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων;
    2. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρεθεί λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου