ΤΟΠΙΚΑ

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Μαδούρο δίδαξε τον Τσίπρα ή ο Τσίπρας τον Μαδούρο;

ανδρέας-λοβέρδος-ο-μαδούρο-δίδαξε-τον-121005

Ενορχηστρωτής της υπόθεσης Novartis, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζει σε συνέντευξή του σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αφορμή το γεγονός ότι το όνομά του αναφέρεται στην επίμαχη δικογραφία, με βάση τις διαρροές των καταθέσεων των προστατευόμενων, εμφανίζεται λάβρος κατά της κυβέρνησης.

Την αποκαλεί «απεγνωσμένη συμμορία που νιώθει το τέλος της να πλησιάζει για αυτό και επιδιώκει με αθλιότητες να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας», όπως λέει. Ανακαλεί επίσης στη μνήμη του αναγνωστικού κοινού την περίοδο της υπουργικής του θητείας στο Υγείας, όταν υπήρξε σημαντική μείωση των τιμών των φαρμάκων, για να επισημάνει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, πως «όταν μιλούν τα νούμερα, οι συκοφάντες τρέχουν να κρυφτούν».

Συνέντευξη στη Βάσω Κυριαζή

Κύριε υπουργέ, τις τελευταίες μέρες η πολιτική ζωή του τόπου κλυδωνίζεται από την υπόθεση Νοvartis. Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα. Για ποιο λόγο;

Η παρούσα κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση που καταρρέει. Η επιλογή και η σπουδή τους να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία την επομένη του συλλαλητηρίου, και οι δηλώσεις που έγιναν από τους αρμόδιους για θέματα Δικαιοσύνης υπουργούς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι όχι απλώς ένδειξη αλλά απόδειξη ότι δεν αντέχουν την πολιτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Νιώθουν το τέλος τους να πλησιάζει και επιδιώκουν με αθλιότητες να αλλάξουν την ατζέντα της επικαιρότητας. Αυτό από μόνο του είναι θλιβερό. Η επιχείρηση δηλαδή να θέσουν το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης στο ποινικό πεδίο. Ο τρόπος όμως που το επιδιώκουν είναι καταγέλαστος. Ο Α. Τσίπρας και η συμμορία του έστησαν μια απολύτως φαιδρή και κακόγουστη υπόθεση για να διασώσουν τα ελάχιστα ψήγματα που τους απομένουν από το κομματικό τους ακροατήριο.

Aπό την πρώτη στιγμή, που ανακοινώθηκε ότι υπήρξε εμπλοκή του ονόματός σας, τονίσατε πως πρόκειται για μία στημένη σκευωρία. Πού στηρίζετε αυτή την εκτίμηση;

Σ’ αυτό είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Σε ό,τι με αφορά δεν θα εξαιρεθεί κανείς από όλους όσοι συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε αυτό το αποκρουστικό συμμορίτικο κατασκεύασμα. Πολύ σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις έννομες συνέπειες των πράξεών τους. Το επαναλαμβάνω: Επειδή όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι αποκαλύψεις για τη Νοvartis αποτελούν τον αντιπερισπασμό της κυβέρνησης στην πολιτική αλλά και την κοινωνική πίεση που υφίσταται μετά τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό. Εσείς τι γνώμη έχετε;

Το υποστήριξα αυτό και ο ίδιος παραπάνω σε εσάς. Υπάρχουν τρεις μάρτυρες. Οι καταθέσεις τους αρχίζουν στα τέλη Νοεμβρίου 2017 και η τελευταία κατάθεση χρονολογείται στις 4.2.2018, δηλαδή τον καιρό των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας και την Κυριακή του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εκτοξεύσει τόνους λάσπης μια συγκεκριμένη απολύτως αρνητική για εκείνη χρονική συγκυρία.

Ο συνάδελφός σας Ε. Βενιζέλος, παρέπεμψε στο 1989 και την πολεμική που δέχτηκε τότε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Δεν συνηθίζω να σχολιάζω θέσεις και απόψεις συναδέλφων μου. Είναι όμως δεδομένο ότι η πολεμική της σημερινής κυβέρνησης παραπέμπει σε μια απεγνωσμένη συμμορία –πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό που χρησιμοποιώ σταθερά και όχι τυχαία σ’ αυτή την υπόθεση- που βρίσκεται σε άτακτη αποδρομή και προσπαθεί να μετατρέψει σε αρένα την πολιτική ζωή της χώρας για να κρύψει τη δική της ανικανότητα, ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα, και σε επίπεδο τελευταίας ανάλυσης επικινδυνότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που με σχεδόν καθεστωτική λογική, όχι μόνο στην ελληνική αλλά στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, κάποιοι επέλεξαν τον δρόμο της σκανδαλολογίας ελπίζοντας στην εφαρμογή του γκεμπελικού δόγματος «όσο μεγαλύτερο το ψέμα και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο πιστευτό γίνεται». Αυτό ακριβώς κάνει και σήμερα η κυβέρνηση με ενορχηστρωτή σ’ αυτό το θλιβερό και συνάμα γελοίο εγχείρημα τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Επειδή εκτός από πολιτικό πρόσωπο, είστε και ένας έγκριτος συνταγματολόγος, πιστεύετε, όπως υποστηρίζουν πολλοί, ότι υπάρχει ωμή παραβίαση της μυστικότητας της προανακριτικής διαδικασίας;

Ο τρόπος που διαβιβάστηκε η δικογραφία της υπόθεσης στη Βουλή είναι γεμάτος από παράνομες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στις δικαστικές διαδικασίες.

Η συγκεκριμένη υπόθεση προαναγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 19.1.2018, όπου μιλούσε για «διαρκές μέτωπο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά» και υποσχόταν:

«Σας διαβεβαιώνω ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό που είπε ο Ευκλείδης στους βουλευτές στην τελευταία συνεδρίαση: Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα…».

Ο κυβερνητικός εταίρος απειλούσε τους πολιτικούς τους αντιπάλους με βάση αυτή την υπόθεση, αρκετές μέρες πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή.

Και ακόμη την ημέρα που επρόκειτο η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισκέφτηκε στον Άρειο Πάγο, προφανέστατα τελείως αναρμοδίως, την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου υπουργός και υφυπουργός Δικαιοσύνης προδίκαζαν την εξέλιξη της υπόθεσης μιλώντας για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και ομολογώντας ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο της δικογραφίας. Όταν δε λάβαμε γνώση της δικογραφίας, το μόνο που διαπιστώθηκε είναι η καταγραφή υποθέσεων και εκτιμήσεων κάποιων κουκουλοφόρων. Τελικά αναρωτιέται κανείς αν ο Μαδούρο δίδαξε τον Τσίπρα ή ο Τσίπρας τον Μαδούρο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Υπουργείο Υγείας, από ό,τι θυμάμαι, είχε ανοίξει για πρώτη φορά το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις για την περιστολή δαπανών. Αρκούσε τελικά αυτό για να μπει φρένο στις ορέξεις μεγάλων εταιρειών που ήθελαν να αυξήσουν την κερδοφορία τους με κάθε κόστος;

Ως υπουργός Υγείας θα μου επιτρέψετε να πω και μάλιστα κατά κυριολεξία ότι μάτωσα. Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να μειώσω όχι μόνο την εκτοξευμένη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και γενικότερα να συμμαζέψω την κατασπατάληση στον χώρο της υγείας. Αυτό δεν είναι μια δική μου εκτίμηση γιατί η αλήθεια αναδεικνύεται από μία απλή αντιπαραβολή, για παράδειγμα των τιμών των φαρμάκων τον Ιούνιο του 2009 με τις τιμές των φαρμάκων στα τέσσερα δελτία τιμών που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Υγείας (2011-2012). Και ξέρετε ότι όταν μιλούν τα νούμερα, οι συκοφάντες τρέχουν να κρυφτούν. Ακριβώς για αυτό τον αγώνα που έδωσα στο συγκεκριμένο υπουργείο, ακριβώς για το πολιτικό κόστος και βάρος που σήκωσα από τις υπεύθυνες και δύσκολες επιλογές μου, δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αφήσει την παραμικρή σκιά στην πολιτική μου διαδρομή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου