Ν. Οικονόμου: «Μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία για να κλείσει η μαύρη σελίδα»

Τελευταία ενημέρωση: 2018-02-12, 13:48:59
Ν. Οικονόμου: «Μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία για να κλείσει η μαύρη σελίδα»

Σε ουσιαστική πολιτική συζήτηση εξελίχθηκε η χθεσινή (Κυριακή) συγκέντρωση της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», που πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή φίλων, στην αίθουσα του FORUM. Στην εκδήλωση έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας της παράταξης.

Τη δραματική οπισθοδρόμηση του Δήμου και της pόλης με την παρούσα δημοτική αρχή και την αναγκαιότητα για μια μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία, που θα κλείσει τη μαύρη σελίδα στην ιστορία της πόλης, επισήμανε στην εισήγησή της η επικεφαλής, Ν. Οικονόμου, η οποία, μετξύ άλλων, τόνισε: «Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει. Υπάρχει, βέβαια, ακόμη πολύς δρόμος και τις αποφάσεις μας θα τις πάρουμε στον κατάλληλο χρόνο, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, συλλογικά και με αίσθημα ευθύνης. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για συνεργασία με άλλες παρατάξεις, συλλογικότητες, πρόσωπα, νέους ανθρώπους, που έχουν κρατήσει όλο αυτό το διάστημα συνεπή στάση απέναντι στη δημοτική αρχή. Στόχος μας δεν θα είναι να μοιράσουμε ρόλους, αλλά να υλοποιήσουμε σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις για την πόλη και τον Δήμο. Προσωπικές στρατηγικές και διαγκωνισμοί δεν χωρούν. Θα είναι μια συλλογική προσπάθεια για το μέλλον του Δήμου, χωρίς κομματικές, ιδεολογικές ή, ακόμα χειρότερα, προσωπικές στοχεύσεις, αγκυλώσεις και περιχαρακώσεις. Οφείλουμε να βαδίσουμε με τον κώδικα αρχών και αξιών που διακρίνει την παράταξή μας. Το μείζον είναι οι συνεργασίες, η διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας με όλες τις υγιείς δυνάμεις, ενώ η συζήτηση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί, ακολουθεί». Αναφερόμενη, δε, στην κοινωνική επιρροή και τη δυναμική της παράταξης, δήλωσε: «Η παράταξή μας θα είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος στις εξελίξεις. Δεν θα γίνουμε προσάρτημα κανενός!»

Συγκρίνοντας το έργο που επιτελέστηκε, αυτά τα τριάμισι χρόνια, με το έργο της διοίκησης Σκοτινιώτη, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή οδήγησε τον Δήμο στην παρακμή, με την ανικανότητα και την πολιτική της φαυλότητα. Αν η θητεία της ήταν χρονικά ίδια με τη θητεία της  προηγούμενης, που σημαίνει ότι θα τελείωνε τώρα - επεσήμανε χαρακτηριστικά- θα είχε να παρουσιάσει έναν θλιβερό απολογισμό. Χαμένη στη δική της πραγματικότητα, είναι απούσα από κάθε μεγάλο θέμα που αφορά στην πόλη, ενώ η δραστηριότητά της εξαντλείται σε τρέχοντα μικροέργα και σε μια θηριώδη προπαγάνδα. Δεν υπάρχει προηγούμενο δημοτικής αρχής που επί τριάμισι χρόνια να μην έχει καταφέρει να ξεκινήσει ούτε ένα έργο από πόρους του ΕΣΠΑ, παρότι μάλιστα βρήκε έτοιμο σχεδιασμό και μελέτες. Το χειρότερο είναι ότι προκαλεί ρήγμα στην κοινωνική συνοχή, με τον εκφασισμό, τον διχασμό και τα αρνητικά πρότυπα που καλλιεργεί στην τοπική κοινωνία.

Η κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στη μαχητική, υπεύθυνη και γόνιμη αντιπολίτευση που ασκεί η παράταξη, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις της, όλο αυτό το διάστημα, ξεπερνούν τις διακόσιες, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών, τη δημοκρατία και τη θεσμική λειτουργία του Δήμου και των οργάνων του. Καλώντας τους φίλους της παράταξης να συμβάλουν στην προσπάθεια, δήλωσε ότι όλοι πλέον γνωρίζουν τι συμβαίνει και «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συμπράττει με αυτούς που καταρρακώνουν την πόλη και την ιστορία της  και  να «ξεπλένει», με τη στήριξη, τη σιωπή ή τη «μυωπία» του, το πιο συστημικό και ολοκληρωτικής αντίληψης καθεστώς που γνώρισε ποτέ η πόλη».

Τον λόγο πήραν, επίσης, πολλοί παριστάμενοι και οι τοποθετήσεις όλων συνέκλιναν στην αναγκαιότητα για συνεργασίες και διεύρυνση. Αποφασίστηκε, ακόμη, σε κλίμα αυτοπεποίθησης, η συγκρότηση Επιτροπής της παράταξης, η οποία θα αναλάβει στο εξής συντεταγμένα τη διαχείριση των διεργασιών προς την πορεία για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της βασιλόπιτας. Τυχερός αναδείχθηκε ο κ. Λεωνίδας Αναστασίου, που κέρδισε ως δώρο το βιβλίο του H. Muller «Τι είναι ο λαϊκισμός;».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι πρώην δήμαρχοι, Π. Σκοτινιώτης και Β. Κοντορίζος, ο πρώην Νομάρχης, Α. Παπατόλιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο», Ι. Αποστολάκης και Φ. Κοκκινάκη, ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, Γ. Σακκόπουλος, η Γραμματέας της Δ.Ο. Βόλου του ΠΑΣΟΚ, Ι. Καραμαργιού, και πολλά στελέχη του κόμματος, οι κ. Α. Παπαδούλης και Θ. Κανελλής από το Ποτάμι, ο πρόεδρος του Ν. Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, Φ. Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μ. Σολομών, οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της «Επιλογής Ευθύνης», πρώην αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί φίλοι της παράταξης.

 

Ολόκληρη η εισήγηση της Ν.Οικονόμου στη συγκέντρωση της παράταξης έχει ως εξής:

Επιλογή Ευθύνης: Δραματική η οπισθοδρόμηση της πόλης –Μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία για να κλείσει η μαύρη σελίδα

"Έχουν περάσει τριάμισι χρόνια θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Χρόνος επαρκής για ασφαλή συμπεράσματα και αξιόπιστες συγκρίσεις. Χρόνος ικανός, για να είναι πλέον αντιληπτό στον οποιονδήποτε ότι η οπισθοδρόμηση του Δήμου και της Πόλης, τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα, είναι δραματική και ότι η προοπτική τους διαμορφώνεται με τα μελανότερα χρώματα. 

Η χειρότερη δημοτική αρχή

Κι ας μου επιτρέψετε, καταρχάς, μία σύντομη συγκριτική θεώρηση των δύο «καλλικρατικών» περιόδων του νέου Δήμου Βόλου, της διοίκησης Σκοτινιώτη  και της παρούσας, καθώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη συνειδητοποίηση της εικόνας του Δήμου, φανερώνοντας σε όλο τους το μεγαλείο, την αδιαφορία, την αδράνεια, την ανικανότητα και τη φαυλότητα της δημοτικής αρχής και αποκαλύπτοντας το τέλμα στο οποίο έχει βυθίσει την πόλη μας.

Η θητεία της διοίκησης Σκοτινιώτη, διήρκεσε μόλις τριάμισι χρόνια και κάτι στον Δήμο, και μόλις τρία χρόνια και δύο μήνες στη ΔΕΥΑΜΒ, τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

Σε χρόνο, λοιπόν, αντίστοιχο με τη μέχρι τώρα θητεία της δημοτικής αρχής, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ολοκληρώσει ένα  τεράστιο οργανωτικό και πολιτικό εγχείρημα, συνενώνοντας 9 ΟΤΑ και 65 δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Έστησε κυριολεκτικά ένα μεγάλο Δήμο από την αρχή, εν λειτουργία, χωρίς οι πολίτες να στερηθούν έστω και μια μέρα τις υπηρεσίες που προσφέρει. Και αυτό, παρότι, στο ξεκίνημα της θητείας της, βρέθηκε μπροστά σε αβάστακτα χρέη, ταμειακά ελλείμματα και τεράστια διοικητικά προβλήματα. Και κατάφερε, παρά τη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, κατά τουλάχιστον 62%, να μειώσει, με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς, το χρέος που κληρονόμησε, κατά 18 εκατ. ευρώ, να μη δημιουργήσει νέο χρέος και να παραδώσει ταμείο 6,8 εκατ. ευρώ. Και στη ΔΕΥΑΜΒ, παρότι προχώρησε σε μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 25,3%, μεσοσταθμικά, κατάφερε να πετύχει θεαματική βελτίωση των οικονομικών της και να παραδώσει ταμείο 5,1 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, εκκαθάρισε όλες τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης και διαφθοράς που κληρονόμησε από το παρελθόν, χωρίς να μείνει  η παραμικρή σκιά, αξιοποίησε στο έπακρο το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως και κάθε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παρότι το βρήκε στα «τελειώματα», εξασφάλισε χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ για ένα ολοκληρωμένο, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, πρόγραμμα έργων της ΔΕΥΑΜΒ και  παρέδωσε σε πλήρη εξέλιξη εγκατεστημένες εργολαβίες των πρώτων έργων ύδρευσης και κυρίως αποχέτευσης (Αγριά, Ιωλκός, Άγιος Στέφανος), προχώρησε στη δημιουργία πέντε νέων κοινωνικών δομών, την κατασκευή πέντε νέων διδακτηρίων, του δημοτικού θεάτρου Ν. Ιωνίας, του νέου ποδηλατοδρόμου μέχρι τις Αλυκές, της ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελίστριας και έξι νέων πλατειών σε Βόλο και Ν. Ιωνία, του «Στρατώνα» στον Άγιο Λαυρέντιο, τριών νέων μουσείων,  επεξέτεινε την ανακύκλωση μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, τοποθέτησε υπόγειους κάδους, προστάτευσε τον δημόσιο χώρο, προχώρησε το Ρυθμιστικό και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προώθησε την τουριστική προβολή του τόπου μας, ανέλαβε μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, αναβίωσε τη  Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, πέτυχε να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου η Πλαζ Αλυκών, έδωσε λύση στο πρόβλημα των Σφαγείων,  πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση και τελικά πέτυχε την ολοκλήρωση του τμήματος του Περιφερειακού από τη Γορίτσα μέχρι την έξοδο της αρτηρίας στην παραλιακή οδό Βόλου-Αγριάς, τη δημοπράτηση του έργου αποπεράτωσης του τμήματος από Λαρίσης μέχρι Γορίτσα, την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου της Ηλεκτροκίνησης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Βόλου-Λάρισας, την προώθηση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών, και τόσα άλλα. Έτσι, η παρούσα δημοτική αρχή παρέλαβε έναν Δήμο έτοιμο, ικανό επιχειρησιακά, με γερά θεμέλια, δομημένες υπηρεσίες, χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση, ισχυρές κοινωνικές δομές, δρομολογημένα έργα και προετοιμασία σχεδιασμού και μελετών για την πλήρη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αν η θητεία τους ήταν ίδια με τη θητεία της  προηγούμενης δημοτικής αρχής, οπότε θα  τελείωνε τώρα, τι θα είχαν να επιδείξουν ως έργο; Στα τριάμισι αυτά χρόνια της δημοτικής αρχής Μπέου-Θεοδώρου, ο απολογισμός τους, πέρα από τον εορταστικό φωτισμό σε λίγους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, τα παρτέρια στη Δημητριάδος και την Ιάσονος, κάποια τρέχοντα μικροέργα και τα κιτς θεάματα που αφειδώς προσφέρει, είναι θλιβερός: η υποβάθμιση της καθημερινότητας, η εγκατάλειψη των συνοικιών και των περιφερειακών ενοτήτων -ο Δήμος για τη δημοτική αρχή είναι οι δύο κεντρικοί δρόμοι, Ιάσονος και Δημητριάδος, και το τετράγωνο της Κουμουνδούρου-, η συνειδητή απαξίωση των Υπηρεσιών (η ΔΕΥΑΜΒ, όπως και η μαύρη τρύπα στο δημοτικό ταμείο, αποτελούν την πιο τρανταχτή απόδειξη), η «βροχή» των απευθείας αναθέσεων, η απαξίωση του Βιολογικού, η αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων για το νερό, η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε πανελλήνια «χαβούζα», η κοντόφθαλμη επιλογή τους για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Κραυσίνδωνα, η επιστροφή στις χειρότερες εποχές της ευνοιοκρατίας, της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων, οι σκανδαλώδεις αποφάσεις, όπως η ακραία προκλητική περίπτωση του οικοπέδου στον Άγιο Στέφανο, η περιφρόνηση της νομιμότητας και της διαφάνειας στις αποφάσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα που προώθησαν για ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, είναι μόνο αυτά για τα οποία βρήκαν έτοιμες τις μελέτες από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Την ίδια ώρα, όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν ούτε ένα νέο έργο με πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά δεν μπορούν ακόμη να ολοκληρώσουν  έργα που παρέλαβαν σε πλήρη εξέλιξη, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει από το 2015 (όπως τα έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ)! «Κατάφεραν» μάλιστα να μείνει ο Δήμος έξω από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για νέα διδακτήρια, αφού οι προτάσεις που κατέθεσαν δεν ήταν συμβατές με τις προδιαγραφές της προκήρυξης, καθώς και έξω από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γ.Γ.Α. για αθλητικά έργα, αφού δεν  κατέθεσαν στη Γ.Γ.Α. ώριμες μελέτες για αναγκαία αθλητικά έργα στην πόλη μας! Σε αυτό το πρωτοφανές χάλι έχει οδηγήσει η διάλυση των υπηρεσιών. Και «καυχώνται», τριάμισι χρόνια μετά, για τη δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου, που η προηγούμενη δημοτική αρχή σχεδίασε και προετοίμασε και για τον οποίο η πρώην συντοπίτισσα υφυπουργός εξασφάλισε τα χρήματα…

Ζουν στη δική τους πραγματικότητα

Κι όσο για τη μεγάλη εικόνα, από τη Δημοτική Αρχή, που ζει χαμένη στη δική της πραγματικότητα, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά. Η παραμικρή αναφορά σε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο για το παρόν και το μέλλον της πόλης. Καμία δημιουργική και ρεαλιστική ιδέα, που να δείχνει ότι ξέρουν πού πάμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι απόντες από κάθε μεγάλο θέμα που αφορά στην πόλη. Απόντες από τη συζήτηση  για τα μείζονα θέματα του λιμανιού. Κωφεύουν, ενώ έχουμε ζητήσει τρεις φορές ειδική συνεδρίαση του ΔΣ για το θέμα αυτό, έχοντας καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνολική ανάπτυξή του, τώρα, μάλιστα, που επίκεινται σημαντικές εξελίξεις, που θα διαμορφώσουν την προοπτική των επόμενων δεκαετιών.  Απόντες από τη συζήτηση για το αεροδρόμιο και τις προσπάθειες στήριξής του, για το οποίο, μάλιστα, διατύπωσαν την άποψη ότι δεν έχει μέλλον, γιατί απέχει μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Απόντες από την ακατανόητη εξαγγελία της ΓΑΙΟΣΕ για δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου όχι στον άξονα Βόλου-Λάρισας και συγκεκριμένα στην περιοχή του   Βελεστίνου, που προβλέπουν όλοι οι σχεδιασμοί, αλλά στη Λάρισα, θέμα το οποίο ανέδειξε η παράταξή μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις απώλειες που θα έχει ο Βόλος, σε μία τέτοια προοπτική. Απόντες από τις εξελίξεις σχετικά με τη μη ολοκλήρωση της Ε65, που απομονώνει τη Μαγνησία και τον Βόλο. Απόντες από οποιαδήποτε διεκδίκηση για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού. Αντ’ αυτού, επιμένουν πεισματικά στη δημιουργία ενός  μίνι περιφερειακού μες στην πόλη, αντί η Καραμπατζάκη και η Ζάχου να λειτουργήσουν ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.   Απόντες από τη συζήτηση στην πόλη για την καύση των απορριμμάτων. Αντ’ αυτού, για τη διαχείρισή τους σχεδιάζουν τη δημιουργία εργοστασίου για την παραγωγή SRF κι έχουν ακόμη, τριάμισι χρόνια μετά, σε αχρησία κάποιους από τους υπόγειους κάδους που είχαμε εγκαταστήσει, ενώ έχουν αυξημένο προσωπικό με τους συμβασιούχους. Απόντες παντού…

Έχουν ανοίξει μια βαθιά πληγή στην πόλη

Για το μόνο για το οποίο μπορούν να «καυχώνται», που είναι και το πιο επικίνδυνο για την κοινωνική συνοχή, αφού έχει ανοίξει  μια βαθιά πληγή, που θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επουλωθεί, είναι για τον ξεπεσμό του ανώτερου συλλογικού οργάνου της πόλης, του ΔΣ, και, ακόμη χειρότερα, για τον εκφασισμό, τον εκμαυλισμό και τα αρνητικά πρότυπα που καλλιεργούν στην τοπική κοινωνία. Διαθέτοντας ταυτόχρονα  άφθονο χρήμα,  συντηρούν έναν αδίστακτο προπαγανδιστικό μηχανισμό, που έχει αναλάβει την ηθική και πολιτική εξόντωση όποιου θεωρούν αντίπαλο, και που προσπαθεί να πείσει την τοπική κοινωνία για την «ακάματη» δραστηριότητά τους, που δήθεν φέρνει χρήμα στην πόλη –αλήθεια, έχετε δει απτά στοιχεία γι’ αυτό;- και για το ότι αποτελεσματική διακυβέρνηση της πόλης σημαίνει ύβρεις, νταηλίκια, λοιδορίες, διχαστικός λόγος, κανιβαλισμός, ψέματα, καθεστωτικοί μηχανισμοί, χειραγώγηση της ενημέρωσης και  διαρκής φιγούρα. Δεν υπάρχει πολίτης, φορέας ή θεσμικός εκπρόσωπος, ο οποίος τους αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια, αρνούμενος να  υποβάλει τα σέβη του στην εξουσία τους ή που διαφώνησε με επιλογές τους, που να μην τον έχουν λοιδορήσει  ή με τον οποίο να μην έχουν συγκρουστεί. Θλιβερά προϊόντα μιας αντίξοης συγκυρίας, που ευνόησε τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό, και ενός πολιτικά βρώμικου προεκλογικού αγώνα, ανέλαβαν τη διοίκηση του Δήμου με τη νοοτροπία του κατακτητή και τον έχουν οδηγήσει στην παρακμή και την καταρράκωση.

Η παράταξή μας ασκεί μαχητική, υπεύθυνη και γόνιμη αντιπολίτευση

Η παράταξή μας, όλο αυτό το διάστημα, τόσο η δημοτική μας ομάδα, όσο και οι εκπρόσωποί μας σε επιτροπές, στα τοπικά συμβούλια, στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων του Δήμου, έχουμε σταθεί με υπευθυνότητα και μαχητικότητα, αναδεικνύοντας τα μεγάλα ζητήματα της πόλης και του Δήμου. Προτεραιότητά μας, να ανταποκριθούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση που μας έταξαν οι συμπολίτες μας, ασκώντας μαχητική, υπεύθυνη και γόνιμη αντιπολίτευση και υπερασπιζόμενοι το συμφέρον της πόλης και των δημοτών, τη δημοκρατία και τη θεσμική λειτουργία του δήμου και των οργάνων του. Δεν υπήρξε θέμα σημαντικό για την πόλη, για το οποίο να μην έχουμε συγκροτημένη και τεκμηριωμένη άποψη και να μην καταθέσουμε ουσιαστικές προτάσεις. Δεν υπήρξε θέμα που να εγκυμονεί κινδύνους για τον Δήμο, και να μην το αναδείξουμε, εκθέτοντας τη δημοτική αρχή για τις επιλογές ή την αδράνειά της, καταθέτοντας, αρκετές φορές, αναφορές και προσφυγές στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και αναγκάζοντάς τη να κάνει πίσω. Άλλωστε, ήμασταν η μόνη παράταξη που είχαμε προεκλογικά πρόγραμμα ολοκληρωμένο και σχεδιασμό συγκεκριμένο για τον Δήμο κι έτσι έχουμε τη δυνατότητα να ασκούμε τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Τα χρόνια αυτά, οι παρεμβάσεις μας, είτε με τη μορφή ερωτήσεων στο ΔΣ, είτε με τη μορφή ανακοινώσεων, είτε με τη μορφή αρθρογραφίας, ξεπερνούν τις διακόσιες, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από την ενημέρωση που λαμβάνετε. Γι’ αυτό, εξάλλου, αποτελούμε τον μόνιμο, «αγαπημένο» στόχο των επιθέσεων της δημοτικής αρχής. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής για εμάς.

Μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία για την αλλαγή

Αυτή η απαξιωτική για την ιστορία και τις δυνατότητες της πόλης μας κατάσταση ενοχλεί και ανησυχεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, που αγωνιούν για τις εξελίξεις. Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με βάση και τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, είναι ακόμη μακριά, αφού θα μετατεθούν για το Φθινόπωρο του 2019, με άλλα λόγια, η θητεία τους θα διαρκέσει πεντέμισι χρόνια, έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση στην πόλη για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, για την αλλαγή.

Υπάρχει, βέβαια, ακόμη πολύς δρόμος και τις αποφάσεις μας θα τις πάρουμε στον κατάλληλο χρόνο, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, συλλογικά και με αίσθημα ευθύνης. Θεωρούμε, όμως, ότι απόλυτη προτεραιότητα για ‘μάς πρέπει να είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε, στις επόμενες εκλογές, να κλείσει η πιο μελανή σελίδα στην ιστορία της πόλης μας, σε περίοδο δημοκρατίας, και να σταματήσει η περιθωριοποίηση και ο πολιτικός και ηθικός ευτελισμός της.

Με αυτή τη σταθερή στόχευση, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες της παράταξής μας, για συνεργασία με άλλες παρατάξεις, συλλογικότητες, πρόσωπα, νέους ανθρώπους, που έχουν κρατήσει όλο αυτό το διάστημα συνεπή στάση απέναντι στη δημοτική αρχή. Το προοδευτικό και το συντηρητικό έχουν διαφορετική έννοια σε σχέση με το ’80 και την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο.

Και ο στόχος αυτής της προσπάθειας δεν θα είναι να μοιράσουμε ρόλους, αλλά να υλοποιήσουμε σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις για την πόλη και τον Δήμο. Δεν χωρούν σ’ αυτή την ιστορία προσωπικές στρατηγικές και διαγκωνισμοί. Οφείλουμε να βαδίσουμε με τον κώδικα αρχών και αξιών που διακρίνει την παράταξή μας και τον ιδεολογικοπολιτικό χώρο, στον οποίο έχουμε αναφορά. Πάνω απ’ όλα είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και το συμφέρον της πόλης και ακολουθεί της παράταξης. Άλλωστε, είμαστε οι πρώτοι που, προεκλογικά ακόμη, και με μεγαλύτερη ένταση στη συνέχεια, όχι μόνο μιλήσαμε και μιλάμε με συνέπεια για την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων που αγαπούν αυτή την πόλη και υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό και την ιστορία της, αλλά και αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες συνεργασίας στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου.Γιατί πιστεύουμε ότι το τεράστιο έργο της ανασυγκρότησης του Δήμου και της Πόλης θα το αναλάβει μια μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία, με ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Αυτό είναι το μείζον, οι συνεργασίες, η διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας με όλες τις υγιείς δυνάμεις, ενώ η συζήτηση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί, ακολουθεί. Η συνεπής στάση όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στη δημοτική αρχή είναι η λυδία λίθος που θα καθορίσει την πολιτική των συμμαχιών μας.

Όσον αφορά στην παράταξή μας, όλοι γνωρίζουν ότι το εύρος της και το ειδικό πολιτικό και κοινωνικό της βάρος είναι πολλαπλάσιο της δύναμης των κομμάτων που τη στήριξαν προεκλογικά και συνεχίζουν να τη στηρίζουν. Θυμίζω ότι, στις εκλογές του ‘14, σε συνθήκες ακραία αντίξοες για την παράταξή μας, συγκεντρώσαμε το 15,5% περίπου της προτίμησης των συμπολιτών μας, όταν τα κόμματα που μας στήριζαν, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, δεν ξεπερνούσαν το 5,5%. Τρία χρόνια μετά και με την οδυνηρή εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι συμπολίτες μας από τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής, αλλά και από τη σύγκριση που κάνουν πια με τα πεπραγμένα της δικής μας θητείας, είναι βέβαιο πως η κοινωνική επιρροή και η δυναμική της παράταξής μας είναι σαφώς μεγαλύτερη. Αυτό το γνωρίζει και το αναγνωρίζει περισσότερο από τον καθένα η ίδια η δημοτική αρχή, η οποία, αν και «δεν μας βλέπει», όπως ισχυρίζονται οι παράγοντές της, ωστόσο, ασχολείται με εμάς συνεχώς, αντιμετωπίζοντάς μας ως τον κύριο αντίπαλο, με το μόνο φυσικά τρόπο που γνωρίζει, τις ύβρεις και τις χυδαιότητες.

Δεν ξεχνούμε, ακόμη, ότι  η παράταξή μας είναι αναπόσπαστο  μέρος της ευρύτερης, μεγάλης παράταξης που, στα χρόνια της μεταπολίτευσης, έβαλε καθοριστικά τη σφραγίδα της στη δημιουργία του σύγχρονου Βόλου, και αυτό μας δημιουργεί πρόσθετη ευθύνη.

Με όλη αυτή, λοιπόν, τη μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη, όταν έλθει η ώρα   θα πάρουμε συλλογικά και συντεταγμένα τις αποφάσεις μας, με σταθερή, όπως είπα, την πολιτική βούληση να συμβάλουμε, ώστε να φύγει από την πόλη μας το μαύρο σύννεφο. Σε αυτή την προοπτική, η παράταξή μας θα είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος. Δεν θα γίνουμε προσάρτημα κανενός!

Και καθώς η εθνική εικόνα δεν φαίνεται να βελτιώνεται, στο άμεσο διάστημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη, σε τοπικό επίπεδο, για σοβαρές αυτοδιοικητικές προτάσεις, που θα δώσουν διέξοδο στην τοπική κοινωνία.

Η κόκκινη γραμμή

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε ως δημοτική ομάδα όλους εσάς να συμβάλετε με τη στήριξή σας στην προσπάθειά μας. Κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι δεν ήξερε. Το ’18 και το ’19 δεν είναι ‘14. Συγχωροχάρτι δεν δίνουμε και εκπτώσεις δεν κάνουμε για κανέναν. Μπροστά στις αρχές και τις αξίες δεν μετράνε ούτε φιλίες, πόσω μάλλον προσωπικά μικροσυμφέροντα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, με αστεία επιχειρήματα, να συμπράττει με αυτούς που καταρρακώνουν την πόλη και την ιστορία της  και  να ξεπλένει, με τη στήριξη, τη σιωπή ή τη «μυωπία» του, το πιο φαύλο,  συστημικό και ολοκληρωτικής αντίληψης καθεστώς που γνώρισε ποτέ η πόλη. Είναι άδικο για τον αγώνα που δίνουμε τριάμισι χρόνια τώρα, είναι χυδαίο για την παράταξη και τον πολιτικό μας χώρο, είναι ανήθικο για το συμφέρον της πόλης και της τοπικής κοινωνίας. Όλοι θα πρέπει να κάνουν τώρα την επιλογή τους: κουτοπόνηρες τακτικές «και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα» δεν μπορούν κανέναν πια να κοροϊδέψουν. Όλοι οφείλουν να πάρουν σαφή θέση. Αυτός ο αγώνας δεν είναι της δημοτικής ομάδας. Την εντολή δεν την καταχραστήκαμε, την έχουμε από τους συμπολίτες μας, που μας έταξαν να αγωνιζόμαστε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Κανένας που συμμετέχει ή στηρίζει αυτό το φαύλο καθεστώς, δεν μπορεί να έχει θέση στην παράταξή μας και στον ιδεολογικόπολιτικό μας χώρο. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή για όλους μας. Με ενισχυμένο, από τη μέχρι τώρα πορεία μας, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξης, εμείς που σηκώνουμε το βάρος, όλο αυτό το διάστημα, δεν θα επιτρέψουμε «παιχνίδια» από κανέναν. Ούτε να του χαριστούμε για τη μεμψιμοιρία του. Εμείς τις εξετάσεις μας τις δίνουμε κάθε μέρα. Καιρός να δείξουν όλοι το πρόσωπό τους. Οι συμπεριφορές απηχούν σύστημα αξιών και αυτές θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον ιδεολογικοπολιτικό μας χώρο.

Μπορούμε να βγούμε μπροστά και να κινήσουμε τα πράγματα, ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται μια πιο συλλογική προσπάθεια για το μέλλον του Δήμου, χωρίς κομματικές, ιδεολογικές ή, ακόμα χειρότερα, προσωπικές στοχεύσεις, αγκυλώσεις και περιχαρακώσεις. Άλλωστε, έχουμε αποδείξει, και στην πρώτη θητεία, και στην «Επιλογή Ευθύνης», πως είναι συνειδητή επιλογή μας να λειτουργούμε με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Είμαστε μια ανοιχτή, δημοκρατική παράταξη και γι’ αυτό θα πρέπει να επιδιώκουμε στο εξής τη διαρκή διεύρυνση και τη διαρκή ανανέωσή της, απευθυνόμενοι σε κάθε ενεργό πολίτη, σύλλογο και φορέα της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε να συγκροτηθεί μια Επιτροπή της παράταξης, αντιπροσωπευτική όλων των απόψεων και αντιλήψεων του αυτοδιοικητικού μας χώρου, των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της πόλης και του γεωγραφικού της διαμετρήματος, η οποία θα εκλέξει μια Γραμματεία και θα αναλάβει στο εξής συντονισμένα να συνεδριάζει, σε τακτά διαστήματα, να εκτιμά τις εξελίξεις, να συμμετέχει στις διεργασίες, να έρχεται σε επαφή με συλλογικότητες, παρατάξεις και πρόσωπα, ώστε, στον κατάλληλο χρόνο και εκτιμώντας τις συνθήκες, η παράταξη να πάρει συντεταγμένα και συλλογικά τις αποφάσεις της για την πορεία της στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Όσοι έχετε τη διάθεση, θα συμμετέχετε σε αυτή τη διαδικασία, όπως και οι φίλοι μας που το θέλουν, αλλά, για διάφορους λόγους, δεν μπόρεσαν να είναι σήμερα μαζί μας.

Μπορούμε να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις, αρκεί να το θέλουμε. «Δεν υπάρχει δρόμος, τον ανοίγεις βαδίζοντας», έγραψε ο ισπανός ποιητής, Αντόνιο Ματσάδο".

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
3
=