ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στην Αιθιοπία

ανοιγμα-του-αγροτικού-συνεταιρισμού-122846

Δυναμική παρουσία αναπτύσσει στην εγχώρια και διεθνή αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, διευρύνοντας με διερευνητικά βήματα τις προοπτικές ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Αιθιοπία. Τα βήματα διεύρυνσης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται αύξηση 15% στη φετινή παραγωγή, η οποία μεταφράζεται σε 13.200 τόνους μήλα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τις προηγούμενες μέρες, εξάλλου, τα μήλα «Ζαγορίν» ταξίδεψαν μέχρι το Βέλγιο, στο πλαίσιο της διερευνητικής προσέγγισης της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ παράλληλα, συνεχίζεται η εξαγωγική δραστηριότητα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, με την αποστολή μήλων ενός εκατομμυρίου κιλών.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος, υπογράμμισε: «Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο από άποψη εξαγωγών. Το προϊόν μας έχει πολύ καλή εμπορική πορεία, και η φετινή ποιότητα είναι καλύτερη από πέρυσι».

Στο μεταξύ, προωθούνται δυναμικά οι καινούργιες ποικιλίες, όπως τα μήλα γκαλά, που έχουν ενταχθεί στον ευρύ καλλιεργητικό κύκλο δράσης των μελών του Συνεταιρισμού, με αυξητική τάση και πολύ καλές μελλοντικές προοπτικές.

Ναυαρχίδα του Συνεταιρισμού παραμένουν τα μήλα στάρκιν ντελίσιους, που είναι πλέον διάσημα διεθνώς, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Λάσκος «κάνουμε προσπάθεια προς την Ευρώπη κι έχουμε στείλει δοκιμαστικά ένα φορτίο στο Βέλγιο, με απώτερο στόχο να μπούμε στη συγκεκριμένη αγορά».

Στην Ευρώπη, και κυρίως τις βόρειες χώρες, οι προτιμήσεις των καταναλωτών επικεντρώνονται στο πράσινο, υπόξινο μήλο, αλλά ο Συνεταιρισμός εντείνει τις προσπάθειές του προκειμένου να διευρύνει τον εξαγωγικό κύκλο σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται κυρίως από τις κάτω χώρες, αραβικές χώρες και Ντουμπάι, ενώ πέρυσι «ταξίδεψαν» στην Αιθιοπία δέκα τόνοι μήλων «Ζαγορίν» δια μέσου του Βολιώτη Χαράλαμπου Τσιμά, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη συγκεκριμένη χώρα. «Προσπαθούμε να εισέλθουμε και στη συγκεκριμένη αγορά», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Αυξητική τάση παρατηρείται, εξάλλου, και στην παραγωγή κάστανου, που ανήλθε φέτος στους 200 τόνους σε Ζαγορά και Πουρί, ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι και ο Συνεταιρισμός συνεχίζει τις εξαγωγικές του δραστηριότητες στη γειτονική Ιταλία.

Πρόθεση και στόχος των μελών του Συνεταιρισμού είναι να αυξηθούν ακόμη περισσότεροι οι δείκτες σε επίπεδο παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγών, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «δεν εφησυχάζουμε και προσπαθούμε, όσο περισσότερο μπορούμε, να αναδείξουμε τον Συνεταιρισμό, που είναι ήδη πρώτος στην Ελλάδα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου