ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές Αρχιτεκτονικής έδωσαν «ζωή» σε 50 γιαπιά

φοιτητές-αρχιτεκτονικής-έδωσαν-ζωή-133117

Εναν ενδιαφέροντα κύκλο προτάσεων συνθέτουν τα 50 ημιτελή κτίσματα που εντόπισαν διάσπαρτα στον πολεοδομικό ιστό φοιτητές Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο εργασίας, διατυπώνοντας ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίησή τους ως χώρους διαμονής για διδάσκοντες και φοιτητές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι μακέτες, τα σχέδια και οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που παρουσιάζονται στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης Ντε Κίρικο, συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, που αποδίδει εύστοχα τη φαντασία και την καλλιτεχνική ματιά των φοιτητών. Στην έκθεση παρουσιάζονται, ειδικότερα, τα αποτελέσματα του ερευνητικού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στον Πτυχιακό Κύκλο Σπουδών, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι φοιτητές, χωρισμένοι σε ομάδες, κατέγραψαν τα ημιτελή κτίρια που αποτελούνται από οικίες, επαγγελματικούς χώρους και αποθήκες – γιαπιά, τα οποία συνθέτουν ένα δίκτυο, το οποίο μέσα από τη ματιά των φοιτητών παίρνει ζωή και διαμορφώνεται με πολύ έμπνευση και φαντασία σε φοιτητικές εστίες.

Πολλά εντοπίστηκαν μεταξύ της συνοικίας των Παλαιών και της Μεταμόρφωσης, «σε μια μεγάλη ακτίνα και σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τη φοιτητική εστία και τη λέσχη. Ολα αυτά συνιστούν ένα δίκτυο», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο φοιτητής Γιώργος Τσιακούμης.

Η εργασία διήρκεσε ένα εξάμηνο, τα ημιτελή κτίσματα έχουν εντοπιστεί σε όλο τον αστικό ιστό του Βόλου και οι ομάδες διατύπωσαν διαφορετικές προτάσεις, έχοντας ως σημείο αναφοράς λειτουργίες που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο. «Ολες οι προτάσεις κινήθηκαν γύρω από αυτό τον άξονα. Τα ημιτελή κτίρια μπορούν να αξιοποιηθούν με επεμβάσεις χαμηλού κόστους και υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας», σημείωσε από την πλευρά του ο φοιτητής, Θοδωρής Χαλβατζόγλου.

Την έκθεση επιμελείται η διδακτική ομάδα: Αριστείδης Αντoνάς, Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ, Σοφία Βυζοβίτη, Αν. Καθηγήτρια ΤΑΜ ΠΘ, Γιώργος Μητρούλιας, Επίκ. Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ, Λόης Παπαδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ, Νίκος Πλατσάς, Υποψήφιος διδάκτωρ ΤΑΜ ΠΘ, Χαρά Στεργίου, φοιτήτρια ΠΜΣ ΤΑΜ ΠΘ, σε συνεργασία με τους φοιτητές του μαθήματος. Η κ. Βυζοβίτη ανέφερε: «Κρίναμε ότι ως εργαστήριο πτυχιακού κύκλου, οι φοιτητές οφείλουν να καταθέσουν ιδέες που είναι εφαρμόσιμες, χωρίς να στερούνται οράματος, και οι οποίες να μπορούν να επιδείξουν την κριτική σκέψη για την πόλη αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να δουλέψουν σε όλες τις κλίμακες, στις οποίες έχει εμβέλεια ο αρχιτέκτονας».

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και παρουσιάζεται στο κοινό Τρίτη-Παρασκευή 10.00-13.00 και 18.00-21.00, Σάββατο 10.00-13.00, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Τέχνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου