ΤΟΠΙΚΑ

Παρουσία Πρ. Παυλόπουλου οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

παρουσία-πρ-παυλόπουλου-οι-εκδηλώσει-134455

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θα τιμηθεί φέτος στον Βόλο η επέτειος του Ολοκαυτώματος, με σειρά εκδηλώσεων που κορυφώνονται την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, «με ηχηρά μηνύματα κατά των αρνητών του Ολοκαυτώματος».

Οπως υπογραμμίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεργασίας της τοπικής Εκκλησίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, και κεντρικό ομιλητή τον ακτιβιστή εγγονό του Ρούντολφ Ες, ο οποίος έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε, αρχικά, στις εκδηλώσεις που θα προηγηθούν, μεαύριο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και επίκεντρο την προσφορά της τοπικής Εκκλησίας στην διάσωση πολλών Εβραίων.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών, επεσήμανε την πολύ σημαντική παρουσία, ως ομιλητή, του εγγονού του Ρούντολφ Ες, «ο οποίος ήταν εκτελεστής του σχεδίου που αφάνισε εκατομμύρια ανθρώπους», όπως είπε.

Αφιέρωμα στον Χριστόδουλο

Με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος, η Τοπική Εκκλησία διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης, που θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στον Βόλο.

Στις 7:30-10:30 π.μ θα ψαλεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Επιμνημόσυνη ομιλία θα εκφωνήσει ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως και πνευματικό τέκνο του Μακαριστού.

Στις 6.00 μ.μ διοργανώνεται εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αναλήψεως για την προσφορά της Εκκλησίας την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και της Αντίστασης, για την ανάδειξη της οποίας είχε εργαστεί συστηματικά ο Μακαριστός. Η εκδήλωση θα έχει θέμα: «Ορθόδοξοι Αγιοι: Κλήρος και λαός στον πόλεμο, στην κατοχή και στο ολοκαύτωμα».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος, με θέμα: «Ο Χριστιανικός Ανθρωπισμός και η Ναζιστική πρόκληση». Ο Θεοφ. Επίσκοπος Πάκρατς & Σλαβονίας (του Πατριαρχείου Σερβίας) κ. Ιωάννης, με θέμα: «Οι ορθόδοξοι κληρικοί και λαϊκοί στην Αντίσταση κατά του ναζισμού στην Σερβία» και η Βάσω Σταματίου, τελευταία εν ζωή Ελληνίδα, μη Εβραία, όμηρος στο Άουσβιτς, με θέμα: «Μία Ελληνίδα στο Αουσβιτς».

Στην είσοδο του ναού, όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν δωρεάν μία επετειακή έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, αφιερωμένη στα δέκα χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, με τίτλο, «Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κείμενα ιστορικής μνήμης».

Μέρα μνήμης ολοκαυτώματος

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη μέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος αρχίζουν στις 10.30 το πρωΐ με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουν πούλμαν από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, με προορισμό το Συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης, στα Μελισσάτικα, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση, στις 11.15 το πρωΐ.

Αφετηρία της εκδήλωσης, το συμβολικό άναμμα έξι κεριών στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ακολουθούν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών.

Στις 11.40 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία με θέμα «Θυμήσου το παρελθόν στο παρόν για το μέλλον» από τον πολιτικό ακτιβιστή, αντιναζιστή Ράινερ Ες, εγγονό το διαβόητου διοικητή του Αουσβιτς, Ρούντολφ Ες.

Στις 12.10 η Βάσω Σταματίου, θα καταθέσει την προσωπική της συγκλονιστική μαρτυρία και στις 12.20 θα παρουσιαστεί το «Αουσβιτς, το «εργοστάσιο» θανάτου» Μέσα από νέα φωτογραφικά στοιχεία του ερευνητή- ιστορικού Γιώργου Πηλιχού.

Στις 12.35 προγραμματίζονται χαιρετισμοί από τους: Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιριτ Μπεν Αμπα, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Jens Plotner, Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ, Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα από τους : Μαριάντζελα Χατζησταματίου- τραγούδι, Κωστή Παπάζογλου- φλάουτο, Μαρίνη Πεϊκίδου- βιόλα, Νίκο Παναγιωτίδη- κιθάρα. Στις 13.15 ολοκληρώνεται η τελετή.

Οι διοργανωτές υπογραμμίζουν ότι η μεταφορά από το Μνημείο στο Συνεδριακό Κέντρο και αντίστροφα θα γίνει για όσους το επιθυμούν, με λεωφορείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου