ΤΟΠΙΚΑ

Ματαιώθηκαν οι πλειστηριασμοί στον Βόλο

ματαιώθηκαν-οι-πλειστηριασμοί-στον-β-134492

Κανείς συμβολαιογράφος δεν εμφανίστηκε χθες στο Ειρηνοδικείο Βόλου για την εκτέλεση πλειστηριασμού. Η αποχή που κήρυξε ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας από συμβατές και μη εκποιήσεις ακινήτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ξεκίνησε με καθολική συμμετοχή. Εντούτοις, στο Ειρηνοδικείο παραβρέθηκε πλήθος διαμαρτυρόμενων για την εκποίηση λαϊκής περιουσίας, ανάμεσά τους και επαγγελματίας που βιώνει τον φόβο της κατάσχεσης.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με 65χρονο Βολιώτη, ο οποίος ενημέρωσε ότι τράπεζα εκποιεί το εργοστάσιό του που βρίσκεται σε λειτουργία στην Α’ ΒΙΠΕ και απασχολεί προσωπικό εννέα ατόμων. Ο βιοτέχνης είχε λάβει δάνειο για τη δημιουργία της βιοτεχνίας το 2008, και με την έναρξη της οικονομικής κρίσης βρέθηκε να αποπληρώνει δάνειο 1.200.000 ευρώ.

«Δεν προλάβαμε να μπούμε στο καινούργιο κτίριο και άρχισαν τα προβλήματα. Χάσαμε το 42% του τζίρου μας, ενώ παλαιότερα είχαμε κέρδος το 10%, που ήταν πολύ ικανοποιητικό ποσό. Ήταν χρήματα. Ο αριθμός των πελατών μας αυξάνεται συνεχώς μέχρι και σήμερα, όμως η αγοραστική δύναμη έχει πέσει κατακόρυφα» τόνισε ο ίδιος.

Σήμερα, ο επιχειρηματίας ζητάει η τράπεζα να δείξει μία ανοχή ενός-δύο χρόνων. «Σίγουρα είμαστε εκτεθειμένοι με σημαντική οφειλή. Περιήλθαμε σε οικονομική αδυναμία και δεν μπορούσαμε να πληρώνουμε το δάνειο. Όμως, η αγορά θα πάρει μπροστά. Ο τουρισμός θα συμβάλει. Λίγη επιείκεια χρειαζόμαστε. Λίγη ανοχή», τόνισε ο ίδιος.

Να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο έβγαινε για πρώτη φορά στο σφυρί και τελικά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Η τράπεζα που εκκίνησε τη διαδικασία, έβαλε τιμή πρώτης προσφοράς στο ακίνητο αυτή των 700.000 ευρώ, ενώ ο βιοτέχνης λέει πως η αξία της επιχείρησής του είναι αυτή των 2,2 εκατ. ευρώ.

Χθες στο Ειρηνοδικείο Βόλου είχαν αναγγελθεί να πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις πλειστηριασμοί ακινήτων και ματαιώθηκαν όλοι λόγω της κινητοποίησης των συμβολαιογράφων. Εντούτοις, στο προαύλιο των δικαστηρίων παρέμεναν μέχρι περίπου και τις 5 το απόγευμα κόμματα, φορείς και συλλογικότητες που διαμαρτύρονται για τις εκποιήσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα βρίσκονταν μέλη του Κινήματος Πολιτών Κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών, του ΠΑΜΕ, του ΕΠΑΜ, της Λαϊκής Ενότητας, της Λέσχης Εργαζόμενης Νεολαίας, άλλοι φορείς και συλλογικότητες.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τους συμβατούς και μη πλειστηριασμούς μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε θα συγκληθεί η ομάδα εργασίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για να προχωρήσει σε βελτιωτικές ενέργειες στο παρόν νεοεγκριθέν νομοθετικό πλαίσιο. Οι συμβολαιογράφοι διεκδικούν προστασία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ανάληψη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου