ΤΟΠΙΚΑ

Ανω – κάτω το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

ανω-κάτω-το-περιφερειακό-συμβούλιο-θ-135244

Ανω-κάτω το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με αφορμή το ψήφισμα για το Σκοπιανό. Οι παρατάξεις που συμφώνησαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τη Χρυσή Αυγή για να συντάξουν ένα ψήφισμα από κοινού, όπως έγραψε προχθές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με αφορμή την καταγγελτική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, πετούν τώρα το μπαλάκι των ευθυνών η μία στην άλλη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα, μόνο και μόνο για να απαλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η απόφασή τους να είναι «ομοτράπεζοι» με τη ΧΑ για την έκδοση ψηφίσματος για το Σκοπιανό.

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι συγκροτήθηκε επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι κ.κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Λίτσα Λιακούλη και Παν. Ηλιόπουλος ώστε να εκδοθεί ένα κοινό ψήφισμα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, όταν ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υποστήριξε πως στο συμβούλιο κατατέθηκαν πράγματι δύο ψηφίσματα, τέθηκε όμως σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής, και ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή των κ.κ. Γ. Καλτσογιάννη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Λίτσα Λιακούλη, όχι όμως του Παν. Ηλιόπουλου, ανέλαβε να επιφέρει ορισμένες βελτιώσεις στο ψηφισμένο… ψήφισμα.

Τα παραπάνω ωστόσο διαψεύδονται εμμέσως πλην σαφώς από τη γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Σε ανακοίνωση που έστειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Χρυσοβελώνη, παρουσιάζοντας τη δική της εκδοχή, επισημαίνει πως κατατέθηκαν δύο ψηφίσματα και επειδή δεν προέκυπτε ομόφωνη απόφαση για κανένα από τα δύο, συγκροτήθηκε επιτροπή για να προχωρήσει στην επεξεργασία των δύο κειμένων. Δεν διαψεύδει τη συμμετοχή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παν. Ηλιόπουλου στην επίμαχη επιτροπή ενώ «ρίχνει» το μπαλάκι στον πρόεδρο του ΠΣ Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους, λέγοντας πως ήταν εκείνος που όρισε τη σύνθεση της Επιτροπής.

Η ανακοίνωση Χρυσοβελώνη

Στην ανακοίνωση που απέστειλε η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τονίζει τα εξής:

«Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018, κατατέθηκαν δύο ψηφίσματα: ένα από την παράταξη “Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία” και ένα από την πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου “Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών” που έχει ως εξής: “Είναι αυτονόητο ότι: Η Ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών έχουν την αποκλειστική ευθύνη άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πάντα στη βάση των κανόνων καλής γειτονίας και υπέρ της καλής συνεργασίας με όλους τους γείτονες. Δεν δεχόμαστε τον σφετερισμό από τη γειτονική χώρα, της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Μακεδονίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ενόψει και της διαπραγμάτευσης που μπαίνει πια σε μια πολύ κρίσιμη φάση, προτείνει:

– Η τελική συμφωνία θα πρέπει να λύνει οριστικά το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, όπως την απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της ιστορίας, ξεκινώντας από την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

– Η διαφύλαξη του ονόματος «Μακεδονία» είναι υποχρέωση για την διατήρηση της αλήθειας και της απόδοσης της δικαιοσύνης απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά του έθνους μας».

Ετέθησαν προς συζήτηση και τα δύο ψηφίσματα, αλλά δεν προέκυπτε ομόφωνη απόφαση για κανένα από τα δύο. Κατόπιν τούτου, όπως κατά πάγια τακτική συμβαίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συγκροτήθηκε Επιτροπή για να επεξεργαστεί τα δύο ψηφίσματα. Οι Σύμβουλοι που θα μετέχουν στην Επιτροπή, ορίστηκαν από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ως επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία η γη μας», ευθύς εξαρχής τοποθετήθηκα ευθαρσώς επιχειρηματολογώντας επ’ αυτού σχετικά, ΚΑΤΑ του ψηφίσματος της Χρυσής Αυγής και ΥΠΕΡ του ψηφίσματος της πλειοψηφούσας παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οτιδήποτε άλλο πέραν των πραγματικών γεγονότων αποτελεί κίτρινο Τύπο και κακοπροαίρετη κριτική που δεν συνάδει με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπου οφείλουν να τηρούν όλοι οι δημοσιογράφοι, ανεξαρτήτως σε ποιο πολιτικό φορέα πρόσκειται ο καθένας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου