ΤΟΠΙΚΑ

Βαριά φορολογία στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

βαριά-φορολογία-στα-ενοικιαζόμενα-δω-135904

Η βαριά φορολογία, ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του ΦΠΑ και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που προκύπτει μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτέλεσαν το βασικό σημείο αναφοράς στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο ξενοδοχείο «Παρκ».

Παράλληλα, τα μέλη του συλλόγου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον του κλάδου, αλλά και την αγωνία τους, σχετικά με τη διατήρηση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, Νίκος Κλειτσογιάννης, αναφέρθηκε στη χαμηλή πληρότητα που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά, την οποία απέδωσε στην οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ενώ ευχήθηκε η καινούργια χρονιά να σημειώσει ανοδική πορεία σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και ευρύτερα.

Στη γενική συνέλευση υπογραμμίστηκε η πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου και την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, εκπρόσωποι των οποίων παραβρέθηκαν, εξάλλου, στην εκδήλωση, αλλά και οι κοινές δράσεις προβολής που αναπτύσσονται.

Αναλύοντας, στο μεταξύ, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο αντιπρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Θανάσης Σπύρου, πρόεδρος ταυτόχρονα της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Θεσσαλίας, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δυστυχώς, φορολογούμαστε και πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές όλο τον χρόνο. Παρόλο που είναι εποχιακές οι επιχειρήσεις μας, δυστυχώς, επωμιζόμαστε όλα τα φορολογικά μέτρα».

Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα τον έντονο προβληματισμό του για την απελευθέρωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που φοβόμαστε δεν είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που ούτως ή άλλως υπάρχει, αλλά η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος». Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, ο κ. Σπύρου εξήγησε ότι «οι ενοικιάσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς τις διατυπώσεις και τους ελέγχους που απαιτούνται για όλους εμάς. Ζητούμε, κατά συνέπεια, να τεθούν όροι στη βραχυχρόνια μίσθωση, που θα εκπροσωπούν τις στοιχειώδεις βασικές προϋποθέσεις των καταλυμάτων, προκειμένου να προσφέρουν υγιεινή και ασφάλεια για τους τουρίστες».

Κλείνοντας, ο κ. Σπύρου επεσήμανε ότι πολύ σημαντικό ζήτημα είναι για τους επαγγελματίες ο ΕΝΦΙΑ, που επιβαρύνει με υπέρογκες υποχρεώσεις όσους ξενώνες έχουν μεγάλη επιφάνεια.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου