ΤΟΠΙΚΑ

Πλωτά πυρηνικά εργοστάσια

πλωτά-πυρηνικά-εργοστάσια-851206

Η Ρωσία ξεκίνησε να κατασκευάζει το πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο του κόσμου και σκοπεύει να εξάγει τέτοιους σταθμούς σε ενεργοβόρες οικονομίες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι πλωτές μονάδες προσφέρουν έναν ασφαλή τρόπο για την ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων περιοχών χωρίς τον κίνδυνο διάδοσης της πυρηνικής τεχνογνωσίας. Η Greenpeace, ωστόσο, θεωρεί ότι το σχέδιο είναι το πλέον επικίνδυνο που υλοποιείται στην πυρηνική βιομηχανία εδώ και μια δεκαετία.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Ιβανόφ παρέστη αυτή την εβδομάδα στην έναρξη της κατασκευής του πρώτου σταθμού σε μυστική υποβρύχια εγκατάσταση στη Λευκή Θάλασσα. Ο σταθμός αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010 και υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή έξι ακόμα.
Οι πλωτοί σταθμοί, που θα κοστίσουν 9 δισ. ρούβλια (352 εκατ. δολάρια) έκαστος, θα φέρουν δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, που χρησιμοποιούν ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%, και θα αποδίδουν ισχύ 70 Megawatt. Θα λειτουργούν ταυτόχρονα ως μονάδες αφαλάτωσης.
«Πολλές χώρες αρχίζουν να μας ρωτούν Πότε μπορούμε να αγοράσουμε αυτούς τους σταθμούς;» δήλωσε ο Ιβανόφ, σύμφωνα τουλάχιστον με τη Rosenergoatom, την υπηρεσία που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς της Ρωσίας και χρηματοδοτεί το νέο πρόγραμμα.
Υποψήφιοι πελάτες είναι ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom, η βόρεια επαρχία Τσουκότκα και διάφορες χώρες από τη Ναμίμπια έως την Ινδονησία, δήλωσαν στο Reuters πηγές της πυρηνικής βιομηχανίας.
Το σχέδιο πάντως ήδη προκαλεί τις αντιδράσεις των περιβαλλοντιστών. Ο Ιβάν Μπλόκοφ, διευθυντής εκστρατείας της Greenpeace Ρωσίας, δήλωσε ότι πρόκειται για το πιο επικίνδυνο σχέδιο της πυρηνικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο εδώ και μια δεκαετία. «Είναι τρομακτικό, θα είναι ουσιαστικά μια πλωτή ατομική βόμβα», είπε.
Αξιωματούχοι της βιομηχανίας, ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένοι αντιδραστήρες, που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικά παγοθραυστικά, είναι ασφαλείς. Φέρνουν ως παράδειγμα τον αντιδραστήρα του πυρηνικού υποβρυχίου Kursk, ο οποίος έμεινε άθικτος από την έκρηξη που προκάλεσε τη βύθιση του σκάφους το 2000.
Πέρυσι, ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε την πρώτη αναβάθμιση της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας από το δυστύχημα του Τσερνομπίλ, καθώς το Κρεμλίνο εκτιμά ότι η πυρηνική ενέργεια θα ανεβάσει την επιρροή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή.
Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο Σεργκέι Ιβανόφ παρουσίασε το πρώτο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο νέας γενιάς από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο θα ενταχθεί στο Βόρειο Στόλο, με βάση το Σεβερομόρσκ, 1.500 χλμ βόρεια της Μόσχας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου