ΤΟΠΙΚΑ

Νέες υποδομές και τμήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

νέες-υποδομές-και-τμήματα-στο-πανεπισ-137319

Τα 30χρονα λειτουργίας του γιορτάζει φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με την υποδοχή των πρώτων φοιτητών το ακαδημαϊκό έτος 1988-1989 έγινε η αρχή… Από τότε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκανε πολλά μικρά και μεγάλα βήματα, που συνθέτουν την πορεία των τριάντα ετών του. Ενηλικιώθηκε και πλέον περνά στη φάση της ωριμότητας. Πρόκειται για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς το ίδρυμα καλείται να χαράξει την πορεία της στρατηγικής ανάπτυξής του σε βάθος 20ετίας. Νέες υποδομές, νέα τμήματα αλλά και εμβάθυνση της διεθνοποίησής του, συνθέτουν το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Π.Θ. τα επόμενα χρόνια για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρύτανη δημοσίων και διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου, η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες, που θα πρέπει να έχουν ορίζοντα δεκαετίες ή εικοσαετίας το ιδανικότερο.

Οι υποδομές είναι ο πρώτος πυλώνας πάνω στον οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη του Π.Θ. «Τριάντα χρόνια μετά, οι ανάγκες του ιδρύματος δεν καλύπτονται. Το φοιτητικό δυναμικό ξεπερνά πλέον τους 16.000 και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για νέες κτιριακές υποδομές», σημειώνει η κ. Λαλιώτου.

Ηδη το πρώτο βήμα γίνεται με τη δρομολόγηση της κατασκευής των δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων στα Παλιά για τη στέγαση των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Π.Θ. «Ο σχεδιασμός όμως δεν εξαντλείται σε επίπεδο κάλυψης διδακτηριακών αναγκών», επισημαίνει η κ. Λαλιώτου, αναφέροντας ότι εκτός από κτίρια για στέγαση τμημάτων, είναι ώριμη η πρόταση για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών σε κάθε μία από τις πόλεις όπου υπάρχουν τμήματα του Π.Θ. Στον Βόλο μελετάται η περίπτωση αξιοποίησης δύο δημοσίων κτιρίων που ρημάζουν: της πρώην Βαμβακουργίας και του κτιρίου Καπνού.

«Η φοιτητική κοινότητα είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για το Πανεπιστήμιο», σχολιάζει η κ. Λαλιώτου. Όμως οι αναπτυξιακές δράσεις δεν θα περιοριστούν στη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών. Στα σχέδια του Π.Θ. περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία φοιτητικής λέσχης, γυμναστηρίου, αλλά και χώρου στέγασης πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων της φοιτητικής κοινότητας. Εκτιμάται δε ότι η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, τόσο σε διδακτικό όσο και σε επίπεδο υποδομών για τους φοιτητές, θα αμβλύνει και τις προστριβές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα.

Νέα τμήματα

Η συμπλήρωση 30 ετών λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρίσκει την πανεπιστημιακή οικογένεια να συζητά και για την ακαδημαϊκή ανάπτυξή του. Αυτό μεταφράζεται στην ίδρυση νέων τμημάτων και σχολών. «Βρισκόμαστε σε μια συζήτηση για την ίδρυση νέων τμημάτων που θα προκύψουν μέσα από την ανάλυση των ελλείψεων που υπάρχουν, των νέων αντικειμένων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον αλλά και τμημάτων οι σπουδές στα οποία θα μπορέσουν να συνδεθούν με την αγορά εργασίας. Ηδη πολλά ΑΕΙ αναδομούν τα προγράμματα σπουδών τους», τόνισε η κ. Λαλιώτου.

Διεθνοποίηση

Ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα είναι μέσα από την εμβάθυνση της διεθνοποίησής του. «Ηδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει σοβαρή διεθνή παρουσία και συνεργασίες αλλά και προσωπικό διεθνούς κύρους. Θέλουμε όμως ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια», είπε η αναπληρώτρια πρύτανη δημοσίων σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η δυνατότητα προσέλκυσης περισσότερων ξένων φοιτητών, πρόγραμμα ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών με άλλα πανεπιστήμια, προγραμματισμός καλοκαιρινών σχολείων με ξένους φοιτητές. Ειδικά για την τελευταία δράση, ο Βόλος θεωρείται ιδανικός τόπος.

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Εχουν γίνει πολλά βήματα, έχουμε αναπτυχθεί, υπάρχει ωριμότητα και τώρα καλούμαστε να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Και δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαλιώτου.

Τριάντα χρόνια ιστορίας

Η ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεκινά το 1984 με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος ίδρυσής του. Η λειτουργία του όμως ξεκινά το 1988 με την υποδοχή των πρώτων φοιτητών. «Στην πορεία των 30 ετών το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκανε πολλά μικρά και μεγάλα βήματα. Σημειώνει σταθερή πορεία ανόδου η οποία αποτυπώνεται και από την σταθερή του παρουσία στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης των ΑΕΙ», σχολίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος.

Το 1984 ιδρύθηκαν η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (με τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα και το Γενικό Τμήμα), η Σχολή Επιστημών Παραγωγής (με το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής, και Ζωικής Παραγωγής, το Τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας). Επιπλέον, ιδρύθηκαν ως ανεξάρτητα τμήματα το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Η αρχική λοιπόν φάση της οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιελάμβανε οκτώ συνολικά τμήματα, με έδρα τον Βόλο, εκτός από το Τμήμα Ιατρικής, που είχε έδρα τη Λάρισα. Από τα τμήματα αυτά, τα δύο Παιδαγωγικά και το Τμήμα Γεωπονίας άρχισαν να δέχονται τους πρώτους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 1988-89.

Το 1993 ιδρύονται επτά νέα τμήματα: Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Λαογραφίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τμήμα Κτηνιατρικής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (επανίδρυση), Τμήμα Οδοντιατρικής, Τμήμα Μαθηματικών και Πληροφορικής. Από τα νέα τμήματα άρχισαν να λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 1994-95 το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στον Βόλο, το Τμήμα Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα, και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στα Τρίκαλα. Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 1998-99 άρχισαν να λειτουργούν το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Λαογραφίας στον Βόλο. Τα Τμήματα Οδοντιατρικής και Μαθηματικών και Πληροφορικής δεν λειτουργούν και είναι υπό κατάργηση.
Με το Προεδρικό Διάταγμα 211/3-9-99 ιδρύθηκε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στον Βόλο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000. Το ίδιο ακαδημαϊκό έτος άρχισε να λειτουργεί και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στον Βόλο. Τέλος, το ακαδημαϊκό έτος 2000-01 άρχισαν να λειτουργούν τα νέα τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών, και Δικτύων στον Βόλο και Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα.

Εντός του ακαδημαϊκού έτους 2000-01 η Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών μετονομάζεται σε Πολυτεχνική Σχολή, ενώ ιδρύεται και Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στην οποία θα ανήκουν δύο Τμήματα τα οποία θα είναι το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Επίσης το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Λαογραφίας μετονομάζεται σε Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελείται από έξι σχολές με 18 τμήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου