ΤΟΠΙΚΑ

Ολοένα και λιγότεροι εκπαιδευτικοί στη σύνταξη

ολοένα-και-λιγότεροι-εκπαιδευτικοί-σ-137902

Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019 που συνεπάγεται νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις, μείωση του αφορολογήτου από το 2020, κατάργηση του επιδόματος τέκνων και αναμονή 8 μήνες για την εκκαθάριση της σύνταξης και περίπου τριάμισι χρόνια για το εφάπαξ… Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων ηλικίας, οδηγούν ολοένα και λιγότερους εκπαιδευτικούς στη σύνταξη, και ο μέσος όρος ηλικίας των νηπιαγωγών και δασκάλων που παραμένουν μέσα στις τάξεις ανεβαίνει…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του και ταυτόχρονα, όπως είθισται κάθε χρόνο, τίμησε τους εκπαιδευτικούς που βγήκαν το 2017 στη σύνταξη.

Φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αποστόλη Μούσιο, ήταν η δεύτερη χρονιά που μονοψήφιος αριθμός εκπαιδευτικών βγαίνει στη σύνταξη. Μόλις 9 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν έναντι 7 το 2016, 31 το 2015, 54 το 2014, 42 το 2013 και 98 το 2010, όταν η χώρα μπήκε στην κρίση.

Ο δισταγμός των εκπαιδευτικών να βγουν στη σύνταξη ανεβάζει και τον μέσο όρο ηλικίας τους μέσα στις τάξεις. Πανελλαδικά ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών που είναι εν ενεργεία είναι τα 43 έτη, στη Μαγνησία όμως είναι τα 49 χρόνια.

Όπως εξηγεί ο κ. Μούσιος, δεν είναι μόνο η αύξηση των ορίων ηλικίας που κρατούν τους εκπαιδευτικούς στις σχολικές αίθουσες. Από 1/1/2019 καταργείται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις και αυτές καθηλώνονται στα 950 ευρώ, με τους εκπαιδευτικούς να χάνουν κατά μέσο όρο 250 ευρώ. Νέο «ψαλίδι» συνιστά και η αύξηση της φορολογίας από το 2020, αλλά και η κατάργηση του επιδόματος τέκνων για όσους έχουν ανήλικα παιδιά.

Πέραν των μειώσεων στις συντάξεις, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να περάσουν και από τη βάσανο της αναμονής: έως 8 μήνες για την εκκαθάριση της σύνταξης, ακόμη και 18 μήνες για την απόδοση του μετοχικού ταμείου (115 ευρώ για 35 χρόνια υπηρεσίας), έως και 3,5 χρόνια για την απόδοση του ΤΕΑΔΥ (180 ευρώ).

Το σκηνικό είναι ακόμη χειρότερο για την απόδοση του εφάπαξ. Αυτή τη στιγμή γίνεται εκκαθάριση για το εφάπαξ του 2014, που και πάλι είναι μειωμένο κατά 60% σε σχέση με αυτό που λάμβαναν οι εκπαιδευτικοί προ κρίσης (από τις 65.000 ευρώ, περίπου 33.000 ευρώ).

Οι 9 εκπαιδευτικοί

Οι εννιά εκπαιδευτικοί που τιμήθηκαν με αφορμή τη συνταξιοδότησή τους είναι οι: Κωνσταντινιά Ζησοπούλου και Μελπομένη Τσίγκρα – νηπιαγωγοί, και Χρυσούλα Καραγεωργοπούλου, Αρχόντω Φρονίμου, Ελευθέριος Μπαλής, Αθηνά Καπουράνη, Σοφία Λούκα, Ελένη Ντέτα και Κωνσταντίνος Δούλης – δάσκαλοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου