ΤΟΠΙΚΑ

Με τα πόδια από Αϊ Γιώργη έως Τρίκερι…

με-τα-πόδια-από-αϊ-γιώργη-έως-τρίκερι-139290

Δυνατότητα να ακολουθήσουν τα… χνάρια των Κενταύρων μέσα από μαγευτικές διαδρομές στα ορεινά και παραθαλάσσια σημεία του Βουνού των Κενταύρων, θα έχουν οι λάτρεις της πεζοπορίας μόλις ολοκληρωθεί το δίκτυο μονοπατιών στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, μέσω του οποίου θα προκύψει ένα ακόμη τουριστικό προϊόν για την περιοχή: ο περιπατητικός τουρισμός.

Ο περιπατητικός τουρισμός ήταν η πρώτη μορφή εναλλακτικού τουρισμού που βρήκε πρόσφορο έδαφος στο Πήλιο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησαν τα πρώτα περιπατητικά προγράμματα στα μονοπάτια του Πηλίου, με Γερμανούς τουρίστες να είναι οι πρώτοι που ανακάλυπταν ομορφιές του βουνού που ακόμη και ντόπιοι δεν γνωρίζουν.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την καταγραφή 23 διαδρομών είχε γίνει τότε από το ΤΕΕ Μαγνησίας, και με χρήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διανοίχθηκαν και καθαρίστηκαν αρκετά μονοπάτια.

Οι διαδρομές όμως είναι πολλές περισσότερες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Βαγγέλη Νασιόπουλο, ήδη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη για την καταγραφή, σήμανση, καθαρισμό και πιστοποίηση των μονοπατιών. Η μελέτη θα κατατεθεί προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LEADER, οι προσκλήσεις στο οποίο αναμένεται να ανοίξουν εντός του Μαρτίου.

Η διαδρομή των μονοπατιών στον Δήμο Νοτίου Πηλίου θα καλύπτει όλο το εύρος του: από τον Αϊ Γιώργη έως το Τρίκερι μέσα από ορεινές διαδρομές, αλλά και με κάθετες μέχρι τις παραλίες. «Καλύπτονται όλοι οι οικισμοί και ο περιπατητής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει διαφορετικά τοπία σε κάθε διαδρομή που ακολουθεί», ανέφερε ο κ. Νασιόπουλος.

Μέσω του LEADER ο δήμος διεκδικεί και τρία ακόμη έργα. Το ένα αφορά στην πυρασφάλεια της περιοχής με την τοποθέτηση καμερών, μέσω των οποίων θα εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν πυρκαγιές προκειμένου να υπάρχει άμεση επέμβαση και να προλαμβάνονται σε αρχικό στάδιο.

Παράλληλα, διεκδικεί πρόγραμμα για την παροχή τουριστικών πληροφοριών στους επισκέπτες του δήμου: κάθε ένας που εισέρχεται στα διοικητικά όρια του δήμου θα λαμβάνει στο κινητό του ένα sms με τον χάρτη της περιοχής, πληροφορίες για τον δήμο αλλά και πρόγραμμα εκδηλώσεων που υλοποιούνται.

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και μελέτη για έργο προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, που περιλαμβάνει επισκευή και συντήρηση των παραδοσιακών κρηνών του δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου