ΤΟΠΙΚΑ

«Μείζον λάθος η σαλαμοποίηση του Σκοπιανού»

μείζον-λάθος-η-σαλαμοποίηση-του-σκοπ-142131

Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε σαλαμοποίηση της λύσης για το Σκοπιανό θα είναι μείζον λάθος, τόνισε από τον Βόλο η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Μαγνησίας στο κέντρο «Μέγαρο». Η πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, έχοντας στο πλευρό της τον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Δήμο Νταόπουλο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η συγκυρία δεν βοηθάει να επιλυθεί το Σκοπιανό, και κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη επιπολαιότητα» και «λανθασμένους χειρισμούς» που υποκρύπτουν σκοπιμότητες.

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης εξαπέλυσε ακόμη σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομία, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΝΔ για μείωση της φορολογίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι έτος πολιτικής αλλαγής στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει χθες».

«Για τη ΝΔ είναι μια χρονιά που ο Κ. Μητσοτάκης κήρυξε την πανστρατιά για πολύ δουλειά των στελεχών. Είμαστε σε διατεταγμένη υπηρεσία στην περιφέρεια. Είμαι τυχερή γιατί πριν οριστούν οι τομείς, είχα δεχτεί την πρόσκληση από τους προέδρους των ΝΟΔΕ Μαγνησίας και Λάρισας. Είστε πολύ τυχεροί που έχετε μια τέτοια όμορφη πόλη», επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Λύση πακέτο

Η κ. Μπακογιάννη ήταν κατηγορηματική ως προς το Σκοπιανό, ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση-πακέτο, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 σε αντιδιαστολή με τη σημερινή διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, την οποία κατηγόρησε για «μυστική διπλωματία» και «διγλωσσία».

«Το Σκοπιανό είναι ένα θέμα που απασχολεί την εξωτερική πολιτική τα τελευταία 25 χρόνια. Ένα μεγάλο βάρος για τη χώρα μας κι ένα θέμα που απασχολεί τα Βαλκάνια. Είναι ανοιχτό χάρη στην κυβέρνηση Καραμανλή, και στο Βουκουρέστι η Ελλάδα πέτυχε να αποτελεί προϋπόθεση η επίλυση. Ο ίδιος όρος που ισχύει για το ΝΑΤΟ ισχύει και για την Ε.Ε. Σήμερα στα Σκόπια υπάρχει κυβέρνηση που δείχνει δείγματα γραφής διαφορετικά από του Γκρουέφσκι. Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε τη συζήτηση χωρίς να έχει ομοιογένεια. Διαφορετικές απόψεις μεταξύ υπουργού Εξωτερικών και υπουργού Αμύνης. Επίσης ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση ερήμην της ελληνικής Βουλής και κοινωνίας. Δεν ενημέρωσε κανένας, ούτε για το περιεχόμενο των προτάσεων Νίμιτς ούτε για το τι θέλει να πετύχει στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Αυτό οδήγησε σε αμφισβήτηση για το αν η διαπραγμάτευση μπορεί να διεξαχθεί με αυτούς τους όρους», σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Η επίλυση του Σκοπιανού δεν είναι μόνο το όνομα, είναι η κορυφή του παγόβουνο. Αυτό που έχει σημασία είναι οι αλυτρωτικές τάσεις που υπήρχαν από γενέσεως του κράτους. Γεννήθηκε για να έχει αλυτρωτικές τάσεις και πρέπει να εκλείψουν», πρόσθεσε επίσης η κ. Μπακογιάννη.

Απαντώντας εξάλλου στις αιτιάσεις ορισμένων, ότι η ΝΔ δεν έχει ξεκάθαρη θέση στο θέμα, η τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή ήταν σαφής ως προς το πλαίσιο επίλυσης του Σκοπιανού.

«Το πρόβλημα δεν είναι η ΝΔ, αλλά η κυβέρνηση, καθώς οι υπουργοί έχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα έρθει στην Ελλάδα, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον υπουργό εθνικής Άμυνας και με τον πρωθυπουργό, και θα ακούσει τρεις διαφορετικές απόψεις» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, για να καταδείξει τη διάσταση απόψεων μεταξύ Κοτζιά-Καμμένου και Μαξίμου.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση για ένα θέμα που αγγίζει τις καρδιές όλων με απίστευτη επιπολαιότητα και μικροκομματική στόχευση. Πίστευε ότι αν κουνά το χέρι στη ΝΔ θα κερδίσει κάποιους πόντους, αλλά τελικά έγινε το αντίθετο», κατέληξε στις δηλώσεις της για το Σκοπιανό η ίδια, προβλέποντας τέλος πως η κυβέρνηση Ζάεφ πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει το Σύνταγμα, λόγω έλλειψης της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Πυρά για την οικονομία

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ήταν επίσης ιδιαίτερα επικριτική μιλώντας για τα θέματα της οικονομίας, καθώς εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα της υπερφορολόγησης και της στασιμότητας στον τομέα των επενδύσεων.

«Τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τρία χαμένα χρόνια με φόρους 11 δισ. ευρώ και ενάμιση μνημόνιο παραπάνω», παρατήρησε η πρώην υπουργός.

Σε αντιδιαστολή με τα όσα επικριτικά είπε για την κυβέρνηση, η τομεάρχης της ΝΔ επισήμανε πως το κόμμα της έχει απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών που θα αναλάβει ως κυβέρνηση μετά τις εκλογές, και συνεχίζοντας ανέφερε: «Το πρώτο εξάμηνο της ΝΔ θα είναι το καθοριστικό. Το πρώτο πράγμα που θα δει η ελληνική επιχειρηματικότητα θα είναι μια άλλη εικόνα. Θα δείτε άμεσα τη μείωση της φορολογίας. Με την υπερφορολόγηση που υπάρχει σήμερα, αδύνατον να υπάρχει επιχειρηματικότητα. Εμείς λέμε να αμείβονται για τη δουλειά τους. Η ΝΔ θέλει μια κοινωνία παραγωγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια οικονομία που να παράγει με την υπερφορολόγηση και να μεγαλώνει το κράτος με γραμματείς και φαρισαίους» πρόσθεσε η ίδια.

Η κ. Μπακογιάννη, αναφέρθηκε επίσης και στη λειτουργία του κράτους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Πιστεύουμε στην αξιολόγηση και στην επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Τσίπρας θα κάνει την επιλογή των εκλογών. Αυτό που λέμε είναι ότι κάθε μέρα που χάνεται είναι εις βάρος του λαού. Τώρα που έχουμε τα γενέθλια που απέφυγαν να θυμηθούν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος. Σήμερα έχουμε 1.000 κατασχέσεις. Είναι τρία χαμένα χρόνια με φόρους 11 δισ. ευρώ παραπάνω».

Τέλος η κ. Μπακογιάννη, ενόψει των εκλογών στην Κύπρο, εξέφρασε την ελπίδα ο κυπριακός λαός να αναγνωρίσει το μέγεθος των προσπαθειών του προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου