ΤΟΠΙΚΑ

29 χωριά στη Μαγνησία χωρίς φαρμακεία

29-χωριά-στη-μαγνησία-χωρίς-φαρμακεία-143108

Στις 29 ανέρχονται οι κενές θέσεις φαρμακείων στον νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με τον κατάλογο που κατάρτισε με στοιχεία έως και 31 Δεκεμβρίου 2017, το τμήμα φαρμάκων και φαρμακείων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων. Αυτό σημαίνει ότι 29 χωριά στον νομό, με μικρό αριθμό μόνιμο πληθυσμού, δεν έχουν φαρμακείο για να εξυπηρετηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και οι κάτοικοι χρειάζεται να μετακινούνται σε διπλανά χωριά για να αγοράσουν ακόμη και ένα απλό παυσίπονο.

Στον νομό συνολικά λειτουργούν 212 φαρμακεία, με τον κύριο όγκο τους, τα 112, να δραστηριοποιούνται στον Βόλο και 33 στην περιοχή της Ν. Ιωνίας. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος υπάρχουν 29 κενές θέσεις στις εξής τοπικές κοινότητες: Ανθότοπος, Κοκκωτοί, Κρόκιο, Κωφοί, Φυλάκη, Ανάβρα, Αγιοι Θεόδωροι, Αγία Τριάδα, Αγιο Ιωάννη (Σούρπης), Αμαλιάπολη, Βρύναινα, Δρυμώνα, Ανω Βόλο, Μακρινίτσα, Πουρί, Ανήλιο, Μούρεσι, Ξουρίχτι, Μετόχι, Ξυνόβρυση, Αφέτες, Καλαμάκι, Λαμπινού, Συκή, Πινακάτες, Λαύκο, Κερασιά, Κεραμίδι, Μικρό Περιβολάκι, Κλήμα Σκοπέλου.

Πρόκειται για κοινότητες με μικρό μόνιμο πληθυσμό που όμως έχει ανάγκη από φαρμακείο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις για άδεια ίδρυσης φαρμακείου μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Οι συγκεκριμένες άδειες θα χορηγηθούν με βάση το παλιό καθεστώς, που σημαίνει ότι τα ρολά θα κληθούν να ανεβάσουν φαρμακοποιοί κι όχι φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα φαρμακοποιού, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο ΣτΕ από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Η δυνατότητα απόκτησης άδειας λειτουργίας φαρμακείου ακόμη και από άτομα που δεν είναι φαρμακοποιοί, κρατά σε αγωνιστική εγρήγορση τον τοπικό κλάδο στη Μαγνησία. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστα Ματσιόλη, «η λειτουργία ενός φαρμακείου διέπεται από μια σειρά διατάξεων. Με το προεδρικό διάταγμα, ο οποιοσδήποτε έχων χρήμα θα μπορεί να παίρνει μία άδεια και να ανοίγει ένα φαρμακείο».

«Πιστεύουμε ότι το ΣτΕ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα μας δικαιώσει όπως και την προηγούμενη φορά», σημείωσε ο κ. Ματσιόλης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου