ΤΟΠΙΚΑ

«Μοχλός ανάπτυξης του Πλατανιά το αλιευτικό καταφύγιο»

μοχλός-ανάπτυξης-του-πλατανιά-το-αλι-143371

Στο γραφείο της, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, επισκέφθηκαν την Αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, σε συνέχεια και άλλων συναντήσεων, ο πρόεδρος κ. Μαμμάς και τα μέλη του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Φίλοι του Πλατανιά», προκειμένου να συντονίσουν από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας τις ενέργειές τους για το έργο κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά. Παρόντες στη σύσκεψη οι αντιδήμαρχοι Νοτίου Πηλίου κ.κ. Νασιόπουλος, Φλέρης και Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος των αλιέων και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Στήριξης του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλατανιά.

Στη συνάντηση, κυριάρχησε η άποψη ότι το αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά πρέπει να γίνει και χαρακτηρίστηκε ως έργο πνοής για την περιοχή, με τα μέλη του Συλλόγου να τονίζουν ότι το εν λόγω έργο το θέλει η τοπική κοινωνία, το θέλουνε οι κάτοικοι που μένουν όλο το χρόνο στον Πλατανιά και οι οποίοι γνωρίζουν τα πολλαπλά θετικά αποτελέσματα που θα έχει το έργο στην περιοχή τους. Τόνισαν ότι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι γνωρίζουν και βιώνουν τις ζημιές που επιφέρει η κακοκαιρία κάθε χειμώνα στις βάρκες τους και στο παραλιακό μέτωπο, για τον λόγο ότι είναι αφύλακτα. Με την κατασκευή του έργου αυτά θα εκλείψουν και δεν θα χρειάζεται οι κάτοικοι να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια τους, τις βάρκες τους και γενικότερα στο παραλιακό μέτωπο, ενώ ταυτόχρονα θα εξωραϊστεί ολόκληρη η περιοχή. Όπως επίσης έκαναν γνωστό από τους 80 μόνιμους κατοίκους του Πλατανιά, εκ των οποίων 11 είναι παιδιά, οι 50 κάτοικοι από τους 69 συμφωνούν ενυπόγραφα υπέρ της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου, ένα υπόμνημα το οποίο επέδωσαν στην Αντιπεριφερειάρχη.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη επεσήμανε την αναγκαιότητα του έργου, εξ ου και η Περιφέρεια χρηματοδότησε και ολοκλήρωσε τη σχετική μελέτη. «Πρέπει όλοι μας, εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και οι μόνιμοι κάτοικοι του Πλατανιά, που γνωρίζετε τι πρέπει να γίνει και τι όχι, να ενώσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια εμφανίζονται και να κάνουμε πράξη το αλιευτικό καταφύγιο του Πλατανιά, το οποίο ήταν και είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η τοπική κοινωνία θέλει το έργο, μετά και τη διαβούλευση που κάναμε με τους κατοίκους και εμείς προχωρούμε τις όποιες νόμιμες διαδικασίες απαιτούνται για την ένταξη του έργου και τη χρηματοδότησή του. Εξάλλου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) εγκρίθηκε ομόφωνα. Σε όλα τα έργα που κάνουμε θέλουμε τους ντόπιους συμμάχους, γιατί τα έργα είναι προς όφελός τους. Ακούμε τις τοπικές κοινωνίες, ιεραρχούμε τα έργα και τα υλοποιούμε όταν γνωρίζουμε και εμείς οι ίδιοι ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους».

Τέλος, όπως ειπώθηκε από όλες τις πλευρές, το νέο αλιευτικό καταφύγιο θα είναι ασφαλές και θα παρέχει σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις σε όλους τους αλιείς, οι οποίες θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εργασιών τους. Το νέο αυτό και μεγαλόπνοο έργο, θα αποτελέσει σταθμό στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, θα γίνει πραγματικά ήπιο αλιευτικό καταφύγιο, θα γίνει μοχλός ανάπτυξης του Πλατανιά και θα αναπλάσει όλο το παραλιακό του μέτωπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου