ΤΟΠΙΚΑ

Ομόφωνα αθώοι οι τρεις μαθητές

ομόφωνα-αθώοι-οι-τρεις-μαθητές-143990

Ομόφωνα αθώους κήρυξε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου τους τρεις μαθητές που κατηγορούνταν για βιασμό από κοινού κατ’ εξακολούθηση και επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος συμμαθητή τους, μικρότερου κατά ένα χρόνο, ηλικίας 10 ετών. Η απόφαση της πανηγυρικής αθώωσης των τριών μαθητών για την υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον Οκτώβριο του 2016, εκδόθηκε χθες στις 10:45 το βράδυ, μετά από 12 ολόκληρες ώρες συνεχούς συνεδρίασης και έγινε δεκτή με ικανοποίηση και δάκρυα ανακούφισης από τους γονείς των μαθητών και εκπαιδευτικούς. Συνοδεύτηκε, όμως, και από σοβαρές αιχμές εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης με στοιχεία που οδήγησαν τα παιδιά σε δίκη.

Ο Εισαγγελέας έδρας πρότεινε την αθώωση των τριών μαθητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η δίκη εξελισσόταν κεκλεισμένων των θυρών, ο Εισαγγελέας στην πρότασή του ανάφερε ότι δεν τελέστηκαν οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν οι τρεις ανήλικοι μαθητές. Οι πράξεις δεν τελέστηκαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, είπε.

Η πρόταση του Εισαγγελέα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πλευράς των γονιών των μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών.

Λίγο αργότερα, μετά από διακοπή, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση κηρύσσοντας αθώους τους τρεις μαθητές.

Με την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του δικαστηρίου, οι συνήγοροι υπεράσπισης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου, άφησαν όμως και σοβαρές αιχμές.

«Τα παιδιά είναι συγκλονισμένα. Η κατηγορία κατέρρευσε από την αρχή. Η συγκεκριμένη ιατροδικαστής και ορισμένοι κύκλοι καλλιέργησαν το έδαφος και ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν τήρησαν τη δεοντολογία και κατασυκοφάντησαν. Η καταγγελία ήταν ψεύτικη εξαρχής. Η ιατροδικαστής έδωσε συνέντευξη δίκην δικαστίνας κι όχι ιατροδικαστού. Οι γονείς των παιδιών αδίκως περιήλθαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αδίκως κατηγορήθηκαν για τα παιδιά. Δεν τελέστηκαν οι πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκαν τα παιδιά», δήλωσε κατά την έξοδό του από την αίθουσα συνεδριάσεων ο συνήγορος υπεράσπισης, Γεώργιος Κοσμάς.

«Οι κατηγορούμενοι υπήρξαν τα θύματα. Περίμεναν αυτή τη μέρα όσο ποτέ και οι κατηγορούμενοι και οι γονείς τους και οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ηταν μια ψευδής καταγγελία με υπεύθυνο το περιβάλλον του ανηλίκου. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι το κατηγορητήριο ήταν διάτρητο και κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή», είπε από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιώργος Ταταριώτης.

«Νιώθω ικανοποιημένος από την κρίση του δικαστηρίου. Αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους πρέπει να αποκατασταθούν στην τοπική κοινωνία και στο πανελλήνιο. Η Ελληνική Δικαιοσύνη κατέληξε ομόφωνα ότι δεν έχει τελεστεί το αδίκημα, αυτό που λέγαμε εξαρχής και για το οποίο ήμασταν πεπεισμένοι εδώ και 15 μήνες», είπε εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης Ιωάννης Βογιατζάκης.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο τέταρτος συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Λιβογιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε γενναία την πρόταση του Εισαγγελέα για απαλλαγή των παιδιών και χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου. «Ήμασταν πεπεισμένοι από την αρχή πως όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο, θα καταρρεύσει σαν “φούσκα” κάθε κατηγορία», σημείωσε ο κ. Λιβογιάννης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «από αύριο αυτά τα παιδιά επιστρέφουν ξανά στην καθημερινότητά τους και στη ζωή, απαλλαγμένα από ψεύτικες κατηγορίες».

Κεκλεισμένων των θυρών

Το Δικαστήριο τέλεσε τη δίκη κεκλεισμένων των θυρών, με την εξέταση και του τελευταίου μάρτυρα από σύνολο εφτά στις 8.30 το βράδυ.

Όλο αυτό το διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, πλήθος κόσμου (διάδικοι, συγγενείς τους, εκπαιδευτικοί) ανέμεναν στα Δικαστήρια την απόφαση του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Βόλου, όπου το κλίμα ήταν εμφανώς φορτισμένο.

Η δίκη άρχισε με το Δικαστήριο και τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης να συζητούν διαδικαστικά θέματα. Μετά από διάλειμμα, γύρω στις 12 το μεσημέρι το Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του η δίκη να συνεχιστεί κανονικά, και εάν στην πορεία κρινόταν σκόπιμο θα καλούνταν η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή να εξετασθεί ως μάρτυρας, όπως είχε προτείνει ο Εισαγγελέας έδρας.

Η πολιτική αγωγή, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και να εξεταστούν και το θύμα και οι θύτες, πρόταση που έγινε δεκτή, με την υπεράσπιση να επισημαίνει ότι τα παιδιά ούτως ή άλλως θα καλούνταν στο Δικαστήριο.

Η εξέταση των μαρτύρων ξεκίνησε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι με τη μητέρα του θύματος, η οποία απαντούσε υπομονετικά στις επίμονες ερωτήσεις δικηγόρων επί σχεδόν τρεις συνεχόμενες ώρες. Συνεχίστηκε με τον πατριό του παιδιού, η εξέταση του οποίου ολοκληρώθηκε γύρω στις 5 το απόγευμα, ενώ ως μάρτυρες κλήθηκαν και κατέθεσαν ο διευθυντής του σχολείου, τρεις δάσκαλοι και ο αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχετικά άρθρα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου