ΤΟΠΙΚΑ

«Διαλύουν τους οπτικούς μέσα από τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ»

διαλύουν-τους-οπτικούς-μέσα-από-τις-ν-145375

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας, βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου προς τον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας τη δυσμενή θέση στην οποία οδηγούνται οι οπτικοί και οι οπτομέτρες με την νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, η οποία περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως.

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Μέχρι σήμερα η αποζημίωση της παροχής των γυαλιών οράσεως γινόταν απευθείας στον ασφαλισμένο από το ταμείο. Η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ καλεί τους οπτικούς και τους οπτομέτρες να δίνουν γυαλιά στον ασφαλισμένο με την χρήση διατακτικής και να γίνεται η πληρωμή τους κατευθείαν από τον ΕΟΠΥΥ.

Ενώ η κυβέρνηση έχει καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να το περάσει επικοινωνιακά σαν μια κίνηση που θα ελαφρύνει τους ασφαλισμένους, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς αντίθετα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα περισσότερα προβλήματα στους πολίτες και στους οπτικούς.

Πρώτα ανακοινώθηκε στους ασφαλισμένους ότι το καθεστώς αλλάζει, καλώντας τους οπτικούς και τους οπτομέτρες να υπογράψουν σύμβαση που δεν έχουν ούτε καν δει!

Παραβλέπεται το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει ληξιπρόθεσμα από τα ταμεία που συγχωνεύτηκαν για να δημιουργηθεί. Επίσης ισχυρίζεται ότι θα πληρώνει μετά από 3 μήνες χωρίς να έχει διευκρινιστεί πως αυτό το διάστημα θα χρηματοδοτούνται οι ήδη αδύνατες επιχειρήσεις που παλεύουν να σταθούν όρθιες με υπεράνθρωπες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Επίσης επιβάλει κούρεμα στην αξία των διατακτικών, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30% της αξίας των προϊόντων για τα οποία οι οπτικοί και οι οπτομέτρες θα έχουν ήδη πληρώσει ακόμα και φόρους! Επίσης δεν έχει προβλεφθεί τι θα γίνει με αυτούς οι οποίοι περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και έχουν οφειλές λόγω της κρίσης που επιδεινώθηκαν με τις απλήρωτες διατακτικές ασφαλιστικών ταμείων,(δηλαδή κατάσταση όπως αυτή που προτείνεται ξανά! ) και δεν θα παίρνουν τίποτα αφού θα παρακρατείται όλο το ποσό!!

Όπως γίνεται αντιληπτό με την νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ θα προστεθεί στους οπτικούς ένα επιπρόσθετο βάρος καθώς η διαδικασία αποζημίωσης των γυαλιών οράσεων θα γίνει ακόμα πιο πολύπλοκη από ότι ήταν. Προφανώς η κυβέρνηση ξεχνάει ότι οι οπτικοί και οι οπτομέτρες είναι μικρές και τοπικές επιχειρήσεις στο σύνολο τους, ήδη εξαντλημένοι από τα φορολογικά βάρη, οι οποίες όχι απλά δεν στηρίζονται από την πολιτεία αλλά αντιθέτως σπρώχνονται στην εξαθλίωση μέρα με τη μέρα.

Κατόπιν αυτών, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε θα αποπληρωθούν οι οφειλόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους οπτικούς και στους οπτομέτρες;

2. Τι σκοπεύετε να κάνετε τώρα που η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών δεν έκανε δεκτή την πρότασή σας;

3. Τι αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου η νέα σύμβαση να γίνει αποδεκτή;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου