ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 20% στις απελάσεις αλλοδαπών

αύξηση-20-στις-απελάσεις-αλλοδαπών-145899

Τριακόσιοι οχτώ αλλοδαποί πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους το 2017. Οι απελάσεις αλλοδαπών κατέγραψαν αύξηση ύψους 20%. Το 2016 οι διοικητικές απελάσεις ήταν μόλις 239.

Το μέτρο της διοικητικής απέλασης εφαρμόστηκε μετά από αστυνομικούς ελέγχους που έδειξαν παράνομη παραμονή στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Κατά κύριο λόγο αφορούσε σε υπηκόους Αλβανίας και σε μικρότερο βαθμό υπηκόους του Πακιστάν, της Τουρκίας και άλλων χωρών. Ένας αξιοσημείωτος αριθμός υπηκόων τρίτων χωρών, που εναντίον τους κινήθηκε το μέτρο, είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης και η απέλαση αναφερόταν στις δικαστικές αποφάσεις.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπήρξαν διεθνή εντάλματα σύλληψης και οι αλλοδαποί ήταν καταχωρημένοι στον κατάλογο ανεπιθύμητων.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των απελάσεων έπαιξε και ο νόμος Παρασκευόπουλου, που έδωσε τη δυνατότητα για ταχύτερη απόλυση σε κρατούμενους που εξέτιαν ποινές άνω των δέκα ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλο τον Αύγουστο του 2016, και μέχρι τον Απρίλιο του 2017, 87 απελάσεις εκτελέστηκαν μετά την έκτιση ποινών κράτησης, 51 μετά από αστυνομικούς ελέγχους και 31 αλλοδαποί παρέμεναν προσωρινά στη χώρα αν και δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς δεν ήταν εφικτή η διοικητική απέλαση.

Η απασχόληση στην αγροτική οικονομία

Το ένα τρίτο από τους παράνομα διαμένοντες στη χώρα υπηκόους τρίτων χωρών, ύστερα από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, έγιναν τα προβλεπόμενα έγγραφα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η παραμονή στη χώρα παρατάθηκε για ένα μήνα, μέχρι οι αλλοδαποί να λάβουν άδειες διαμονής.

Εγκύκλιος του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρέχει τη δυνατότητα απασχόλησης σε παράτυπα διαμένοντες μετανάστες για την εξυπηρέτηση αναγκών του αγροτικού τομέα. Για τη Μαγνησία προβλέπονται συνολικά περί της 100 θέσεις.

Ειδικότερα σε αγροτικές εργασίες μπορούν να απασχοληθούν μετανάστες που δεν διαθέτουν κανένα τίτλο διαμονής ο οποίος παρέχει δικαίωμα στην εργασία, και μετανάστες που έχουν κάνει αίτηση για Άδεια Διαμονής για Εξαιρετικούς Λόγους, στους οποίους έχει εκδοθεί απόδειξη κατάθεσης της αίτησης, χωρίς προστασία από επιστροφή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου