ΤΟΠΙΚΑ

Υπό δήμευση ακίνητα στη Ν. Αγχίαλο

υπό-δήμευση-ακίνητα-στη-ν-αγχίαλο-146019

Με δήμευση από το ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύουν εκατοντάδες γεωτεμάχια στη Νέα Αγχίαλο. Πρόκειται για εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί αγνώστου ιδιοκτησίας, καθώς στο πλαίσιο της κτηματογράφησης οι ιδιοκτήτες τους δεν προχώρησαν στην αναγνώριση. Η Νέα Αγχίαλος περιλαμβάνεται στις 111 περιοχές ανά την επικράτεια όπου το ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να εκκινήσει μία άνευ προηγουμένου διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ιδιωτών στα χέρια του, εφόσον συμπληρωθούν δεκατέσσερα χρόνια από τη λειτουργία των πρώτων κτηματολογικών γραφείων. Στη Νέα Αγχίαλος, αυτή η χρονική περίοδος συμπληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου 2018.

Για το θέμα έχει διαμαρτυρηθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία έχει επισημάνει ότι από τις νέες διατάξεις περί Κτηματολογίου απουσιάζει διάταξη περί παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, ενώ αυτή είναι απόλυτα αναγκαία δεδομένου του αριθμού και της σοβαρότητας των σφαλμάτων που εντοπίζονται τόσο σε παλιές όσο και σε νέες κτηματογραφήσεις. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με το κτηματολογικό γραφείο Αλμυρού όπου εντάσσεται η Νέας Αγχίαλος.

Ο υπάλληλος κ. Αναστάσιος Προφαντής επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλά γεωτεμάχια αγνώστου ιδιοκτησίας, τα οποία θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018 οι ιδιοκτήτες τους δεν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να κινήσουν τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, ώστε τα δικαιώματά τους να καταχωρηθούν στο κτηματολόγιο. «Σε όλη την κτηματογραφημένη περιοχή της Νέας Αγχιάλου, από τον Σωρό, τον Μάραθο και την Κριθαριά μέχρι και την περιοχή εντός του οικισμού της Νέας Αγχιάλου αλλά και στα όριά της με τις Μικροθήβες, υπάρχουν εντός και εκτός σχεδίου γεωτεμάχια τα οποία είναι αγνώστου ιδιοκτησίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την κτηματογράφηση δεν διακρίνεται εάν τα γεωτεμάχια αυτά είναι αγροτεμάχια ή οικόπεδα με κτίρια, ενώ δεν μπορεί και να υπάρχει σαφής εικόνα για το σύνολό τους και την επιφάνεια που καλύπτουν. Οι ιδιοκτήτες τους πάντως, θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα. Ο κ. Προφαντής είπε ότι θα πρέπει να ανατρέξουν άμεσα στο Κτηματολόγιο και να αναζητήσουν τους αντίστοιχους κωδικούς για να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Στη Νέα Αγχίαλο η κτηματογράφηση ολοκληρώθηκε το 2004. Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων είχαν ήδη κληθεί από το 1998 με την πρώτη ανάρτηση των πινάκων με τις ιδιοκτησίες, για να ασκήσουν τυχόν ενστάσεις. Το 2002 ακολούθησε δεύτερη ανάρτηση των πινάκων ανάλογα με τις εγγραφές που είχαν γίνει τότε και τις ενστάσεις που ακολούθησαν, ενώ το 2004 ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές και συστάθηκε το κτηματολογικό γραφείο. Από το 2004 και μέχρι σήμερα ο Νόμος ορίζει ότι για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έγινε η εγγραφή κάποιου ακινήτου οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μέχρι τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ετών από τη έναρξη λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων.

Για τη Νέα Αγχίαλο η προθεσμία αυτή ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου του 2018, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού η χρονική περίοδος παρατείνεται κατά δύο χρόνια. Διαφορετικά τα αγνώστου ιδιοκτησίας γεωτεμάχια θα περιέλθουν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.

Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει προειδοποιήσει ότι δημεύονται τα αδήλωτα ακίνητα σε 111 κτηματολογικά γραφεία. Από τις νέες διατάξεις περί Κτηματολογίου, έχει επισημάνει, ότι απουσιάζει διάταξη περί παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, η οποία είναι απόλυτα αναγκαία δεδομένου του αριθμού και της σοβαρότητας των σφαλμάτων που εντοπίζονται τόσο σε παλιές όσο και σε νέες κτηματογραφήσεις.
Στις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος περιλαμβάνονται δήμοι όπως η Νέα Σμύρνη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης, η Ελευσίνα, η Νέα Πέραμος και το Νέο Ψυχικό, καθώς επίσης και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα, Πολύκαστρο (Κιλκίς), ο Φιλώτας (Κοζάνη), το Μαρτίνο (Φθιώτιδας) και το Αργοστόλι (Κεφαλονιά).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου