ΤΟΠΙΚΑ

Υποτροφίες ύψους 1,350 εκατ. € στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

υποτροφίες-ύψους-1350-εκατ-e-στο-πανεπιστή-146138

Υποτροφίες συνολικού ύψους 1,350 εκατ. ευρώ χορήγησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για συνολικά 20 υποτροφίες που λαμβάνουν μεταδιδακτορικοί φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν έρευνα σε τομείς αιχμής στον τόπο τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το μεσημέρι στο συγκρότημα Τσαλαπάτα στον Βόλο έγινε η παρουσίαση των 20 μεταδιδακτορικών φοιτητών, οι ερευνητικές προτάσεις των οποίων επιλέχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 1.350 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η παρουσίαση έγινε παρουσία στελεχών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ.κ. Ρόζαλιν Μπέντζαμιν από το τμήμα διαχείρισης δωρεών του ιδρύματος, Κωνσταντίνα Εμμανουήλ και Κατερίνα Αλεξανδρίδη από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του «Σταύρος Νιάρχος» αλλά και του αναπληρωτή πρύτανη έρευνας, Ζήση Μαμούρη και της αναπληρώτριας πρύτανη δημοσίων και διεθνών σχέσεων, Ιωάννας Λαλιώτου.

Σύμφωνα με την κ. Μπέντζαμιν, η χορήγηση των υποτροφιών γίνεται στο πλαίσιο προγράμματος με τίτλο «Ενίσχυση και Επανεκκίνηση των νέων». «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι 20 μεταδιδακτορικοί φοιτητές είναι ένα από τα 11 ερευνητικά κέντρα και συνολικά 200 υποτρόφους που ενισχύονται με το συνολικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ για να παράγουν έρευνα στην Ελλάδα. Με αυτή την πρωτοβουλία δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν την έρευνά τους και ταυτόχρονα αποτρέπουμε τη διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό», ανέφερε η ίδια.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων με το ίδρυμα καταφέραμε να πάρουμε τη χορηγία ύψους 1,350 εκατ. ευρώ που αφορά στα επόμενα τρία χρόνια. Στόχος μας είναι να συγκρατήσουμε τους ερευνητές στην Ελλάδα και να προσφέρουν με τις γνώσεις τους στον τόπο τους», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη συνολικά κατατέθηκαν 80 προτάσεις. Εξωτερικοί αξιολογητές αξιολόγησαν το σύνολο των ερευνητικών προτάσεων και επιλέχθηκαν οι 20 με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια. Πρόκειται για ερευνητικές προτάσεις που καλύπτουν όλα τα πεδία έρευνας στο Π.Θ. και για τις οποίες αναμένεται να απασχοληθούν περί τα 80-100 άτομα μέσα στο πανεπιστήμιο.

Οι μεταδιδάκτορες θα ενισχυθούν και με ένα επιπλέον ποσό για αναλώσιμα, εξοπλισμό και γραμματειακή υποστήριξη. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί το «Σταύρος Νιάρχος» μας εμπιστεύτηκε, τα στελέχη του συνεργάστηκαν στενά μαζί μας και ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Μαμούρης.

«Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένας βασικός παράγοντας που μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ακραίας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, έχει βοηθήσει τη δημόσια εκπαίδευση να παραμείνει όρθια και να συνεχίσει να παράγει έργο υψηλής ποιότητας», σχολίασε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρύτανης, Ιωάννα Λαλιώτου.

Ερευνα 1,350 εκατ. ευρώ

Οι 20 μεταδιδακτορικοί υπότροποι και οι ερευνητικές τους προτάσεις:

Μαρία Βλαχομήτρου, χημικός μηχανικός: Η καλά ελεγχόμενη και στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων αποτελεί κεντρικό ζητούμενο της σύγχρονης βιοϊτρικής τεχνολογίας. Ειδικά στην περίπτωση της αντιμετώπισης του καρκίνου έχει ιδιαίτερη σημασία η ελεγχόμενη παροχή φαρμάκου ώστε να αποφευχθούν τοξικές παρενέργειες. Για το σκοπό αυτό διερευνάται και ήδη χρησιμοποιείται σε εργαστηριακό επίπεδο η υποβοήθηση της παροχής φαρμάκου με χρήση ελαστικών μικροφυσσαλίδων, οι οποίες με κατάλληλη επεξεργασία προσκολλώνται σε παθογόνους ιστούς, όπου εναποθέτουν το φαρμακευτικό υλικό που μεταφέρουν. Θα μελετηθεί η αλληλεπίδραση τη μικροφυσαλίδας με ελαστική επίστρωση με γειτονικό τοίχωμα.

Χαράλαμπος Σ. Ιωάννου, γεωπόνος-εντομολόγος: Θα διερευνήσει την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα εγκεκριμένα προνυμφοκτόνα σκευάσματα δύο εκ των σημαντικότερων ειδών κουνουπιών- διαβιβαστών ασθενειών της χώρας μας.

Ιωάννης Καβακιώτης, απόφοιτος πληροφορικής Α.Π.Θ.: Θα μελετήσει τα μικρά RNA που είναι μια ομάδα γονιδίων που δρουν ως ρυθμιστές για την έκφραση των περισσότερων γονιδίων. Η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας τους συνδέεται με μια πλειάδα παθολογικών καταστάσεων όπως ο καρκίνος.

Μιχαήλ Κουρέας, μηχανικός περιβάλλοντος: Θα ερευνήσει την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογίας για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μέσω του προσδιορισμού βιοδεικτών στον εισπνεόμενο αέρα.

Αλέξιος Λόλας, διδάκτωρ ιχθυολογίας: Το ερευνητικό έργο στοχεύει στη μελέτη συγκεκριμένων οργανισμών και παράλληλα στην ανάπτυξη τεχνικών καλλιέργειάς τους σε συνθήκες υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης χρήσης των φυσικών αποθεμάτων τους με απώτερο σκοπό τη χρήση τους ως εναλλακτικής πηγής πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων στις ιχθυοτροφές.

Γιώργος Λουκάκης, διδάκτωρ του τμήματος πολιτικών μηχανικών: Θα ερευνήσει τη χρήση των μηχανών παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μοντέλου του όρους Ολύμπου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Ευαγγελία Παπαδοπούλου, γεωπόνος: Θα μελετήσει το μικροβιακό συμβίωμα φυτών και εντόμων ως πηγή ενζύμων για την αποτοξικοποίηση γεωργικών φαρμάκων.

Στέλλα Α. Παπαναστασίου, εντομολόγος: Θα μελετήσει τη βιο- οικολογίας και αντιμετώπιση της κηλιδόπτερης δροσόφιλας σε οπωρώνες κερασιών. Πρόκειται για ένα ιθαγενές είδος της Ασίας το οποίο την τελευταία δεκαετία εισέβαλλε στην αμερικανική ήπειρο και στην Ευρώπη και προσβάλλει κυρίως καρπούς.

Χρήστος Δημ. Παπανικολάου, γεωπόνος: Θα μελετήσει την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση drone.

Βάια Πρασσά, φυσικός: Θα κάνει μικροσκοπική μελέτη της πυρηνικής σχάσης. Η διαδικασία της σχάσης παίζει σημαντικό ρόλο ως πηγή εκμεταλλεύσιμης ενέργειας.

Χρήστος Ρούμπος, γεωπόνος: Θα μελετήσει την αξιοποίηση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή θρεπτικών συστατικών υψηλής διαιτητικής αξίας σε ιχθυοτροφές.

Σταύρος Σακελλαρίου, μηχανικός χωροταξίας: Θα μελετήσει εφαρμογή ανάλυσης έκθεσης κινδύνου και επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών εντός ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης κινδύνου. Συγκεκριμένα θα εστιάσει στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών.

Παντελής Σιδηρόπουλος, πολιτικός μηχανικός: Θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διερεύνηση της ποιοτικής υποβάθμισης από νιτρορύπανση του υπόγειου υδροφορέα της αγροτικής λεκάνης της λίμνης Κάρλας και της βέλτιστης διαχείρισής του.

Αλεξάνδρα Σπυροπούλου, φυσικός: Θα μελετήσει τον ανιχνεύσιμο υδράργυρο στον υπόγειο υδροφορέα της Σκιάθου, όπου έχουν παρατηρηθεί υψηλές συγκεντρώσεις και έχουν καταστήσει το νερό της πόλης ακατάλληλο προς πόση.

Ιωάννης Σύρμπας διδάκτωρ φυσικής αγωγής και αθλητισμού: Σκοπός της έρευνας είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για το μάθημα της φυσικής αγωγής το οποίο θα ενσωματώνειο ψυχολογικές τεχνικές μάθησης με σκοπό την παρακίνηση των μαθητών να συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες εκτός σχολείου. Η φυσική δραστηριότητα προστατεύει από την εμφάνιση μη μεταδιδόμενων νοσημάτων ωστόσο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των παιδιών υπολείπονται κατά πολύ από τα συνιστώμενα όρια.

Χαράλαμπος Τσαβδάρογλου, μηχανικός χωροταξίας: Θα μελετήσει το δικαίωμα των προσφύγων στη στέγαση: κρατικούς χώρους φιλοξενίας και αναδυόμενα στεγαστικά κοινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Θεμιστοκλής Τσαταλάς, διδάσκων εκβιομηχανικής του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Π.Θ.: Στόχος της έρευνας είναι να καταστήσει εφικτή την καλύτερη διαχείριση των αθλητών και το σχεδιασμό παρεμβάσεων που θα εστιάσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του τραυματισμού και επανατραυματισμού του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Ιουλία Τσιμπίδη –Πεντάζου, διδάκτωρ αρχιτεκτονικής: Θα μελετήσει τον σχεδιασμό καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών με πολιτισμικό περιεχόμενο στα πεδία του τουρισμού, της άτυπης εκπαίδευσης, των εναλλακτικών μορφών διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου.

Σταυρούλα Τσιτσιφλή, χημικός μηχανικός: Θα μελετήσει την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφάλεια του πόσιμου νερού στα δίκτυα ύδρευσης.

Κωνσταντίνος Φειδάντσης, βιολόγος: Θα μελετήσει τη γενετική και φυσιολογική προσέγγιση της σχέσης περιβαλλοντικής καταλληλότητας και προοπτικής καλλιέργειας νέων θαλάσσιων ειδών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου