ΤΟΠΙΚΑ

«Βομβαρδισμένο» τοπίο παραμένει το Πήλιο

βομβαρδισμένο-τοπίο-παραμένει-το-π-150220

Το ειδικό κλιμάκιο αναμένουν οι δήμοι, για να αποτιμηθούν οι ζημιές και να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα της προμελέτης για την αποκατάσταση του δρόμου στον Αϊ Γιάννη που «κατάπιε» η σφοδρή θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα ο παραλιακός οικισμός να κοπεί στα δύο. Προς το παρόν, η επικοινωνία από τη μία προς την άλλη άκρη του Αϊ Γιάννη γίνεται μέσω περιφερειακού, ενώ στο σημείο όπου ο δρόμος κατέρρευσε έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτη, ειδικό μηχάνημα προχώρησε σε δειγματοληψία εδάφους. «Από τις αναλύσεις θα προκύψει ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την αποκατάσταση του έργου, αλλά και το κόστος του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι όμως η μοναδική πληγή. Ο δήμος αναμένει το ειδικό κλιμάκιο από το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση με τις ζημιές που υπέστη ο δήμος από το χτύπημα του καιρού το προηγούμενο Σάββατο. Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στο πάρκινγκ του Αϊ Γιάννη που καταστράφηκε, όπως επίσης και στο Χορευτό. Απαιτούνται επίσης έργα για τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε Ζαγορά και Κισσό, αλλά και για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Τα προβλήματα όμως παραμένουν και στο Νότιο Πήλιο. «Βομβαρδισμένο» τοπίο θυμίζει η περιοχή των Καλών Νερών από τον όγκο των νερών και των φερτών υλικών που πέρασαν από τους δρόμους ανάμεσα από σπίτια και επιχειρήσεις, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Και στον Αγιο Γεώργιο απαιτούνται έργα για την αντιμετώπιση της μεγάλης έκτασης των κατολισθήσεων.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, Μιλτ. Παπαδημητρίου, τα προβλήματα είναι μεγάλα και σε άλλα σημεία του δήμου. Στις Μηλιές και τις Πινακάτες, υπάρχει επίσης πρόβλημα κατολισθήσεων, ενώ το νεκροταφείου Τρικερίου παρουσιάζει αποκαρδιωτική εικόνα με την κατεστραμμένη περίφραξή του.

Στα δύο ξανά ο Κάλαμος

Ο Κάλαμος είναι εδώ και μία εβδομάδα ξανά κομμένος στα δύο. Η νεροποντή εξαφάνισε τον εναλλακτικό δρόμο μέσα από την κοίτη του χειμάρρου που «χωρίζει» το χωριό. «Να φανταστείτε ότι για την αποκατάσταση της γέφυρας του Καλάμου από την προηγούμενη σφοδρή κακοκαιρία, δεν έχουμε ακόμη χρηματοδοτηθεί. Το μόνο κονδύλι που μας έβγαλε το υπουργείο, κι αυτό με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αποκατάσταση του προβλήματος, είναι 50.000 ευρώ. Το έργο όμως είναι προϋπολογισμού 180.000 ευρώ (110.000 ευρώ με την έκπτωση) και τα υπόλοιπα χρήματα θα διαθέσει ο δήμος από πόρους του. Ελπίζουμε έως τέλος του μήνα να έχει ξεκινήσει η κατασκευή της νέας γέφυρας που θα αποκαταστήσει την επικοινωνία του χωριού», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στον «αέρα» ο αγωγός του Παναγιώτικου

Στο Λεφόκαστρο ο κεντρικός αγωγός του φράγματος Παναγιώτικο έχει βγει πάνω από το έδαφος και είναι στον «αέρα».

Το πρόβλημα με τη θολότητα του νερού παραμένει, μετά τις ζημιές που έγιναν σε αντλιοστάσια και τις φερτές ύλες που κατέληξαν στο φράγμα Παναγιώτικο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, οι κάτοικοι των οικισμών Λεφοκάστρου, Πάου, Χόρτου, Καλάμου και Τρικερίου δεν θα πρέπει να πίνουν νερό από τη βρύση, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου