ΤΟΠΙΚΑ

Στο εκκλησιαστικό συμβούλιο ο πολυέλαιος

στο-εκκλησιαστικό-συμβούλιο-ο-πολυέλ-150652

Συνεχίζεται ο… ιερός πόλεμος ~ Κατατέθηκε υπόμνημα με 150 υπογραφές ενοριτών του Αγίου Γεωργίου Αγριάς

Συνεχίζεται ο ιερός «πόλεμος» στην Αγριά, μετά την αφαίρεση του πολυελαίου από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Ενορίτες με υπογραφές τους θέτουν το θέμα προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου, και με υπόμνημα που κατέθεσαν και υπέγραψαν περίπου 150 άτομα από το εκκλησίασμα, ζητούν απαντήσεις για την «τύχη» του πολυελαίου-κειμηλίου, όπως τον χαρακτηρίζουν.

Όπως είναι γνωστό, στα τέλη Νοεμβρίου, το εκκλησίασμα του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, με την ολοκλήρωση της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, είχε ενημερωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα τοποθετούνταν σκαλωσιές προκειμένου να γίνει αγιογράφηση του Παντοκράτορα στην οροφή του Ιερού Ναού.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα όμως, πιστοί της ενορίας διαπίστωσαν ότι έλειπε ο πολυέλαιος και ενημερώθηκαν ότι θα αντικατασταθεί από σποτάκια, μόλις ολοκληρωθεί η αγιογράφηση της οροφής με τον Παντοκράτορα. Εκτοτε επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, με τους πιστούς να ζητούν την επιστροφή του πολυελαίου. Μάλιστα για τη γιορτή των Φώτων, ενορίτες δεν βγήκαν για τα Κάλαντα (με τα έσοδα από τα οποία ενισχύεται ο Ιερός Ναός), σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι ενορίτες του Αγίου Γεωργίου συγκέντρωσαν 150 υπογραφές και φέρνουν με υπόμνημά τους το θέμα προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου, ο πρώην αντιδήμαρχος Μπάμπης Ζάχος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η αγορά των πολυελαίων -ενός μεγάλου στο κέντρο του ναού και δύο άλλων μικρότερων ένθεν και ένθεν του μεγάλου- ήταν δωρεά ενοριτών της Αγριάς προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου από το υστέρημά τους, με πολυετείς εράνους, δωρεές διαφόρων χρηματικών ποσών κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές της δεκαετίας του ’70, χωρίς καμία απολύτως οικονομική ή άλλη επιβάρυνση-συμμετοχή του Ιερού Ναού. Εκτοτε οι τρεις πολυέλαιοι κοσμούσαν τον Ιερό Ναό και με την πάροδο των 40 και πλέον ετών, είχαν ταυτιστεί απόλυτα με τον Ναό και την ιερότητά του, και είχαν επίσης καταστεί ιερά κειμήλιά του (…). Η αφαίρεση-απομάκρυνση του πολυελαίου -ας μου επιτραπεί η έκφραση- χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανής ιεροσυλία».

Οι ενορίτες του Αγίου Γεωργίου δεν διαμαρτύρονται απλώς στο εκκλησιαστικό συμβούλιο. Ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και έγγραφα στοιχεία:

  • Πότε, για ποιο λόγο και με ποιον τρόπο αφαιρέθηκε ο πολυέλαιος
  • Προηγήθηκε απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου και αν ναι ζητούν αντίγραφο
  • Υπήρξε έγκριση από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και αν ναι ζητούν επίσης αντίγραφο
  • Πού και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο πολυέλαιος
  • Αν και πότε θα επανατοποθετηθεί στο σημείο που ήταν ακριβώς πριν την αφαίρεσή του από τον Ιερό Ναό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου